Daržovės/ Lietuviški patiekalai/ Mėsa

Velykų patiekalai ir jų receptai

Velykų receptai

Velykų patiekalai – įvairūs ir sotūs. Žinoma svarbiausias Velykų stalo valgis ir simbolis – marginti kiaušiniai, simbolizuojantys pilnatvę, gėrį ir derlingumą, tačiau ir kiti Velykų patiekalai yra svarbūs ir su išskirtine simbolika.

Nuo seno ant Velykinio stalo buvo būtina dėti kvietinius pyragus, riebią kiaulieną. Žemaičiai gamindavo riebų šiupinį su dubenyje kyšančia kiaulės uodega, suvalkiečiai kepdavo krosnyje kiaulės galvą. Visoje Lietuvoje buvo paplitę tokie patiekalai kaip šaltiena, slėgtos ir suktos karkos, virtos dešros. Šiaurės Lietuvoje kepdavo žąsį. Taip pat buvo stengiamasi pagaminti pieniškų patiekalų, tokių kaip: įvairūs sūriai, sviestvarškė, varškė.

Tikėta, kad Velykų stalą privalu papuošti per žiemą išsilaikiusia žaluma, kad geriau augtų žiemkenčiai. Puošimui buvo naudojami bruknienojai, šarkakojai, pataisos, išsprogusios beržų šakelės. 

Buvo gaminami tešliniai arba sviestiniai avinėliai, kepamos Velykų bobos.

Čia surinkti Velykų patiekalai ir jų receptai padės jums paruošti originalias ir skanias vaišes. 

Užkandžiai iš mėsos:

1. Virti ėriukų liežuviai su daržovių Remoulade
2. Jaučio liežuvis su Salsa verde padažu ir bulvių salotomis
3. Septynias dienas marinuotas jaučio liežuvis
4. Jautienos tartaras su raugintais burokėliais ir kanapių sėklomis
5. Jautienos karpačio su raugintais burokėliais ir kanapių sėklomis
6. Vištienos ir keptų paprikų drebučiai
7. Kiaulių kojų slėgtainis su sultinio drebučiais
8. Ančių kepenėlių paštetas su karamelizuotais obuoliais
9. Sumuštinukai su antienos paštetu ir kriaušėmis
10. Veršio kepenėlių ir baravykų paštetas
11. Kiaulių smegenų paštetas
12. Jautienos kepenų paštetas
13. Kiaulės galvos slėgtainis
14. Kiaulių ausų slėgtainis
15. Vištienos kojelių rillettes
16. Antienos kojelių rillettes
17. Vytinta kiaulienos nugarinė su česnaku ir degtine
18. Vytinta kiaulienos išpjova su laimu ir džinu
19. Vytinta vištienos krūtinėlė su apelsinais ir viskiu
20. Vytinta anties krūtinėlė
21. Triušienos filė piršteliai sezamų plutelėje
22. Vištienos zuikis
23. Vištienos galantinas

Užkandžiai iš žuvies:

1. Tuno tararas su avokadais ir raugintais burokėliais
2. Tuno tartaras su avokadais ir ikrais
3. Šukutės su žaliųjų žirnelių pesto
4. Jūros šukutės šafrano padaže
5. Blyneliai su sūdyta lašiša
6. Rytietiškai sūdyta lašiša
7. Lietiniai blynai su ikrais ir grietine
8. Austrės užkeptos česnakiniu sviestu
9. Šamo filė piršteliai
10. Įdaryta lydeka
11. Kepta lydeka sūrio plutelėje
12. Silkė su apelsinais

Velykinės salotos:

1. Salotos su špinatais, salierais ir gorgonzolos sūriu
2. Rūkytos skumbrės salotos su porais, salierais ir belukštėmis avižomis
3. Rūkytos skumbrės salotos su speltos grūdais, pomidorais ir gražgarstėmis
4. Brokolių ir avižų salotos su menkių kepenėlėmis
5. Salotos su bolivine balanda, jautiena ir pankoliu
6. Salotos su speltos grūdais, rūkytu šamu, pastarnokais ir gražgarstėmis
7. Salotos su speltos grūdais, rūkytu upėtakiu, brokoliais ir pomidorais
8. Salotos su kinva, baklažanais, skumbre ir paprikomis
9. Rūkytos skumbrės salotos su bulvėmis ir avokadais
10. Apelsinų ir pankolių salotos
11. Brokolių salotos su lašiša
12. Raudonųjų kopūstų salotos su parmezanu ir saulėgrąžų daigais
13. Salotos su ožkos sūriu, burokėliais ir anakardžių riešutais
14. Salotos su ožkos sūriu ir makadamijų riešutais
15. Pupelių ir tuno salotos
16. Cezario salotos
17. Gražgarsčių salotos su avinžirniais
18. Močiutės vėliava
19. Salierų ir obuolių salotos su varškės kamuoliukais
20. Salotos su tunu ir saulėgrąžų daigais

Nesaldūs kepiniai, duona:

1. Karamelizuotų svogūnų tarta
2. Pyragas su trijų rūšių sūriais
3. Brusketos
4. Pyragėlis su sūriu ir prieskoninėmis žolelėmis
5. Tuno pynė
6. Pyragas su sūriu ir svogūnų laiškais
7. Duona įdaryta pesto padažu
8. Balta tinginių duona      
9. Duona su saulėje džiovintais pomidorais ir sūriu
10. Duona su žolelėmis
11. Duona su pastarnokais ir muskato riešutais
12. Grietininė duona
13. Duona su morkomis ir pankoliais
14. Medaus ir garstyčių duona

Karšti mėsos Velykų patiekalai:

1. Ėrienos troškinys užkeptas sviestiniais sausainiais
2. Ėrienos kepsniukai su bulvių koše, paprikom ir mėtom
3. Keptas ėriuko kumpis a la mochito
4. Cukinijų lazanija su triušiena
5. Troškintas triušis su paprikomis
6. Triušiena su ančiuviais ir saldžia bulve
7. Triušienos troškinys su alyvuogėmis
8. Virta piene triušiena su kukurūzų koše
9. Orkaitėje keptos anties kojelės su daržovėmis
10. Kepta antis
11.  Kepta anties krūtinėlė su apelsininiais blyneliais
12. Anties kojelė su bulvių koše ir svogūnų, pankolių garnyru
13. Anties kojelių confit su pastarnokų piure ir lapiniais kopūstais
14. Fazanas įdarytas migdolais
15. Orkaitėje kepta kiaulienos sprandinė
16. Kepta kiaulienos nugarinė su medumi ir garstyčiomis
17. Kiaulienos kepsniai su Gorgonzolos sūrio padažu, paprikom ir porais
18. Keptas kiaulienos pusgalvis
19. Keptas paršelis
20. Kiaulienos kepsnys su balzaminėmis paprikomis
21. Jautienos kepsnys su sviestiniu padažu ir šakninėmis daržovėmis
22. Keptas kalakuto kumpelis su pupelėmis ir kreivabudėmis
23. Kepta kalakuto krūtinėlė marinuota su apelsinais ir mėtomis
24. Kefyre marinuotas kalakutas
25. Putpelės įdarytos ožkos sūriu ir paprika
26. Putpelės su paprikų apsiaustėliais
27. Keptas šerno kumpis
28. Keptas šerno kumpis su kaliaropių padažu ir baklažanais
29. Vištos krūtinėlės kepsniukai įdaryti sūriu ir pomidorais
30. Keptas kukurūzinis viščiukas
31. Višta įdaryta sūriu ir česnaku po odele
32. Vištiena kepta su žolelėmis, apelsinais ir citrinomis

Karšti žuvies Velykų patiekalai:

1. Kepta lašiša su Iceberg salota
2. Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu
3. Griliuje keptos kiaulių uodegos ir aštuonkojo kojos
4. Aštuonkojis su bulvių koše
5. Keptas šamas
6. Lydeka užkepta paprikom, svogūnais ir Stiltono sūriu
7. Keptos krevetės su sviestinio moliūgo piure
8. Lydeka su brokolių ir migdolų padažu

Karšti vegetariški Velykų patiekalai:

1. Saliero kepsnys užkeptas sūriu su grybais ir riešutais
2. Rattatouille – daržovių troškinys
3. Žiediniai kopūstai pomidorų ir alyvuogių padaže
4. Žiedinio kopūsto kepsniai su alaus – sūrio padažu
5. Keptos šakninės daržovės

Pyragai, desertai:

1.Šokoladinis pyragas su baklažanais
2. Šokoladinis pyragas su karijų (pekano) riešutais
3. Pyragas su kriaušėmis ir migdolais
4. Creme brulee
5. Bananinė – karamelinė tarta
6. Šokoladiniai blyneliai su žemės riešutų sviesto padažu
7. Šokoladinis bananų keksas
8. Panna cotta su aviečių padažu
9. Šokoladinis pyragas be miltų
10. Drėgnas šokoladinis pyragas
11.  Sūrio pyragas
12. Maskarponės sūrio kremas su uogomis

Padažai:

1. Naminės garstyčios – du receptai
2. Majonezas su kiaulės smegenimis
3. Sūrio padažas su kimči
4. Karamelizuotų svogūnų ir ančiuvių sviestas
5. Majonezas su saulėje džiovintų pomidorų aliejumi
6. Naminis majonezas
7. Lydytas varškės sūrelis

Velykų receptaiVelykų patiekalai ir jų receptai

 

Sekite bulviukose.lt Instagrame.

Jums taip pat gali patikti

No Comments

Leave a Reply