Daržovės/ Aukso fondas/ Tradiciniai patiekalai/ Mėsa

Tradicinė šaltiena iš kiaulienos

Tradicinė šaltiena iš kiaulienos - bulviukose.lt


Šaltienai reikės:

  • 4 kiaulės kojų
  • 2 kiaulės knyslių
  • 700 g jautienos krūtininės
  • 1 didelės morkos
  • 1 didelio svogūno
  • Poro pusę žaliosios dalies
  • Gabalaičio saliero gumbo
  • Kelių petražolių šakelių
  • Kelių lauro lapelių
  • Nubraukto šaukštelio juodųjų pipirų grūdelių
  • 1 šaukštelio pankolio sėklų

Gaminimo eiga:

Mėsą gerai nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu, užkaiskite puodą. Užvirkite. Visą užvirusį vandenį išpilkite, mėsą perplaukite, užpilkite vėl šaltu vandeniu, kad apsemtų ir virkite ant silpnos kaitros kol mėsa pradės kristi nuo kaulų. Vanduo visą virimo laiką turi vos virsnoti. Nuo pat puodo uždėjimo ant viryklės, man mėsa virė apie 5 valandas 🙂

Išvirusią mėsą išgriebkite ir sudėkite į platų indą, aš dėjau į kepimo skardą, kad greičiau pradėtu vėsti. Tuo tarpu į sultinį suberkite daržoves ir virkite atidengę puodą dar 1 valandą.
Kol daržovės verda sultinyje, per tą laiką nukaulinkite mėsą ir supjaustykite mažais gabaliukais. Kol kaulinau mėsą, nukaulintus kauliukus mečiau atgal į puodą su daržovėmis.

Likus iki virimo pabaigos 15 minučių, sudėkite lauro lapus, pankolio sėklas ir pipirų grūdelius.

Sultinį perkoškite, palaikykite šiek tiek, kad nusėstų drumzlės. Atsargiai, kad nesusidrumztų, supilkite atgal į puodą, sudėkite susmulkintą mėsą, įdėkite druskos. Druska turi gerokai jaustis!

Šaltieną užvirkite ir supilstykite į indelius ar stiklainius. Palikite atvėsti kambario temperatūroje, vėliau dėkite į šaldytuvą. Daug prisivirus šaltienos galima užsišaldyti, ką ir darysiu!

P.S. Svarbiausia į šaltieną dėti kiaulės kojų arba kitų gyslingų, kremzlingų kiaulienos dalių – dėl drebučių, jų turi būti 1 dalis, kitos 2 dalis gali būti įvairios mėsos: kiaulių ausys, įvairios kiaulienos ir jautienos raumeninės dalys, vištiena, liežuviai ir t.t.
Iš tokio kiekio mėsos šaltienos gavosi tiek kiek matote nuotraukoje!

Jums taip pat gali patikti

No Comments

Leave a Reply