Agurkinė sriuba su inkstais – viena iš autentiškų lietuviškų sriubų, sukelianti nostalgiją ir prisiminimus kaip mamos, tėčiai ar močiutės virdavo šią gardžią sriubą. Ypatinga dėl savo sodraus skonio, sudaryto iš raugintų agurkų rūgštelės ir pikantiškų virtų inkstų, kuriuos apjungia kreminės perlinės kruopos. Tai tikras tradicinis lietuviškas receptas, puikiai tinkantis tiems, kurie mėgsta subproduktų patiekalus.
Agurkinė sriuba su inkstais. Reikės:
- 2,5 l mėsos ar kaulų sultinio. Tinka kiaulienos, jautienos, ėrienos, vištienos, kalakutienos
- 2 vidutinių svogūnų (smulkiai supjaustytas)
- 2 vidutinių morkų
- 3 vidutinių bulvių
- Riebalų daržovių apkepimui
- 3 vidutinių raugintų agurkų
- 1 vnt. jautienos inkstų. Taip pat tinka veršienos, kiaulienos (imkite 2 vnt.), ėrienos (imkite 6 – 8 vnt.)
- 3/4 stiklinės nevirtų perlinių kruopų
- Druskos, šviežiai maltų pipirų pagal skonį
- Grietinės patiekimui
- Šviežių krapų arba petražolių papuošimui
Gaminimo eiga:
Pirmiausia paruoškite jautienos inkstus. Inkstus kruopščiai nuplaukite ir užmerkite šaltame vandenyje bent 1 – 2 valandoms, kelis kartus pakeisdami vandenį. Tai padės pašalinti nemalonų kvapą. Po mirkymo, dėkite inkstus į verdantį vandenį ir virkite kol vanduo užvirs ir užputos nuo inkstų. Visą vandenį nupilkite, inkstą nuplaukite, užpilkite švariu šaltu vandeniu, pasūdykite ir virkite nuo užvirimo 40 minučių ant minimalios kaitros. Kiaulienos inkstus virkite 30 minučių, ėrienos užteks 20 minučių. Jei virimo metu dar susidarys putos – nugraibykite. Išvirusius insktus išimkite iš vandens, perplaukite šaltu vandeniu. Kai inkstai atvės, supjaustykite juos mažais gabalėliais. Aš nežinau kaip kiti daro, bet aš dar išpjaunu inkstų viduje esantį baltą jungiamąjį audinį, kuris ir turi daugiausia specifinio kvapo. Darau taip – perpjaunu inkstą išilgai į keturias dalis ir manikiūrinėmis žirklutėmis iškerpu tuos jungiamuosius audinius. Lieka švarus inkstukas, tuomet supjaustau.
Išsivirkite kruopas. Iš anksto išmirkytas kruopas (užmerkite iš vakaro) užpilkite vandeniu ir virkite apie 20 – 30 minučių, kol jos taps minkštos. Nukoškite ir atidėkite į šalį.
Puode įkaitinkite šaukštą riebalų ir sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, kubeliais pjaustytas morkas. Kepkite, kol daržovės taps auksinės spalvos ir suminkštės. Supilkite į puodą sultinį ir užvirkite. Sudėkite kubeliais supjaustytas bulves. Virkite apie 10 minučių, kol bulvės pradės minkštėti.
Į sriubą sudėkite kubeliais pjaustytus raugintus agurkus, inkstus ir perlines kruopas. Kai sriuba užvirs, sumažinkite kaitrą ir virkite dar 15 – 20 minučių.
Pabaigoje sudėkite smulkintą česnaką ir, jei reikia, papildomai pagardinkite druska bei pipirais pagal skonį.
Sriubą patiekite karštą, su šaukštu grietinės ir pabarstytą šviežiomis smulkintomis krapais arba petražolėmis.
Jums taip pat gali patikti trinta pastarnokų sriuba su džiovintais grybais.
Komentarų nėra