Aukso fondas/ Lietuviški patiekalai/ Desertai

Meduolis

Meduolis

Meduolis pagal močiutės receptą.

Nuo pat mažens prisimenu jaukią didžiulę močiutės virtuvę, užpildytą saldžių kepinių aromatu. Ji kepdavo tiek įvairiausių skanumynų, kad nori nenori, vieni būdavo skaniausi, kiti mano vaikiškui skoniui mažiau skanūs. Būtent meduolį aš nelabai noriai valgydavau, buvau tiesiog nesubrendusi tam skoniui.

Šis nuotraukose esantis meduolis yra pirmą kartą mano pačios keptas. Žinoma jis nesigavo toks kaip močiutės – drėgnas, purus, tamsios gintaro spalvos. Gal dar įtakos turėjo močiutės naudojamos aliuminės kepimo formos išklotos laikraščiu ir dujinė orkaitė, na bet ką aš čia ieškau priežaščių, neturiu aš tokių močiutės super galių ir viskas 🙂 Bet vis tiek man jis iškepė toooks skanus!

Šis meduolis – ne tik skanus desertas, bet ir kelionė į praeitį, kupina šiltų prisiminimų ir besąlygiškos meilės. Kiekvienas kąsnis primena vaikystės vasaras kaime, žaidimus kieme ir ramius vakarus, praleistus prie virtuvinio stalo stebint kaip močiutė kepa tortus visam kaimui.

Meduolis:

  • 600 g sviesto
  • 1,5 stiklinės medaus
  • 1,5 stiklinės cukraus
  • deginto cukraus
  • 4 kiaušinių
  • 1 šaukštelio cinamono
  • 0,5 šaukštelio imbiero miltelių (močiutęs recepte jų nėra, pridėjau savo nuožiūra, bet jei tais laikais jų būtų buvę, močiutė tikrai būtų įdėjusi)
  • 1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių
  • 6,5 stiklinės miltų
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių

Degintam cukrui reikės:

  • 2 šaukštų cukraus
  • 120 ml vandens

Gaminimo eiga:

Ant sausos keptuvės kaitinkite cukrų kol patamsės – taps tamsaus gintaro spalvos, atsargiai supilkite karštą vandenį ir greitai maišykite plakimo šluotele kol masė taps vientisa. Pavirkite apie minutę. Atvėsinkite.

Sviestą sudėkite į puodą ir ištirpinkite ant lengvos kaitros. Neužvirkite, sviestas turi tik ištirpti.

Sudėkite į sviestą medų, cukrų, degintą cukrų ir plakimo šluotele arba mikseriu gerai išmaišykite iki vientisos masės. Atvėsinkite.

Dėkite vieną kiaušinį ir sukite iki vientisos masės. Taip sukdami sudėkite po vieną visus kiaušinius. Jei masė išrūgoja t.y. atsiskiria sviesto kruopelės, galite įdėti pora šaukštų miltų.

Sudėkite cinamoną, gvazdikėlius, imbierą.

Pamažu dėkite persijotus per sietelį miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir sukite kol sudėsite visus miltus.

Supilkite tešlą į kepimo formą ir kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių arba kol įsmeigus į meduolį medinį pagaliuką jis bus sausas.

Meduolį atvėsinkite, suvyniokite į kepimo popierių ir maistinę plėvelę arba įdėkite į maišelį ir laikykite tamsioje, vėsioje (geriausia tinka rūsys arba kita vėsesnė vieta, bet ne šaldytuvas). Valgyti galite jau po 3 dienų. Geriausia suvalgyti per 2 savaites 🙂

Jums taip pat gali patikti močiutės pyrago su obuoliene ir baltymais receptas.Meduolis pagal močiutės receptąDeginto cukraus sirupas.

Deginto cukraus sirupasMeduolio tešla

Meduolis iškeptas

Komentarų nėra

Palikite komentarą

REKOMENDUOJAMI VIDEO

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI