Aukso fondas/ Lietuviški patiekalai/ Miltiniai nesaldūs patiekalai/ Vaisių ir uogų receptai

Šaltanosiai su mėlynėmis

Šaltanosiai

Šaltanosiai su mėlynėmis – receptas, kuriuo privalome didžiuotis. Juos gamino ne tik mūsų močiutės, bet turbūt ir prosenelės. Šaltanosius gaminau su plikyta tešla. Naudojau pačios maltus kvietinius miltus, tad nenustebkite, kad tešlos spalva tamsesnė. Beje aš dar į tešlą dėjau kiaušinį, nes pačios maltuose miltuose mažiau glitimo, kadangi jie nesijoti, bet jei naudosite įprastus miltus, tiesiog vadovaukitės receptu.

Šaltanosiai su mėlynėmis:

  • 3 stiklinės miltų
  • 3 šaukštų aliejaus
  • 1 ir 1/2 stiklinės verdančio vandens
  • Nepilno šaukštelio druskos
  • 0,5 litro mėlynių
  • 2 šaukštų rudojo cukraus. Cukrų galite dėti baltąjį, taip pat reguliuokite kiekį pagal skonį. jei mėgstate saldžiau, dėkite daugiau
  • žiupsnio cinamono

Gaminimo eiga:

Dvi stiklines miltų rankomis ištrinkite su aliejumi, užpilkite verdančiu vandeniu ir gerai išmaišykite. Supilkite paskutinę stiklinę miltų ir išminkykite tešlą. Jei tešla per minkšta įdėkite dar papildomai miltų.

Tešlą atvėsinkite kambario temperatūroje ir įdėkite į šaldytuvą bent 30 minučių pabręsti. Jei neturite laiko, galite nebrandinti. taip pat patogu tešlą pasigaminti iš vakaro ir laikyti šaldytuve per naktį.

Mėlynes sumaišykite su cukrumi. Kočiokite tešlą, spauskite stikline apskritimus, dėkite į jų vidurį mėlynes ir užspauskite kraštelius.

Šaltanosius sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 2 – 3 minutes nuo iškilimo į paviršių.

Tradiciškai šaltanosiai patiekiami su grietine, kurią dar papildomai galima pabarstyti cukrumi. Aš pabandžiau su grūdėta varške ir sviestu pavirtu su pušų spygliais – labai patiko. Su kuo dar galima patiekti šaltanosius:

Saldūs padažai:

  • Uogų padažas – šviežių arba šaldytų uogų, tokių kaip aviečių, braškių ar bruknių padažas puikiai derės su mėlynėmis. Padažui tiesiog sutrinkite uogas su trupučiu saldiklio (medumi, cukrumi, klevų sulos sirupu ir pan.). Taip pat galite naudoti uogienes.
  • Vanilinis padažas – suteiks šaltanosiams desertinio skonio. Galite naudoti pirktinį vanilės padažą arba pasigaminti patys iš pieno, grietinėlės, cukraus, vanilės ir trynių. Vanilinio padažo receptą rasite nuorodoje.
  • Šokoladinis padažas – šokoladinis padažas suteiks šaltanosiams turtingo skonio. Galite naudoti tirpintą šokoladą, kakavos miltelius arba pirktinį šokoladinį padažą.

Sūrūs padažai:

  • Grietinės ir žolelių padažas – suteiks šaltanosiams pikantiškumo. Grietinę sumaišykite su bazilikais ar peletrūnais.
  • Keptų svogūnų padažas – pakepinkite svogūnus svieste, kol jie taps auksinės spalvos ir suminkštės.
  • Sūrio padažas – galite naudoti tarkuotą parmezaną, čederį ar kitą mėgstamą sūrį. Sūrį smulkiai sutarkuokite sumaišykite su grietine ar grietinėle ir kaitinkite ant viryklės maišydami kol sūris ištirps.

Papildomi patarimai:

  • Galite papuošti šaltanosius šviežiomis mėlynėmis, mėtų lapeliais ar cukraus pudra.
  • Patiekite šaltanosius šiltus arba kambario temperatūros. Jei tieksite šaltus, išvirusius išimkite iš vandens ir sudėkite ant padėkliuko, kad vėsdami nesuliptų.
  • Šaltanosiai puikiai šaldosi. Šaldykite nevirtus!

Šaltanosiai su mėlynėmisNorėdami sužinoti daugiau apie mane ir mano gaminamą maistą apsilankykite bulviukose.lt Instagram puslapyje.

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Komentarų nėra

Palikite komentarą

REKOMENDUOJAMI VIDEO

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI