Kugelis arba bulvių plokštainis, tikras lietuviškos virtuvės karalius. Šis sotus patiekalas skirtingų šeimininkių gaminamas vis kitaip – dedama kiaulienos, paukštienos, grybų, morkų ar varškės. Kaip sakydavo mano mano šefė, kai dirbau restorane – kepant kugelį yra svarbiausia operatyvumas, t.y. visas sudėtines dalis pasiruošti iš anksto, kad sutarkavus bulves, būtų galima viską greitai išmaišyti ir dėti kepti. Tada kugelis iškepa baltas, švelnus ir labai skanus 🙂
Tradicijos:
Kugelis yra vienas iš tradicinių lietuviškų patiekalų, dažnai siejamas su kaimo gyvenimu ir šeimos šventėmis. Tai bulvių plokštainis, kuris gaminamas iš tarkuotų bulvių, sumaišytų su kiaušiniais, pienu ar grietinėle, svogūnais ir dažnai su spirgučiais. Į kugelį gali būti dedama mėsa, pavydžiui parūkytos kiaulienos ausys, virti liežuviai arba kojos. Be mėsos dedami grybai, cukinijos. Lietuvoje labai populiarus kugelis su vištiena. Anksčiau kugelis buvo kepamas krosnyje, dabar kepamas orkaitėje arba keramikiniame grilyje. Dažniausiai patiekiamas su spirgučių padažu ir grietine, tačiau gali būti valgomas ir su raugintais kopūstais.
Egzotikos mėgėjai į kugelį deda Brie ar mėlynojo pelėsio sūrio, džiovintų vaisių. Kas sakė, kad šis patiekalas netinka prabangiai vakarienei? Iškepkite porcijiniuose indeliuose ir patiekite su trumų padažu arba apšlakstykite trumų aliejumi.
Istorija:
Kugelis Lietuvoje atsirado iš Rytų Europos žydų virtuvės, kur jis vadinamas „kugel.“ Nors žydų kugelis dažniausiai būdavo gaminamas su makaronais ar kitais ingredientais, Lietuvoje kugelis evoliucionavo į bulvių patiekalą, labiau pritaikytą vietiniams ingredientams.
Kugelis yra populiarus tiek kasdienėje virtuvėje, tiek per šventes. Dažnai jis kepamas didelėmis porcijomis, kad jo užtektų visai šeimai, o likučiai, pašildyti keptuvėje, dažnai skanaujami kitą dieną.
Kugelis arba bulvių plokštainis:
- ~2,5 kg bulvių
- 1 didelio svogūno
- 350 ml pieno
- 200 g 9% varškės
- 2 kubeliais pjaustytų ir pakepintų nemažų svogūnų. Kepimui galite naudoti žemiau išvardintus taukus.
- ~100 g anties arba žąsies taukų (jei neturite gali keisti kiaulienos taukais)
- 3 kiaušinių
- Druskos, šviežiai maltų pipirų
- Žiupsnelio maltų lauro lapų
- Žiupsnio džiovinto čiobrelio (taip pat tinka džiovintas peletrūnas, mairūnas)
- Žiupsnelio malto muskato riešuto
Gaminimo eiga:
Bulves nuskuskite, sutarkuokite kartu su žaliais svogūnai. Į tarkuotas bulves sudėkite varškę ir išmaišykite.
Pieną užvirkite, supilkite į bulvių ir varškės masę – išmaišykite.
Į kugelio masę sudėkite pakepintus svogūnus, pašildytus ančių arba žąsų taukus (kai kepu žąsį ar antį, nuo kepimo likusių riebalų neišpilu, o perkošiu, atvėsinu ir dedu į šaldymo kamerą, va iš kur jų gaunu).
Sudėkite paplaktus kiaušinius, prieskonius, gerai išmaišykite ir supilkite į taukais pateptą kepimo formą.
Dėkite kugelį į iki 190° C įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 minučių, sumažinkite temperatūrą iki 160° C, kepkite kol gražiai apskrus. Šis kugelis arba bulvių plokštainis iškepa purus ir labai skanus, išbandykite 🙂
Kugelio receptai:
Kiekviena šeima turi savo tradicinio kugelio receptą. Mano šeimoje kugelio profesionalas yra mama. Mano firminis – su kiaulių liežuviais, bet man patinka eksperimentuoti, todėl dalinuosi dar keliais įdomesniais kugelio receptais 🙂
Kugelio receptas su grybais
Skanus ir sotus tradicinės lietuviškos virtuvės patiekalas, kuris puikiai tiks ne tik šventiniam, bet ir kasdieniam stalui. Šis receptas leidžia išradingai panaudoti konservuotus ar šaldytus grybus, praturtindamas bulvių kugelį aromatingu miško skoniu. Receptą rasite čia.
Kugelis su kiaulių liežuviais
Lietuviškas ir labai gurmaniškas patiekalas. Receptas dalyvavęs „Beatos virtuvė” laidoje. Virti liežuviai sudėti į bulvių tarkę dar papildomai išsitroškina joje ir tampa minkšti kaip debesėliai. Keiskite kiaulių liežuvius jaučių, veršio ar ėriukų ir turėsite vis kitokį patiekalą. Receptą rasite čia.
Plokštainis su ančių skilveliais
Puikus būdas panaudoti maistingus ir nebrangius paukštienos subproduktus. Ančių skrandukus galite keisti vištų, vietoj jų naudoti širdeles (širdeles troškinkite vieną valandą). Receptą rasite čia.
Kugelis su antiena
Minkšta, bulvių tarkyje išsitroškinusios antienos kulšelių mėsa įprastą kugelį pakels į naują ir prabangesnį lygį. Receptą rasite čia.
Norėdami sužinoti daugiau apie mane ir mano gaminamą maistą apsilankykite bulviukose.lt Instagram puslapyje.
Komentarų nėra