Duonos su raugu/ Receptai/ Duona/ Miltiniai gaminiai nesaldūs/ Linų sėmenys/ Saulėgrąžų sėklos/ Sezamų sėklos

Ruginė duona pagal Dalią ir jos pusseserę Rimą

Na va, Dalia, ir užsiauginau raugą per tris dienas ir pagaliau išsikepiau duonos…manyčiau gavosi, nes labai skani…žiauriai skani 😉
(O aš irgi turiu pusseserę Rimą)
Ruginė duona

  • 0,5 kg rupių ruginių miltų
  • 0,5 kg  kvietinių miltų
  • 100 g avižinių dribsnių (nuplautų)
  • 100 g kvietinių sėlenų
  • 180 g cukraus
  • 2 šaukšteliai druskos
  • 100 g saulėgrąžų (nuplikyti ir perplauti šaltu vandeniu)
  • 100 g linų sėmenų (nuplikyti ir perplauti šaltu vandeniu)
  • 2 saujelės kmynų (nuplikyti ir perplauti šaltu vandeniu)
  • apie 50 g sezamo sėklų (pabarstyti skardą ir duonos paviršių)
  • 1 litras šilto vandens
  • 0,25 l raugo

Sumaišykite sausus produktus, supilkite vandenį, raugą ir gerai išmaišykite. Atsidėkite maždaug stiklinę tešlos raugui.

Tešlą dėkite į riebalais pateptą ir sezamu pabarstytą skardą, uždenkite ir palikite rūgti 6-8 valandas arba kol pakils dvigubai ir pakankamai išrūgs.

Kepkite iki 200C įkaitintoje orkaitėje kol gražiai apskrus, paskui temperatūrą sumažinkite iki 180C ir kepkite, kol pabeldus, kažkas paklaus: „Kas ten?“ arba kol pasigirs duslus garsas.

Atsidėtą raugą šaldytuve (uždengę maistine plėvele ir prabadę joje skylutes) laikykite kiek tik norite, tik nepamirškite, kad ir jis valgyti nori (aš šeriu maždaug kas 5 dienas).

Receptas iš va čia 😉

Jums taip pat gali patikti

7 Comments

  • Reply
    Dalia, Septyni virtieniai
    balandžio 13, 2011 at 11:13 am

    Šaunuolė!
    Duona atrodo labai teisingai.
    jei mums su Rima kokiu nors netikėtu būdu nusigabalytų raugas, ieškotume pas tave konsultacijos, kaip pasidaryti.
    (O ką, jei mes abi turim bendrą pusseserę?)

  • Reply
    Laura
    balandžio 13, 2011 at 7:38 pm

    Aha, būtinai pakonsultuočiau 😉
    Kas dėl pusseserių…maniškė studentė, tai jai turbūt dar studentavimas, o ne duonos kepimas galvoj 😀

  • Reply
    inga
    liepos 26, 2011 at 7:41 pm

    darau šią duoną, ir kuo toliau, tuo labiau kyla klausimas „kiek duonų iš recepte surašyto kiekio išeina“? Pas mane jau į bliudą netelpa 🙂

  • Reply
    Laura
    liepos 27, 2011 at 3:42 pm

    Tai plėsk bliūdą 😀

  • Reply
    inga
    rugpjūčio 12, 2011 at 6:43 am

    Paaiškink paprastam žmogeliui, kiek laiko reikia kepti šią duoną, nes pabeldžiau, buvo duslus garsas, o prapjovus pasimatė, kad neiškepus. Kepiau 1 val.

  • Reply
    inga
    rugpjūčio 12, 2011 at 8:09 am

    Su dideliu lūdesiu pranešu, kad po 2 val. kepimo ištraukiau duoną, bet ji taip ir liko viduje pliurza 🙁 Esmė ne recepte, esmė kepėjuje. Jaučiu per ilgai mirkiau mikomus ingridientus ir jie prisigėrė per daug vandens. Jei jau nesiseka virtuvėje, tai gal ir nereiktų kišti nosies kur nereikia 🙂

  • Reply
    Laura
    rugpjūčio 12, 2011 at 8:38 am

    Nu sese Inga, žinok kol man VISADA pradėjo gautis ruginė duona, aš irgi išmečiau ne vieną kepalą….atvažiuosiu, pabandysiu atlikt ekspertizę 😛

  • Leave a Reply