Ruginė duona su kmynais praturtinta avižiniais dribsniais, ruginėmis sėlenomis ir paskaninta medumi.
Ruginė duona su kmynais:
- 1 kg ruginių miltų
- 100 ruginių sėlenų
- 150 g avižinių dribsnių
- 2 šaukštų kmynų
- 100 g medaus
- 1,5 šaukštelio druskos
- 200 ml raugo
- Vandens
Gaminimo eiga:
Visus sausus produktus gerai sumaišykite. Medų ištirpinkite pusėje litro vandens. Į sausų produktų masę supilkite vandenį su jame ištirpusiu medumi, raugą ir likusį vandenį. Vandens pilkite tiek, kad tešla būtų tiršta, beveik minkoma. Sukrėskite tešlą į kepimo popieriumi išklotą arba riebalais išteptą kepimo formą. Pasilikite šaukštą raugo kitam kartui. Užpilkite jį stikline vandens, įdėkite kelis šaukštus miltų, gerai išmaišykite ir įdėkite į šaldytuvą. Nepamirškite kartą per savaitę, nuėmę dalį raugo, vėl pamaitinti jį miltais ir vandeniu.
Duoną užklokite rankšluostėliu arba maistine plėvele, kad nedžiūtų tešla. Rauginkite duoną, kol paviršiuje rasis burbuliukai. Rauginimas gali užtrukti visą dieną arba, užmaišę tešlą vakare, palikit rūgti per naktį. Vasarą, kai karšta, duona išrūgsta greičiau. Jei namuose per šalta, galite rauginti orkaitėje, įjungę minimalią temperatūrą.
Kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje vieną valandą arba, kol pabeldus į duonos plutelę, pasigirs duslus garsas.
Iškepusią duoną išimkite iš formelės, nuimkite nuo jos kepimo popierių, susukite į rankšluostėlį ir padėję ant grotelių atvėsinkite.
Ruginė duona su kmynais ilgiausiai išsilaiko suvyniota į kepimo popierių ir įdėta į maišelį.
Jums taip pat gali patikti ši duonelė su lašinukais
Komentarų nėra