Andalūziška duona su Ocal alyvuogių aliejumi buvo kepama ne šiaip sau, o pažinties proga su virgenextra.lt 🙂
www.virgenextra.lt šeimininkai Laima ir Mindaugas kaip pažadėjo savo tinklalapyje, taip ir padarė – sukėlė norą aplankyti Ispanijos regioną – Andalūziją 🙂 Suviliojo puikiai parašytomis istorijomis apie Andalūziją, aliejų ir maistą.
Pusę istorijų prarijau kaip smakas važiuodama į sodybą. Kilnojau antakius skaitydama, kad alyvuogių aliejų galima derinti su apelsinais, graikišku jogurtu, ledais arba gaminti ši jo šokoladinį kremą. Su Ispanijos maisto kultūra ir istorija buvau ligi šiol mažai susidūrusi, tad man buvo naujiena, kad pavyzdžiui ispanai yra pamišę dėl omletų 🙂
Be istorijų pasakojimo, Laima ir Mindaugas, veža į Lietuvą dviejų alyvuogių veislių aliejų: Hojiblanca ir Ocal.
Kai man Laima pasiūlė atsiųsti aliejaus dovanų paragavimui, prisiskaičius tiek nuostabių istorijų ir receptų slapta vyliausi, kad man atsiųs išraiškingesnio skonio Ocal veislės alyvuogių aliejų. Man pasisekė! Ocal alyvuogių aliejų galite derinti su jautienos karpačiu, vytintu iberiko kumpiu (buvo išbandyta!), brandintais sūriais, pomidorais ir kitais stipraus skonio individualistais. Net neįsivaizdavau, kad aliejus gali taip atskleisti kitų produktų skonius!
Tai va, nusiperkat iš virgenextra.lt aliejaus butelį, skanių sūrių, vytintų iberico kumpių ir galite būti ramūs dėl netikėtų svečių ir dėl savęs, kai užsimanysite pasmaguriauti vidury savaitės, su taure vyno 🙂
O aš, pirmai aliejaus degustacijai, iškepiau 2 paras šaldytuve brandintą Andalūzišką duoną su razinomis, moliūgų sėklomis ir sezamais pagal ponios Anos receptą 🙂
Andalūziška duona. Įmaišalui reikės:
- 80 g kvietinių miltų
- 125 g vandens
- 4 g sausų mielių
Tešlai reikės:
- 500 g kvietinių miltų
- 7 g druskos
- 325 g vandens
- 2 kupinų šaukštų razinų (naudojau auksines)
- 2 kupinų šaukštų skrudintų moliūgų sėklų
- 2 kupinų šaukštų skrudintų sezamų sėklų
Gaminimo eiga:
Įmaišalui sumaišykite dubenėlyje išvardintus produktus, uždenkite maistine plėvele ir pastatykite į šaldytuvą parą laiko.
Kitą dieną užminkykite tešlą iš likusių miltų, druskos, vandens ir įmaišalo. Minkant labai persistengt nereikia, tiesiog paminkykite, kad masė taptų vientisa. Tešlą uždenkite ir vėl dėkite į šaldytuvą parai laiko. Nors recepte to nerašo, bet aš nesusilaikiau kelis kartus nepalanksčius tešlos kaip sourgough duonai.
Kitą dieną tešlą išimkite, dar kartą perlankstykite jei ir jums tai atrodys geriau ir palikite pastovėti 30 minučių.
Po 30 minučių tešlą išplokite, tolygiai supilkite razinas ir sėklas.
Tešlą sulankstykite ir suformuokite kepaliuką, uždėkite ant kepimo popieriaus ir pridenkite maistine plėvele.
Suformuotą kepaliuką palaikykite dar gerą pusvalandį ir galite kept.
Duoną kepiau naudodama sourdough kepimo technika. Įjungiau orkaitę ant maksimalios temperatūros (pas mane ~240C), kartu įkaitinau ir kepimo puodą su dangčiu. Įdėjau į įkaitusį puodą duoną (kartu su kepimo popieriumi), uždengiau dangčiu ir kepiau 30 minučių. Po 30 minučių puodą atidengiau, kaitrą sumažinau iki 220 C ir kepiau 5 – 10 minučių kol gražiai apskrus. Nuotraukoje iškepta Andalūziška duona 🙂Laužkite duoną, mirkykite į aliejų ir patys pamatysite apie ką čia tiek rašiau 🙂Įrašo herojus 🙂
2 Comments
Laura
2021-05-26 at 10:02Sveiki! Labai sudomino receptas – privalau pabandyti!😀 Tik klausimas – mieles naudojate presuotas ar sausas?? 🤔
Laura
2021-05-26 at 11:04Sveiki! Sausas mieles 🙂