Plikyta ruginė duona

Plikyta ruginė duona

Plikiniui:

  • 2 stillinės ruginių miltų
  • 1 šaukštas kmynų
  • 600 ml verdančio vandens
  • 250 ml raugo

Tešlai:

  • 1 stiklinė ruginių  miltų
  • 1 stiklinė kvietinių miltų
  • 3 šaukštai cukraus
  • 2 šaukšteliai druskos
  • 1 šaukštas medaus
  • 1 šaukštas ruginio salyklo
  • saujelė saulėgrąžų

Plikinį reikia pasiruošti iš vakaro. Miltus ir kmynus užpilkite verdančiu vandeniu ir gerai išmaišykite. Kai plikinys atvės, sudėkite raugą ir palikite rūgti ~12 valandų.

Į išrūgusį plikinį suberkite miltus, cukrų, druską, saulėgrąžas, sudėkite medų, salyklą ir išminkykite. Man tešla gavosi skystoka, todėl papildomai įdėjau dar keletą šaukštų ruginių miltų.

Tešlą supilkite į riebalais pateptą formą ir kildinkite dar apie 3 valandas arba kol išrūgs.

Iš pradžių kepkite iki 220C įkaitintoje orkaitėje 15 minučių, paskui kaitrą sumažinkite iki 180C ir kepkite dar apie 30 minučių.

Iškepusią duoną išimkite iš formelės, aptepkite vandeniu ir uždengę šluoste, palikite atvėsti.

(Šaltinis: žurnalas „Ji“)

P.S. Viena mėgiamiausių.

Bookmark and Share

Parašykite atsiliepimą