Kiaušiniai/ Riešutai, sėklos/ Saldumynai/ Vaisiai, uogos

Pyragas su kriaušėmis ir migdolais

Pyragas su kriaušėmis ir migdolais - bulviukose.lt

Tešlai reikės:

  • 1 ir ¼ stiklinės miltų
  • ¼ stiklinės cukraus pudros
  • 90 g sviesto
  • 1 kiaušinio trynio
  • 1-2 šaukštų šalto vandens

Įdarui:

  • 2 didelių kriaušių
  • 300 ml apelsinų sulčių
  • 100 ml balto sauso vyno
  • Žiupsnelio kario
  • 50 g sviesto
  • ¼ stiklinės cukraus pudros
  • 1 truputį paplakto kiaušinio
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 2 šaukštelių miltų
  • 50 g maltų migdolų
  • 1 kiaušinio plakinio
  • 2 šaukštų pašildytos ir pertrintos abrikosų uogienės (naudojau moliūgų)

Gaminimo eiga:

Miltus ir cukrų suberkite į dubenį, sudėkite sviestą ir trinkite pirštais, kol pasidarys vientisa masė. Įleiskite kiaušinio trynį, įpilkite vandens su suminkykite tešlą.

Skardą ištepkite lydytu sviestu arba aliejumi. Iškočiokite tešlą ir įklokite į skardą taip, kad ji uždengtų dugną ir sieneles. Aplyginkite kraštus, uždenkite plėvele ir 20 minučių šaldykite.

Kriaušes nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklalizdžius.

Į puodą supilkite apelsinų sultis, vyną ir kaitinkite kol užvirs. Įberkite kario tiek, kad būtų graži geltona spalva. Sudėkite kriaušių puseles ir nuo užvirimo virkite 1 minutę. Nukelkite nuo ugnies ir atidengę puodą atvėsinkite.

Migdolus nuplikykite karštu vandeniu, nulupkite, paskrudinkite ant sausos keptuvės ir sumalkite.

Įkaitinkite orkaitę iki 180C temperatūros. Įdėkite tešlos padą ir kepkite kol gražiai pagels. Išimkite ir atvėsinkite.

Sviestą su cukrumi sukite tol, kol masė pabals. Po truputį pilkite kiaušinio plakinį ir sukite kol visą supilsite. Sudėkite vanilinį cukrų, maltus migdolus, miltus ir gerai išmaišykite.

Ant atvėsusio pyrago pado užtepkite sviestinį-migdolinį kremą. Ant viršaus gražiai išdėliokite griežinėliais pjaustytas kriaušes. Papuoškite pyragą tešlos ornamentais ir aptepkite juos kiaušinio plakiniu. (P.S. Norint pyragą papuošti, tešlos reikia pasidaryti daugiau).

Kepkite iki 180C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagels.

Kol pyragas dar šiltas, aptepkite kriaušes abrikosų ar kitokia gelsva uogiene.

(Šaltinis: „Didžioji kulinarijos enciklopedija“)

Jums taip pat gali patikti

4 komentarai

  • Reply
    Reda
    balandžio 15, 2011 at 7:35 pm

    Wauw kaip gražiai atrodo, nuostabiai ir dekoras pyrago aj aj, liuks:) tokius gražuolius ir norisi išbandyti:)

  • Reply
    Laura
    balandžio 15, 2011 at 8:18 pm

    Išbandyk, nenusivilsi…lengvas, kvapnus ir gaivus 😉

  • Reply
    Ruta
    spalio 27, 2015 at 2:09 pm

    sveiki,

    taigi, dariau pyraga su siokiais tokiais pakeitimais, vietoj apelsinu sulciu naudojau kriausiu sultis
    ir nedejau riesutu (suprantu, kad jie cia rimta vaidmeni vaidina), idejau daugiau vaniles i krema. ir naudojau svarainiu uogiene ant virsaus.

    tobula 🙂 aciu:)

  • Reply
    Laura
    spalio 28, 2015 at 9:11 am

    Super 😉

  • Leave a Reply