Kepta nutrija įdaryta perlinių kruopų ir kepenėlių įdaru. Vaikystėje atsimenu nutrijos buvo labai madingos ir daug kas augino. Dabar norint įsigyti nutrijos skerdienos tenka ilgiau paieškoti turguose arba skelbimuose.
Reikės:
- 2 kg nutrijos
Marinatui:
- Alyvuogių aliejaus
- 4 skiltelių česnako (smulkinto)
- 2 lauro lapų (smulkintų, galima naudoti maltus)
- Kelių žaliujų pipirų grūdelių (grūstų, traiškytų ar kitaip smulkintų)
- Žiupsnelio džiovinto peletrūno
- Žiupsnelio malto muškato
- Žiupsnelio rudojo cukraus
- Druskos
Įdarui:
- Nutrijos marinuotos kepenėlės ir širdelė
- Sviesto ir aliejaus kepimui
- Balto sauso vyno šlakelis
- 1 kubeliais pjaustyto nedidelio svogūno
- 2 smulkintų česnako skiltelių
- 1 nedidelės kubeliais pjaustytos morkos
- 2 šaukštų skrudintų kedrinių pipijų
- 2 šaukštų smulkintų petražolių
- 0,5 stiklinės perlinių kruopų
- Grietinėlės
- Sviesto
Gaminimo eiga:
Nutriją, kepenėles ir širdelę įtrinkite iš išvardintų produktų pasidarytu marinatu. Pamarinuokite per naktį. Turguje nutriją nusipirkau su visomis šiomis gėrybėmis (kepenėlėmis ir širdele) sudėtomis į vidų. Jei nebus komplekte kepenėlių, naudokite vištienos.
Pasimarinavusias kepenėles supjaustykite kubeliais ir apkepkite sviesto bei aliejaus mišinyje. Baigiant kept, įpilkite šlakelį vyno ir nugarinkite.
Perlines kruopas išvirkite. Baigiant virti, įdėkite druskos, įpilkite šiek tiek grietinėlės, įdėkite sviesto.
Pakepinkite svogūną. Baigiant kepti, sudėkite česnaką ir pakepkite dar kelias minutes. Pakepinkite morkas.
Keptas kepenėles sumaišykite su kepintais svogūnais, morkomis, kedrinėmis pinijomis, petražolėmis ir perlinėmis kruopomis. Jei reikia, įdėkite druskos. Jei įdaras sausokas, įpilkite dar grietinėlės.
Gautu įdaru įdarykite nutriją, pilvą susmeikite smeigtukais, paguldykite į kepimo skardą pilvu į apačią ir kepkite iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1,5 valandos arba, kol į storiausią vietą įsmeigus smeigtuką bėgs skaidrios sultys.
Kepta nutrija supjaustoma gabaliukais ir patiekiama su perlinių kruopų ir kepenėlių įdaru. Sekite bulviukose.lt Instagrame.
11 Comments
Odeta
2013-10-01 at 15:53Priminei vaikystę:) Kai pas dėdę vaišėms visada būdavo nutrija. Dažniausią ją paruošdavo greitpuodyje ir man labiausiai ji patiko:)
Martyna
2013-10-01 at 17:16Eina sau, kaip visada šio blogo receptai mane išverčia iš koto 😀 Gyvenime nebūčiau pagalvojus, kad nutrijos valgomos, čia man būtų tas pats, kaip valgyt kokią jūros kiaulytę, t. y. turbūt bijočiau valgyt 🙁
Odeta
2013-10-01 at 18:27Laura, dabar jau nelabai ir pamenu nutrijos skoni, bet kiek pamenu budavo nerealiai skanu:) O kur galima nusipirkti nutriju?
Laura
2013-10-01 at 17:54Odeta, greitpuodyje ji turbūt idealiai išsitroškina 🙂
Martyna, svarbu verčia iš koto, valgyt nebūtina 😀
Laura
2013-10-01 at 19:03Aš pirkau šeštadieniniame turguje Kaune, prie Kauno pilies. Vilniuje manau irgi turguose reiktų pasiklausinėti….
Erika
2013-10-14 at 20:15O, čia tai tikrai vaikystės skonis. Mama troškindavo orkaitėje „britvone”, brolis garsiai pranešdavo – šiandien pietums žiurkė:D Nežinojau, kad būna pirkti, Vilniuje turguose niekada nemačiau.
Laura
2013-10-15 at 08:41Erika, jei dar karta gaučiau nusipirkt, irgi galvojau pasitroškinsiu…kokia gera idėja dėl britvono, taigi turiu jį 🙂
Odeta
2013-12-14 at 12:57Nusipirkau nutriją, troškinu. Labai smalsu kas gausis:)
Laura
2013-12-14 at 22:05O, baisiai įdomu 😉
Odeta
2013-12-15 at 15:56Žiauriai skanu buvo:) Viską dariau ypač paprastai. Pakepiau svogūnus, česnakus. Apkepiau nutrijos gabaliukus. Pridėjau pupelių, morkų smulkintų. Įpyliau 100ml balto vyno, 200 ml vandens. Troškinau 1,5val. Labiausiai sužavėjo tai, kad mėsa neturi jokio specifinio kvapo, minkštutė. Trumpai tariant nereali. Tikrai dar ne kartą pirksime:)
Nenufotkinau, labai tam nebuvo nuotaikos.
Laura
2013-12-16 at 08:04Odeta, sekančią nutriją irgi pasiryžusi troškinti, vadovausiuos taviškiu receptu 😉