Žuvis ir jūros gėrybės

Sūdytas ešerys

Sūdytas ešerys

Ešerio filė negailint pabarstykite druska, trupučių cukraus ir palikite minimum valandai. Prieš vartojant, nuplaukite ir nusausinkite. Mes valgėme kitą dieną.

Kadangi ešeryje riebalų mažai, praktiškai raumuo, tai druska išstūmė daug vandens. Bet nuo to buvo dar geriau, mėsa gavosi tampri, panaši į vytintą. Labai skiriasi nuo kitų mano sūdytų žuvų, bet tame ir ypatingumas. Visiškai super 🙂  Ypatingai tiko svogūnas, būtų neblogai ir šviežiai malti juodieji pipirai.

Jums taip pat gali patikti

8 Comments

  • Reply
    Jurga
    2012-05-31 at 17:19

    gerulis! lauksiu šviežių ešeriukų ir bandysiu, bandysiu tikrai 🙂
    o tai daugmaž visas žuvytes galima mėgint sūdyti? gėda, nes aš maniau, kad tik lašišą galima.. :/

  • Reply
    Laura
    2012-06-01 at 14:04

    Teoriškai galima, bet ar visos bus skanu tai klausimas 🙂 Bandau dabar visokias ir tiek 🙂

  • Reply
    Jurga
    2012-06-03 at 16:03

    užsūdžiau lydekaitę, ryt bus ragaujama 🙂 laukiu nesulaukiu! 😀

  • Reply
    Laura
    2012-06-04 at 11:32

    Jurga, lydekos nebandžiau dar sūdyti, baisiai įdomu, būtinai parašyk rezultatą 😉

  • Reply
    Jurga
    2012-06-05 at 15:58

    nuostabu,nors, žinoma, ne taip tobula, kaip kad lydekos ikrai (šiemet pirmąsyk jūsų paraginti ir pagaminti,p.s. ačiū už jų idėją!). bet skanu: sūdyta lašiša pasakyčiau, jog nėra sausa, nesprangi, lengva tekstūra, neriebi (palyginus su lašiša). skonis nėra kažkoks išskirtinis, bet verta išmėgint 🙂 šiaip labai knietėjo išbandyt sūdytą žuvytę, tai nieko nesulaukusi griebiausi šiaudo: deja, bet lydekos file buvo ištraukta iš šaldiklio (nežinau, ar tokia dar tinkama sūdyti, nes info apie tai neradau.. tik kadangi ji buvo pačių sugauta ir užšaldyta, pasiryžau pabandyt :)). nors info trūko, ypač apie lt žuvis, tai pasklaidžiusi knygas radau šį bei tą, tik jau pavėluotai :/ aš file nuėmiau odelę, bet pasirodo, reikėjo palikti. dar reikėjo nuplauti, nusausinti ir tik vėliau prieskoniuoti.. bus pasinaudota šia info kitąsyk, nes būtinai dar bandysiu 🙂 jau šį savaitgali bandysiu kažką vėl sūdyti, pagal laimikį: ar lyną, ar ešerį, ar kuoją.. radau info, jog galima sūdyti visas žuvis, laikyti sūryme kokias 3-5 d ir tik tada naudoti, tad pirmąsyk pabūgau ir savo lydekaitę greitai ragaut. mėginau tik po kelių dienų-man patiko 🙂 ačiū už dalinimąsi info 😉
    beje, lydeką sūdžiau 2 būdais: pirmąją-druska ir cukrumi, antruoju būdu-druska, cukrus, šv. malti pipirai ir lauro lapeliai. antruoju man skaniau 🙂 prieš naudojimą file, kaip ir rekomendavai, nuploviau ir nusausinau 🙂
    o su lydeka gaminau alia sumuštinukus ant su lupena virta bulve+cirtinos sultys+svogūnų laiškai+šv. krapai. nepakartojama, ačiū nerealiai 😉

  • Reply
    Laura
    2012-06-05 at 16:54

    Jurga, dėkui už įspūdžius, būtinai ir aš išbandysiu!
    Kadangi šiaip sūdžiau nedideles žuveles, tai nelaikiau taip ilgai sūryme. Kai parašei, kad sūdysi lydeką, tai pagalvojau, kad sūdyčiau kaip lašišą su oda…ot būčiau neprašovusi pasirodo 🙂
    Aišku geriausia sūdyti šviežią žuvį ir tikiu, kad lydekai tiko papildomi prieskoniai, nes man ji gan stipraus skonio žuvis, ypač didesnė, tai mėgsta ir būti paprieskoniuota 😉
    Būna, kad sūdant lašišą, dar pila brendžio arba viskio…įdomu lydeką būtų pasūdyti su šlakeliu alkoholio, tik reikia sugalvoti kokiu.

  • Reply
    Jurga
    2012-06-06 at 16:26

    o man buvo kilusi mintis dar išbandyt su sojos padažu, gal dar galima būtų su česnaku, krapais? reiks kada kažką pasidaryt varijuojant 🙂 tik baisumėlis, kad “duos rūgimą” ar pakenks, bet su gabaliuku file tikrai reiks mėgint pažaist 🙂
    ačiū tau, kad pasidalini idėjom ir mintim bei receptais 😉 lauksiu naujų įrašų 🙂

  • Reply
    Laura
    2012-06-06 at 19:11

    Pažaisti tikrai ne tik galima, bet ir reikia. Ačiū už idėjas ir tau! 😉

  • Leave a Reply