Ruginė duona

Ruginė duona

Reikės:

  • 1 kg ruginių miltų
  • 100  ruginių sėlenų
  • 150 g avižinių drubsnių
  • 2 šaukštų kmynų
  • 100 g medaus
  • 1,5 šaukštelio druskos
  • 200 ml raugo
  • Vandens

Visus sausus produktus gerai sumaišykite. Medų ištirpinkite pusėje litro vandens. Į sausų produktų masę supilkite vandenį su jame ištirpusiu medumi, raugą ir likusį vandenį. Vandens pilkite tiek, kad tešla būtų tiršta, beveik minkoma. Sukrėskite tešlą į kepimo popieriumi išklotą arba riebalais išteptą kepimo formą. Pasilikite šaukštą raugo kitam kartui. Užpilkite jį stikline vandens, įdėkite kelis šaukštus miltų, gerai išmaišykite ir įdėkite į šaldytuvą. Nepamirškite kartą per savaitę, nuėmę dalį raugo, vėl pamaitinti jį miltais ir vandeniu.

Duoną užklokite rankšluostėliu arba maistine plėvele, kad nedžiūtų tešla. Rauginkite duoną, kol paviršiuje rasis burbuliukai. Rauginimas gali užtrukti visą dieną arba, užmaišę tešlą vakare, palikit rūgti per naktį. Vasarą, kai karšta, duona išrūgsta greičiau. Jei namuose per šalta, galite rauginti orkaitėje, įjungę minimalią temperatūrą.

Kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje vieną valandą arba, kol pabeldus į duonos plutelę, pasigirs duslus garsas.

Iškepusią duoną išimkite iš formelės, nuimkite nuo jos kepimo popierių, susukite į rankšluostėlį ir padėję ant grotelių atvėsinkite.

Bookmark and Share

Parašykite atsiliepimą