Keptas kiaulės pusgalvis – pamačiusi pusgalvį vienoje mėsos parduotuvėlėje, prisiminiau, kad vaikystėje mano tėvai kepdavo ir paskui labai skaniai valgydavo. Mums irgi labai patiko, mėsa minkštutė, skanutė, o odelė apsivalgymas 🙂 Gaila, ausis nupjauta buvo, tokia skanybė būtų buvusi….
Marinatui reikės:
- Gero šlako balzamiko acto
- Šlako aliejaus
- Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 5 smulkintų česnako skiltelių
- 2 šaukštų kmynų
- Žiupsnio džiovinto mairūno
- Žiupsnelio džiovinto čiobrelio
Glazūrai:
- 1 šaukšto medaus
- 1 šaukšto Vorčesterio padažo
Gaminimo eiga:
Kiaulės pusgalvį gerai nuplaukite, odą dar ir pašveiskite šepetėliu arba šveistuku. Jei rasite ant jos likusių plaukų, nudeginkite virtuvine lietlempe arba nuskuskite.
Marinatui skirtus produktus sumaišykite ir gerai įtrinkite į kiaulės pusgalvį. Apvyniokite jį maistine plėvele arba įdėkite į indą ir marinuokite šaldytuve 2 paras.
Pasimarinavusį pusgalvį įdėkite į kepimo formą, uždenkite folija. Kepkite pusę valandos iki 200° C įkaitintoje orkaitėje, paskui sumažinkite kaitrą iki 150° C ir kepkite dar apie 2 valandas arba kol įsmeigus į storiausią vietą bėgs skaidrios baltos sultys.
Kai iškeps, nuimkite foliją, aptepkite medaus ir vorčesterio mišiniu ir dar įdėkite į orkaitę kelioms minutėms, kad apskrustų.
Keptas kiaulės pusgalvis tinka kaip užkandis kasdienai arba šventinis patiekalas Velykų stalui.
Daugiau subproduktų receptų.
Sekite bulviukose.lt Instagrame.
23 Comments
odeta
2013-02-04 at 13:51Laura, kai buvau maža seneliai iš kiaulės galvos šaltieną virdavo, o mes vaikai labai mėgome kiaulės šnipą, konkurencija būdavo milžiniška (anūkų daug būdavo, nes į skerstuves visi suvažiuodavo) na dar po to atradome apatinę lūpą irgi neblogo skonio buvo, arčiau liežuvio:) O man labai gražiai atrodo tavasis kepsnys. Sakyčiau nereali esi, kad taip drąsiai, kai šiais laikais visi dietų laikosi eksperimentuoji.
Jeigu galėčiau dabar sau leisti suvalgyti ką riebiau, tai mielai paprašyčiau tos traškios odelės:)
manjana
2013-02-04 at 13:50Mmm, mane tai sugundė, reiks pabandyt iškept 🙂
St
2013-02-04 at 16:42Čia tai bent! Kai kam tenka pusgalvius „kapoti”, o kitiems – aštuonkojus su įdaru…
Inga
2013-02-04 at 17:04Man šis vaizdelis labai patraukliai atrodo, nors mėsos nelabai mėgstu 🙂
Laura
2013-02-04 at 20:50Manjana, nu pagaliau teigiamas komentaras 😀
Odeta, kaip visada ačiū už gražius žodžius!
St (tėti)…manau pečiuje ir pusgalvius tinka kepti 😉
Inga….matai ką reiškia fotografavimo pamokos 🙂
Mindaugas
2013-02-04 at 22:44Laura, šaunuolė, nepabūgai tokią galvą apsiimti ir pagaminti, super, būtų įdomu paragauti? 😉 Atrodo labai labai gardžiai.
Laura
2013-02-05 at 07:19Mindaugai, ačiū….kad čia elementari kiauliena, tas pats, kas valgytum karką ar šoninę, vaizdas tik kitoks…nuo kurio vieniem plaukai šiaušiasi, kitiem seilės tįsta….bet paragaut vistiek rekomenduoju, nes mėsa nuo kai kurių vietelių tirpsta su dantimis 😀
Mona
2013-02-05 at 16:52Nuo vakar seilę varvinu į nuotrauką žiūrėdama 🙂 Radus progą būtinai išbandysiu gal net šį savaitgalį. Kiaulės galvą mano šeima ir draugai mėgsta, o kiaulės galvos šašlykai vieni mėgiamiausių.
Laura
2013-02-06 at 07:55Mona, dėkui 😉 Gal galima smulkiau apie kiaulės galvos šašlykus….pirmą kartą girdžiu apie tokius ir baisiai įdomu 🙂
Mona
2013-02-07 at 19:22Na su tais šašlykais sunkiausias darbas mėsą nuo galvos nupjaustyti 🙂 Marinuojant naudojamas actas, pipirai, lauro lapai ir daug svogūno. Būtų gerai, kad pasimarinuotų ne mažiau kaip parą. Tai vienintelis šašlykas, kurio marinavimui naudojam actą. Jis toks sultingas su traškia odele.
Beje, šiandien nusipirkau kiaulės pusgalvį, kuris laimingas marinuojasi šaldytuve ir laukia šeštadienio.
Laura
2013-02-07 at 21:18Mona, dėkui, kad pasidalinai receptu ir sėkmės kepant kiaulikę 🙂
Mindaugas
2013-02-09 at 08:20Tas šašlykas ir mane sudomino 🙂
Laura
2013-02-11 at 09:35Tik manau šašlykui kažkaip reiktų rasti galvą su nenupjauta pažande…..
aura
2013-06-14 at 17:08nerealiai apsidziaugiau radusi si recepta (vienas draugas parvilko is kaimo kiaules galva, atveze zmogelis, matyt, gero noredamas, o as net nezinau ka su tokis kiaules „vieta” veikti :), dabar bandysiu marinuoti ir sekmadieni kepsiu) ir sia labai informatyvia ir idomia svetaine
Laura
2013-06-14 at 18:18Aura, kaip gera skaityti tokius žodžius! Tikiuosi viskas puikiai pavyks ir patiks 😉
aura
2013-06-17 at 17:56pavyko puikiai, visi valgė ir gyrė (tiesa, visa kiaulės galva kepė truputi daugiau nei 3,5 val.) dar kartą ačiū už receptą
Laura
2013-06-18 at 05:53Aura, kaip faina 😉
Gintučiukas
2014-01-05 at 16:06Labas Laura,
Tu kokiom dienom tas galvas kepi?
Jei pasakytum adresą, tai svečių neišvengtum 🙂
Fantastiškas dalykas ta kiauliena ir jos su produktai.
O ką su ausim patartum daryti, kad pats skaniausias gėris nesudžiūtų ir neprapultų?
Ačiū už receptą.
Laura
2014-01-05 at 20:27Gintučiukai, kad tik vieną kartą ir kepiau…o atrodo, kad dažnai? 🙂
O, kad kiauliena geras dalykas, ypač subproduktai, aišku saikingai ir aš sutinku!
NIJOLE
2016-02-28 at 11:00Kai pjaudavo kiaule,prisimenu mama irgi kepdavo kiaules galva,todel ir as uzsisakiau vakar kiaules galva ir kepsiu seimynai paragaut,atsimenu ir dabar kaip skanu budavo
Ricka
2016-12-19 at 16:22Šaunu, pamėginau ir aš ši savaitgalį pagaminti ši patiekalą. Patiko ne tik man, kaimo žmogui, bet ir mano šeimynai patiko, galvojau nevalgys. Šaunus receptas.
Odeta
2019-01-01 at 11:45Vakar kepiau. Super. Ačiū už recepta 😊
Laura
2019-01-01 at 11:49Prašom! Smagu, kad pavyko 🙂