Daržovės/ Mėsa

Jaučio skrandis rytietiškai ir kaip jį apdoroti

Ateinu pas nuolatinę jautienos ir ėrienos pardavėją Urmo bazės Centriniame turguje, kaip visada prisirenku įvairių liežuvių, kepenų, inkstų ir tada man pardavėja tyliai, kaip kokią paslaptį, sako:“Turiu skrandį….“
Sakau:“Duokit!“

Jaučio skrandis - bulviukose.lt
Parsinešiau neturėdama supratimo nei kaip jį apdirbt, nei ką su juo daryt. Pardavėja perspėjo, kad labai smirdės. Atsidarius maišą tikėjausi kvapo smūgio, bet žinokit pakenčiama. Jei nesmirda įėjus į karvių tvartą, nesmirdės ir skrandis 🙂
Panaršius internete radau, kad galima lupti arba nuplikius nuskusti. Pasirinkau lupimą. Bet iš pradžių skrandį reikėjo gerai išplauti. Apskritai tai pasirodo skrandžiai skirstomi į 4 dalis ir aš nusipirkau pačią didžiausią vadinamą „blanket“, nes jis didelis kaip paklodė. Kitos dvi dalys yra mažesnės ir dažniau naudojamos. Viena vadinama „honeycomb“, nes panaši į korį, kita – „book“ arba „bible“, nes panaši į atverstą knygą. Ketvirta dalis „reed“ maistui beveik nenaudojama.

Išplovusi skrandį supjausčiau į mažesnius gabalus, nulupau viršutinę dalį su tais žiuželiais. Lupti nebuvo labai lengva, reikia stiprių pirštų. Taip pat nulupau kitoje pusėje skrandį dengiančią plėvelę. Su ja susitvarkyti buvau lengviau.

Kaip apdoroti jaučio skrandį - bulviukose.lt

Nulupusi, skrandį gerai perploviau, užpyliau pasūdytu vandeniu, įspaudžiau citriną, išspaustas puseles, taip pat sumečiau į puodą ir palikau per naktį vėsioje vietoje pamirkti.

Jaučio skrandis receptai - bulviukose.lt

Kitą rytą skrandžius užpyliau šaltu vandeniu ir užviriau. Užvirusį vandenį su visomis putomis nupyliau, skrandį perploviau, užpyliau vėl šaltu vandeniu ir užviriau. Užvirus pridėjau prieskoninių daržovių: svogūną, morką, nedidelį pankolį, saliero gumbo gabaliuką, petražolių kelias šakeles, lauro lapelis kelis, česnako kelias skilteles, pipirų grūdelių ir druskos.

Karvės skrandis - bulviukose.lt

Viriau ant silpnos kaitros vieną valandą paprastai, paskui pamačius, kad reiks per naktį virt, uždėjau greitpuodžio dangtį ir viriau dar dvi valandas. Atvėsinau sultinyje. Virimo laikas įvairiuose šaltiniuose įvairus. Vienur blanširuoja tik 20 sekundžių, kitur rašo, kad virti reikia 3 valandas, dar kitur, kad galima virti ir 10 valandų. Žodžiu virkite kol patiks minkštumas 🙂

Taip atrodo virtas skrandis. Skonis subproduktiškas, primena kažką tarp liežuvio ir inkstų.

Virtas jaučio skrandis - bulviukose.lt

Dalį užsišaldžiau. Iš dalies pagaminau rytietišką patiekalą. Taigi tam patiekalui 2 žmonėms reikės:

  • Apie 300 g virto jaučio skrandžio
  • Aliejaus kepimui
  • 1 griežinėliais pjaustyto šalotinio svogūno
  • 3 griežinėliais pjaustytų česnako skiltelių
  • 0,5 šiaudeliais pjaustytos paprikos
  • Gabaliuko šiaudeliais pjaustytos cukinijos
  • 1 nedidelio šiaudeliais pjaustyto saliero lapo
  • 1 nedidelio šiaudeliais pjaustyto pekino kopūsto lapo
  • 2 šaukštų sojos padažo
  • 1 šaukšto žuvų padažo
  • 2 šaukštų austrių padažo
  • 0,5 laimo sulčių
  • 0,5 šaukšto kukurūzų krakmolo
  • 1 šaukšto smulkintų skrudintų žemės riešutų

Gaminimo eiga:

Sumaišykite dubenėlyje sojos, austrių ir žuvų padažus, įmaišykite laimo sultis ir kukurūzų krakmolą.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite juostelėmis pjaustytą skrandį. Kepkite maišydami kol apskurs. Skrandį išimkite ir atidėkite. Įpilkite į keptuvę dar šiek tiek aliejaus, įkaitinkite, sudėkite svogūną ir česnaką. Kepkite maišydami kol suminkštės. Sudėkite papriką, kepkite minutę laiko, sudėkite salierą, cukiniją, kepkite dar minutę, sudėkite pekino kopūstą, po pusės minutės sudėkite paskrudintą skrandį, supilkite padažą ir kepkite maišydami kol padažas užvirs.

Patiekite su ryžiais ir skrudintais žemės riešutais.

Ką dar galima daryti su skrandžiu? Manau dar galima supjaustyti griežinėliais ir tiesiog paskrudinti keptuvėje ir pagardinus petražolėmis, citrina ir kaparėliais valgyti su duona. Galima gaminti rytietiškus patiekalus, troškinius (internete mačiau daug kas daro troškinukus su pomidorais), galima daryti salotas, virti sriubas (o kodėl nepanaudojus agurkinei sriubai vietoj inkstukų), paniruoti ir kepti riebaluose kaip užkandį.

Jums taip pat gali patikti

No Comments

Leave a Reply