Daržovės/ Aukso fondas/ Lietuviški patiekalai

Kugelis arba bulvių plokštainis

Kugelis arba bulvių plokštainis - bulviukose.lt

Kugelis arba bulvių plokštainis, tikras lietuviškos virtuvės karalius. Šis sotus patiekalas skirtingų šeimininkių gaminamas vis kitaip – dedama kiaulienos, paukštienos, grybų, morkų ar varškės. Kaip sakydavo mano mano šefė, kai dirbau restorane – kepant kugelį yra svarbiausia operatyvumas, t.y. reikia kiek galima viską pasiruošti iš anksto, kad sutarkavus bulves, būtų galima viską greitai išmaišyti ir dėti kepti. Tada kugelis iškepa baltas, švelnus ir labai skanus 🙂

Kugelis arba bulvių plokštainis:

  • ~2,5 kg bulvių
  • 1 didelio svogūno
  • 350 ml pieno
  • 200 g varškės
  • 2 kubeliais pjaustytų ir pakepintų nemažų svogūnų
  • ~100 g anties arba žąsies taukų
  • 3 kiaušinių
  • Druskos, šviežiai maltų pipirų
  • Maltų lauro lapų
  • Džiovinto mairūno
  • Džiovinto peletrūno
  • Džiovinto čiobrelio
  • Malto muskato riešuto

Gaminimo eiga:

Bulves sutarkuokite kartu su žaliais svogūnais, sudėkite varškę. Užplikykite karštu pienu. Sudėkite pakepintus svogūnus, pašildytus ančių arba žąsų taukus (kai kepu žąsį ar antį, nuo kepimo likusių riebalų neišpilu, o perkošiu, atvėsinu ir dedu į šaldymo kamerą, va iš kur jų gaunu). Sudėkite paplaktus kiaušinius, prieskonius, gerai išmaišykite ir supilkite į margarinu pateptą ir manų kruopomis pabarstytą skardą.

Dėkite kugelį į iki 190° C įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 minučių, sumažinkite temperatūrą iki 160° C, kepkite kol gražiai apskrus.

Šis kugelis arba bulvių plokštainis iškepa purus ir labai skanus, išbandykite 🙂

Daugiau kugelio receptų.

Sekite bulviukose.lt Instagrame.

Komentarų nėra

Palikite komentarą

REKOMENDUOJAMI VIDEO

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI