Aukso fondas/ Tradiciniai patiekalai/ Mėsa

Kiaulienos gabalas keptas ruginėje duonos tešloje

Kiauliena duonos tešloje - bulviukose.lt

Apie šį mėsos kepimo būdą sužinojau iš Ievos Šidlaitės, sodybos „Slėnyje“ šeimininkės. Planavau kepti griliuje, bet virusai užpuolė, atsiprašiau orkaitės ir viskas baigėsi laimingai 🙂

Reikės:

  • Kiaulienos gabalo: sprandinės, mentės arba kumpio. Maniškis gabalas svėrė 2 kg

Marinavimui:

  • 5 skiltelių česnako
  • 3 rozmarino šakelių
  • 0,5 šaukšto kmynų
  • Druskos, šviežiai maltų pipirų
  • Šlakelio aliejaus

Tešlai:

  • 1 stiklinės aktyvaus duonos raugo
  • 1 kg ruginių miltų
  • 1 šaukštelio druskos
  • Vandens

Marinatui česnako skilteles susmulkinkite, nuskabykite nuo rozmarino šakelių lapelius. Sumaišykite dubenėlyje česnakus, rozmarinų lapelius, kmynus, druską, pipirus su aliejumi. Įtrinkite marinato mase kiaulieną, apsukite mėsą maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą nakčiai.

Iš raugo, miltų, druskos ir vandens užminkykite kočiojamą tešlą, uždenkite maistine plėvele ir palikite per naktį, kad rūgteltų.

Kitą dieną tešlą perminkykite, jei reikia dadėkite miltų, padalinkite į dvi dalis ir kiek išeina iškočiokite. Dėkite vieną tešlos dalį ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, ant jos uždėkite kiaulieną, ant kiaulienos uždėkite kitą tešlos pusę. Perkeliant ar kočiojant tešlą, ji gali suplyšti  į gabalus – nieko tokio, sudėkite ją tolygiai gabalais ant mėsos ir užlyginkite, užglostykite vandeniu sudrėkintomis rankomis.

Kepiau iki 220 C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol plutelė gražiai apskrudo, tada sumažinau temperatūrą iki 150 C ir kepiau dar apie 1,5 valandos.  Kepimo laikas priklausys nuo mėsos svorio ir storio, tad geriausia rekomenduoju turėti mėsos termometrą ir retkarčias vis pamatuot temperatūrą, kad neperkeptų. Kepsnys bus iškepęs, kai mėsos vidinė tempertūra bus 70-74 C. Iškepusią mėsą išimkite ir palikite 15 minučių susistovėti.

Valgykite su grybų padažu ir raugintomis daržovėmis užsikąsdami aromatinga ir mėsos sulčių prisigėrusią duonos plutele 🙂

Mėsa kepta ruginėje tešloje - bulviukose.lt

Kepsnys duonoje - bulviukose.lt

Kiauliena tešloje - bulviukose.lt

Jums taip pat gali patikti

No Comments

Leave a Reply