Spirginti kiaulienos lašinukai arba kitaip spirgučiai – senovinis tradicinis lietuviškas užkandis. Gaila, kad dar pas mus dar nuvertinamas, nes kitose šalyse panašiais gaminiais didžiuojamasi ir juos patiekia net restoranuose.
Spirginti kiaulienos lašinukai:
- Žalių kiaulienos lašinių
- Druskos
- Lauro lapų
- Kvapiųjų ir juodųjų pipirų
- Svogūnų
Gaminimo eiga:
Lašinius supjaustykite kubeliais, dėkite į puodą ir kepkite maišydami ant nedidelės ugnies. Įdėkite lauro lapelių, pipirų, druskos. Kepkite kol išsiskirs taukai ir pasidarys traškūs spirgučiai. Sudėkite kubeliais pjaustytus svogūnus. Svogūnų nepagailėkite. Kai svogūnai taps minkšti, spirgučius supilkite į indelius ir atvėsinkite.
Jei ruošiatės laikyti ilgesnį laiką rekomenduoju užšaldyti. Jei laikysite šaldytuve, stebėkite, kad viršutinis sluoksnis būtų vien taukų.
Tepkite ant duonos (naudokite padažams) ir valgykite. Labai tiko su keptomis šilbaravykių kepurėlėmis 😉
Jums taip pat gali patikti receptas kaip pasigaminti kalakutienos spirgučių ir taukų.
10 Comments
Serana
2013-10-14 at 12:38O taip.Namu(mociuciu)klasika.Mes vadinam spirguciais.Dar visokie skilandukai,rukyti lasinukai ir t.t.Seile terka vien pagalvojus.
Laura
2013-10-14 at 13:49Serana, taip – klasika! 😉
Erika
2013-10-14 at 20:10Mano Mama lašinius sumaldavo mėsmale, per didesnes skyles, ir tada čirškindavo:) M-m-m… Su juoda duona… Ir mes vadinom tai spirgučiais.
Laura
2013-10-15 at 08:39Erika, turėsiu omeny dėl malimo, kai daugiau spirginsiu, dabar kai turėjau saujelę, ne bėda buvo supjaustyt rankom 😉
Serana
2013-10-15 at 10:49Erika mes irgi taip gaminam,bet sumalta riebesne mesyte kaitinama labiau susilydo ir gaunasi toks kaip „lajus”,o supjaustyta ir jeigu dar su raumenuku tada kaip spirguciai.Cia tokia mano patirtis.Nors kai gamina kaime,mes vadinam ant peciaus verda,tokiam dideliam puode ir prideda daug svogunu,cesnaku,lauro ir kt.kvepia visas namas.O parsivezus skerstuviu i Vilniu bandziau taip troskinti ant dujines virykles—nu kazkas netaip.
Laura
2013-10-15 at 13:52Pečius yra pečius, bet ką ant jo verdant, kaip ir krosnyje bet ką kepant, stebuklingai skaniau gaunasi ir viskas. Turbūt gyva ugnis perduoda kažkokią energiją 😉
Lolita
2014-09-22 at 18:37Aš vasarą nusiperku kelis kilogramus lašinių ir prisidarau spirgučių. Šeimyna valgo su įvairiomis košėmis, virtomis bulvėmis, užteptus ant juodos duonos su rūgščiais obuoliais, mama į kugelio tarkius įdeda pora šaukštų. Tik pati nuo vaikystės negaliu jų valgyti… Vaikystėj iškart supykindavo, maniau, gal užaugus pasikeitė skonio jutikliai – deja, bet tas pats 🙁 Na, bet turint vyrą ir tris sūnus, kuriems tinka, tikrai labai geras dalykas.
Laur
2014-09-26 at 07:20Vaikystėje aš irgi jų nevalgydavau, bet matyt išaugau 🙂
alė
2020-07-03 at 18:47Tai va, kas bobulių pečiuose nuo seno patikrinta, ir yra geriausia maisto gaminimo technologija, ir šlovė lietuviškos kiaulės lašinukams.
Laura
2020-07-03 at 19:17Ir šlovė kiaulėms!