Grybai

Bobausiai – receptai ir paruošimas

Bobausiai - receptai ir paruošimas

Valgomieji bobausiai vieni pirmųjų pavasarinių grybų. Auga nuo balandžio pabaigos iki gegužės vidurio, galima rasti ir rudenį. Dažniausiai randami kelerių metų kirtimuose, eglynuose, pušynuose, ant miško keliukų, gaisravietėse. Ypač dažnas Lietuvos pietrytinėje dalyje. Dzūkijoje vadinamas šmarkša, aukštaitijoje – šmarkštu.

Bobausiai ir istorija:

Valgomasis bobausis (gyromitra esculenta) nuodingas grybas. Skamba dviprasmiškai – kaip gali būti valgomas nuodingas grybas? Bobausius nuo seno valgė ne tik lietuviai, bet ir Skandinavai, Rytų Europos gyventojai ir tikrai ne iš gero gyvenimo. Protėviai išmoko juos apdoroti taip, kad nuodų liktų kuo mažiau – juos virdami arba džiovindami. Ši tradicija išliko iki šių laikų, nors su metais vis labiau nyksta. Maisto dabar netrūksta ir kam rizikuoti – dauguma galvoja. Gal ir teisingai, bet aš esu tradicijų entuziastė ir man patinka šie vieni pirmųjų pavasario grybų 🙂 Valgome juos daug metų ir šalutinių reiškinių nepajutome. Svarbiausia tinkamas jų pirminis paruošimas ir saikas – vieno ar dviejų kartų pavalgyti per sezoną pakanka, provokuoti organizmo nereikia.

Bobausiai ir mokslas:

Moksliniais eksperimentais nustatyta, kad per 10 virimo minučių, įdėjus šiek tiek sodos, į vandenį pereina beveik visi bobausių toksinai. Išvirtus grybus perplovus po tekančiu vandeniu, nuodingojo girometrino ir jo skilimo produktų grybuose lieka tik 0,002 %. Dažnai žmonės apsidrausdami bobausius po 10 – 15 minučių nuverda ne vieną, o du ar tris  kartus. Džiovinant bobausius atvirame ore girometrinas irgi suskyla ir tai užtrunka nuo 2 iki 6 mėnesių.

Bobausių Paruošimas:

Kaip paruošti bobausius. Bobausius nuvalykite nuo žemių ar smėlio, nuplaukite, dėkite į vandenį ir virkite nuo užvirimo 15 minučių. Vandens kiekis turi būti didelis, nes nuodai virimo metu iš grybo pereina į vandenį. Rekomenduojamas bobausių ir vandens santykis 1:6. Apvirtus grybus nukoškite, perplaukite, užpilkite švariu vandeniu ir vėl virkite nuo užvirimo 15 minučių. Pakartokite tą patį ir trečią kartą. DĖMESIO, TAI LABAI SVARBU – patalpą, kurioje verdate bobausius gerai vėdinkite, nes jiems verdant kartu su vandeniu garuoja nuodinga medžiaga giromitrinas. Pirmą kartą ragaujantiems bobausius siūlyčiau paragauti tik gabalėlį ir stebėti organizmo reakciją. Greičiausiai viskas bus gerai, bet gal esate iš tų retų žmonių, kurie esate labai jautrūs girometrinui, tad geriau būti atsargiems.

Bobausių gaminimo būdai:

Apvirti bobausiai gali būti naudojami visur. Tai universalus, specifinio išraiškingo skonio neturintis grybas. Juos galite dėti į sriubas, troškinius, padažus, naudoti įdarams. Apkeptus patiekti su salotomis, kaip garnyrus.

Deriniai su kitais maisto produktais:

Bobausiai dera su daugeliu maisto produktų: šonine, grietine, grietinėle, įvairiais sūriais, bulvėmis, kitomis įvairiomis daržovėmis, kruopomis, mėsa, žuvimi, paukštiena. Receptai iš bobausių turi dideles galimybes eskperimentams.

Bobausiai

Bobausiai receptuose:

1. Kiaušinienė su bobausiais ir spirgučiais
2. Bobausiai su ožkos sūriu ir polenta
3. Konservuoti bobausiai pomidorų padaže
4. Salotos su bobausiais, smidrais (šparagais) ir ožkos sūriu
5. Bobausiai su spirgučiais ir egline bulvių koše
6. Bobausių užkepėlė su dilgėlėmis ir Camembert sūriu
7. Bobausiai grietinės padaže
8. Bobausių apkepas su mėlynojo pelėsio sūriu

Ką reikėtų žinoti apie bobausius:

  • Bobausiuose esanti nuodinga medžiaga girometrinas nėra labai toksiška. Toksiška ji tampa veikiama skrandžio sulčių ir fermentų.
  • Girometrinas lengvai tirpsta vandenyje, todėl lengviausia jį pašalinti iš bobausių verdant.
  • Suaugusiam žmogui mirtina girometrino dozė yra viename kilograme ŠVIEŽIŲ bobausių.
  • Pirmi apsinuodijimo požymiai pasireiškia po 3 valandų arba net paros.
  • Apsinuodijus bobausiais plaunamas skrandis, sunkiais atvejais persodinamos kepenys.
  • Apsinuodijimo požymiai: aukšta temperatūra, pykinimas, vėmimas, skrandžio skausmai viduriavimas. Sunkiausiais atvejais sutrinka kepenų, inkstų veikla, atsisako veikti kiti organai, apsinuodijusio žmogaus elgesys tampa neadekvatus, sutrinka judesių koordinacija ir ištinka koma.

Kodėl žmonės apsinuodija bobausiais:

  • Per trumpas virimo laikas arba džiovinimo laikas.
  • Per mažas kiekis vandens (bobausių vandens santykis turi būti 1:6).
  • Vandens, kuriame virė bobausiai naudojimas maistui.
  • Per dažnas bobausių valgymas arba per dideli kiekiai.
  • Dėl individualių organizmo savybių ir jautrumo toksinams.

Grybavimas bobausiai

Informacijos šaltinis miškininkas ir gamtininkas Andrejus Gaidamavičius

 

Jums taip pat gali patikti

No Comments

Leave a Reply