Aukso fondas/ Lietuviški patiekalai/ Mėsa/ Subproduktai

Kalakutienos spirgučiai ir taukai

Kalakutienos spirgučiai ir taukai

Kalakutienos spirgučiai ir taukai yra skaniausias dalykas ką galima išgauti iš naminių kalakutų arba vištų 🙂 Visur kur tekste rašysiu kalakutų, turėkite omeny, kad tas pats puikiausiai tinka ir naminėms VIŠTOMS. Auksiniai kalakutų taukai neprastesni nei ančių ir žąsų taukai, net drįsčiau juos užkelti ant pirmos vietos pjedestalo, nes kvapnumu ir skoniu nurungia plaukiojančius paukščių taukus. Spirgučiai – tikras delikatesas, kuriuos gaila dėti į padažus, skaniausia tepti ant skrudintos duonos ir valgyti su raugintomis arba marinuotomis daržovėmis. Kaip šiuos gėrius pasigaminti dabar ir papasakosiu 🙂

Kalakutienos spirgučiai ir taukai. Gaminimo eiga:

Reikės vienintelio dalyko – kalakuto odos su taukais. Kai gaunu kalakuto skerdieną, ją išporcijuoju – atskiriu šlauneles, kumpelius, file (nuo jos nulupu odą spirgučiams), sparnelius, kaklą. Nuo likusio karkaso nupjaustau didesnius mėsos šmotelius malinui, nuimu odas, riebalus. Karkasą pasmulkinu porcijomis – sriubų sultinių virimui. Viską užšaldau.

Odas su riebalais sumalu mėsmale, sudedu į puodą, užkaičių ant minimalios kaitros ir kaitinu retkarčiais pamaišant. Kai kai jau pradeda išsiskirti taukai, įdedu į puodą sietelį, paspaudžiu jį, kad prasisunktų riebalai ir nusemiu samteliu juos į stiklainėlį. Kaip šis procesas atrodo, siūlau pasižiūrėti į įraša, kuriame aprašiau kaip lydau kiaulienos taukus. Jame yra nuotrauka kaip su samteliu per sietelį nuseminėju taukus. Toliau kaitinu retkarčiais pamaišant. Taip darau tol kol riebalų pradeda išsiskirt vis mažiau ir mažiau. Visiškai sausai palikti spirgučių nereiktų, skystų riebalų turi likti, nes jie paskui veiks kaip konservuojanti medžiaga.

Taukai jau pagaminti, liko spirgučiai. Padidinkite kaitrą iki vidutinės ir dažniau pamaišydami kaitinkite kol spirgučiai pradės keisti spalvą. Turėkite omeny, kad kuo labiau jie skrus, tuo labiau lips prie puodo dugno ir kuo labiau bus suskrudę, tuo atšalę bus kietesni – tiesiog pjaustomi su peiliu. Beeet turės daugiau skonio. Tad apskrudimo lygį rinkitės pagal savo skonį ir norus. Galite pamaišyti, vieną stiklainį pasidaryti beveik neskrudintų, kitą labiau skrudintų. Taip pat turėkite omeny, kad jei norėsite spirgučius laikyti šaldytuve ilgesnį laiką, spirgučių paviršių turi dengti taukų sluoksnelis. Galite ir užšaldyti.

Video kaip gaminti spirgučius ir taukus 🙂

Jums taip pat gali patikti

2 Comments

  • Reply
    Jurga
    2023-11-09 at 09:57

    Kur ir kaip naudojate kalakutienos/vištienos taukus? 🙂 Suprantu, kad galima užpilti ant paštetų, kad ilgiau laikytųsi, bet gal dar kažkam?

  • Reply
    Laura
    2023-11-09 at 10:27

    Kepimui, kaip ir visus kitus taukus, sviestą ar aliejų 🙂 Dar naudoju mėsos ilgam virimui riebaluose. Rasit receptų įvedę į paieškos laukelį – confit🙂

  • Leave a Reply