Lydekos receptai ir patiekalai – nuo keptos keptuvėje iki picos su lydeka. Šiame įraše sudėjau visus savo gamintus receptus iš lydekų.
Apie lydeką:
Europinė lydeka – plėšri lydekžuvių būrio žuvis. Lietuvoje lydekos dar vadinamos: didžiaisiais upių vilkais, smailiasnukiais riteriais, lydžiais, aštriadantėmis, peiliukais, šaudyklėmis, krokodilais, ščiupokais, sčupokais, ančiasnapiais, kirstukais, pepkėmis, silkėmis, ragatkėmis, aguriecais ir taip toliau.
Tai viena stambiausių mūsų vandenų plėšrūnių. Ši žuvis puikiai prisitaikiusi prie įvairių gyvenimo sąlygų, todėl ją galima aptikti visur – tiek upėje, tiek ežere ar tvenkinyje. Lietuvoje paprastai sugaunamos 30 – 60 cm ilgio, 0,3 – 2,5 kg. Rečiau aptinkamos iki 120 cm ilgio lydekos, o iki 150 cm ir 25 kg svorio ir net didesnės, ypatingai retos. Maksimalus amžius – 30 metų.
Viduramžiais Lietuvos didikai mėgdavo valgyti riebiai, sočiai ir daug, tačiau pasninkaudavo irgi uoliai. Pasninko metu, lydekos užimdavo garbingiausias stalo vietas. Lydekos buvo kepamos, verdamos, troškinamos, sūdomos, džiovinamos, rūkomos.
Labai vertinami buvo lydekų ikai, kurių kiekviena miestiečių šeima galėdavo pavasarį pasigaminti atsargoms. Yra aprašyta, kaip dviems vyrams įnešus į Radvilų rūmų virtuvę lydeką ir neatsargiai perpjovus jos pilvą, ikrai pasklido virtuvės grindimis, o susėmus, ikrų buvo pusantro kibiro. XVII ir XVIII amžiais lydekų kepenėlės buvo laikomos aukščiausios klasės delikatesu.
Maistinė vertė:
Baltymai: Lydeka yra puikus aukštos kokybės baltymų šaltinis, kuriame yra visos būtinosios aminorūgštys, reikalingos organizmo funkcionavimui.
Riebalų kiekis: Ši žuvis yra labai liesa – joje mažai riebalų, todėl ji yra puikus pasirinkimas tiems, kas laikosi dietos ar tiesiog ieško liesos mėsos alternatyvos.
Vitaminas B12: Labai svarbus nervų sistemos veiklai ir kraujo gamybai, ir lydeka yra geras šio vitamino šaltinis.
Selenas: Antioksidantas, kuris padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso ir palaiko imuninę sistemą.
Lydekos receptai. Kaip gaminti, su kuo dera:
Lydeka puikai tinka kepimui orkaitėje, keptuvėje ir griliuje, virimui, troškinimui, šutinimui, rūkymui, sūdymui, marinavimui, konservavimui.
Kaip matysite tai labai universali ir deranti su daugeliu produktų žuvis, pradedant daržovėmis, baigiant sūriais su mėlynaisiais pelėsiais. Lydeka yra liesa žuvis, tad tinkama dietinei mitybai, na o kam dieta neaktuali, negailėkite lydekai sviesto ir grietinėlės 🙂
Įdomūs faktai:
Lydeka buvo laikoma prabangiu maistu viduramžių Europoje. Jos mėsa buvo vertinama dėl mažo riebumo ir subtilaus skonio. Dėl to lydekos dažnai puošė karališkų dvarų ir aukštuomenės puotas. Lydeka taip pat buvo populiari dėl savo didelio dydžio ir įspūdingos išvaizdos.
Viduramžiais Anglijoje lydekų žvejyba buvo griežtai reguliuojama. Karaliai ir kilmingieji dažnai turėjo monopolijas dėl lydekų žvejybos ir prekybos. Taip pat buvo nustatytos taisyklės, kad būtų užtikrintas tinkamas lydekų tiekimas turtingųjų stalui.
Prancūzijos karalius Liudvikas XI įsakė, kad valstybės vandens telkiniuose būtų įveistos lydekos ir jas buvo draudžiama žvejoti be leidimo. Taip buvo siekiama užtikrinti šių žuvų prieinamumą aukštuomenės stalams ir kontroliuoti jų naudojimą.
Lydekos dažnai vaizduojamos įvairių šalių heraldikoje, ypač Skandinavijoje ir Rytų Europoje. Tai siejama su žuvies stiprumu ir gudrumu. Pavyzdžiui, Suomijos Kuopijo miesto herbe yra vaizduojama lydeka su karūna, o tai simbolizuoja miesto ir jo gyventojų galybę.
Vokietijoje buvo tikima, kad lydeka yra „žuvų karalius“ dėl savo dydžio ir plėšrūniškos prigimties. Taip pat ji dažnai simbolizavo tvirtumą ir ryžtą, todėl tapo populiariu simboliu kariniuose ženkluose.
Romėnai taip pat mėgo lydekas, ypač Italijoje. Jie net turėjo specialius baseinus, vadinamus „Lacus Pisceus“, skirtus veisti lydekas ir kitas gėlavandenes žuvis, kad užtikrintų nuolatinį jų tiekimą.
Pamąstymai:
Visi žino, kad žuvį valgyti naudingą. Ypač naudinga valgyti tą, kuri užaugusi toje aplinkoje kur mes gyvename. Sunku suprasti, kodėl mūsų ežerų ir upių žuvis mažiau vertinama nei atvežtinės dorados, vilkešeriai, fermose augintos pūstašonės lašišos ir visos kitos įdomiais pavadinimais ir dar keistesnės išvaizdos žuvys. Jokiais būdais nesakau, kad reikia atsisakyti paragauti atvežtinių žuvų, bet pasitelkus fantazijos iš mūsų gėlavandenių ir jūrinių žuvų, galima pasigaminti įvairiausių ir įmantriausių patiekalų. Juo labiau, jų dar Lietuvoje galima patiems pasigauti ar nusipirkti turguose, prekybos centruose ir už nedidelę kainą.
Šiame įraše rasite visus mano gamintus patiekalus iš lydekos. Norėdami patekti į receptą paspauskite ant aktyvaus recepto pavadinimo virš nuotraukos
Lydekos receptai ir patiekalai:
Grietinėlėje troškinta lydeka
Įdaryta lydeka
Kepta lydeka su burokėlių salotomis
Kepta lydeka su baklažanais ir špinatais
Kepta lydeka su kepintais svogūnais ir pomidorų padažu
Lydeka krienų padaže su baklažanų garnyru
Lydeka rytietiškai
Lydeka marinuota svogūnuose
Lydeka su apelsinais ir ryžiais
Lydeka su garstyčių plutele
Lydeka su įdarytu baklažanu
Lydeka su krienų Hollandaise
Lydeka su brokolių ir migdolų garnyru
Lydeka su kopūstų garnyru
Lydeka su orkaitėje keptomis paprikomis
Lydeka su kukurūzais
Lydeka užkepta paprikomis ir Stiltono sūriu
Lydeka sūrio plutelėje
Lydeka su migdolų ir petražolių plutele
Lydeka užkepta polenta
Lydeka užkepta sūriu ir pomidorais su kuskusu
Lydeka užkepta grietine
Lydeka užkepta svogūnais ir sūriu
Lydeka virta piene
Lydekos ir daržovių užkepėlė
Lydeka užkepta sūriu su mėynuoju pelėsiu
Lydekos ir daržovių tarta
Lydekos kepsniai su brokolių ir bolivinės balandos blyneliais
Lydekos kepsniai su ikrais
Lydekos ir porų užkepėlė
Lydekos kepsniai su šparaginėmis pupelėmis ir jogurto padažu
Lydekos ir raugintų kopūstų apkepas
Lydekos kepsnys su svogūnais
Lydekos maltinukai su lęšiais
Lydekos maltinukai
Lydekos ir ūmėdžių drebučiai
Orkaitėje kepta lydeka įdaryta žolelių padažu
Ruginių miltų blynai su lydekos ikrais
Pica su lydeka
Virta lydeka
Norėdami sužinoti daugiau apie mane ir mano gaminamą maistą apsilankykite bulviukose.lt Instagram puslapyje.
Komentarų nėra