Kugelis arba bulvių plokštainis ir geriausi jo receptai.
Kugelis – tikras lietuviškos virtuvės karalius. Šis sotus patiekalas skirtingų šeimininkių gaminamas vis kitaip – dedama kiaulienos, paukštienos, grybų, subproduktų ar varškės arba visai nieko. Tarkiai plikomi pienu, riebalais ar grietinėle. Norintys lengvesnio patiekalo – tarkius maišo su cukinija, moliūgu. Egzotikos mėgėjai į kugelį deda Brie ar mėlynojo pelėsio sūrio, džiovintų vaisių.
Kaip sakydavo mano mano šefė, kai dirbau restorane – kepant kugelį yra svarbiausia operatyvumas, t.y. reikia kiek galima viską pasiruošti iš anksto, kad sutarkavus bulves, būtų galima viską greitai išmaišyti ir dėti kepti. Tada kugelis iškepa baltas, švelnus ir labai skanus.
Kiekviena šeima turi savo tradicinį kugelį. Mano šeimoje kugelio profesionalas yra mama. Aš savo firminio kugelio neturiu, nes man vis reikia eksperimentuoti 🙂
Kugelis su grybais
Puikus patiekalas norint sunaudoti konservuotų (be acto) ar šaldytų grybų atsargas. Žinoma taip pat tinka švieži grybai sezono metu. Receptą rasite čia.
Kugelis su kiaulių liežuviais
Lietuviškas ir labai gurmaniškas patiekalas. Receptas dalyvavęs “Beatos virtuvė” laidoje. Virti liežuviai sudėti į bulvių tarkę dar papildomai išsitroškina joje ir tampa minkšti kaip debesėliai. Keiskite kiaulių liežuvius jaučių, veršio ar ėriukų ir turėsite vis kitokį patiekalą. Receptą rasite čia.
Plokštainis su ančių skilveliais
Puikus būdas panaudoti maistingus ir nebrangius paukštienos subproduktus Ančių skilvelius galite keisti vištų. Vietoje skilvelių galite naudoti širdeles. Širdeles troškinkite vieną valandą. Receptą rasite čia.

Plokštainis su antiena
Antiena įprastą plokštainį pakels į naują ir prabangesnį lygį. Receptą rasite čia.
Kugelis su anties taukais ir varške
Purus ir neapsakomai skanus kugelis, kurį išmokau gaminti iš savo šefės kai dirbau restorane. Receptą rasite čia.
No Comments