Daržovės

Smidrų – šparagų receptai. Kaip paruošti

Smidrų šparagų receptai. Kaip paruošti

Smidrų – šparagų receptai. Kaip paruošti ir naudoti patiekalams.

Smidrų istorija:

Smidrai paplitę Eurazijoje ir Afrikoje, o prieš 2000 metų senovės romėnai juos valgė kaip delikatesus. Ir pas mus nuo seno darželiuose prie namų buvo auginami smidrai, tik labiau dėl dekoratyvinių priežasčių. Lietuvoje smidrus ūkininkai pradėjo auginti prieš gerą dešimtmetį ir dabar smidrų sezono metu galime nusipirkti ne vieną jų rūšį, renkantis ne tik pagal spalvą, bet ir veislę.

Smidrų nauda:

Smidrai labai naudingi sveikatai. Turi antioksidacinių, priešuždegiminių, priešvėžinių, antidiabetinių savybių. Stiprina imuninę sistemą, kepenis, saugo nuo neurodegeneracinių ligų. Skatina žarnyno peristaltiką, mažina cholesterolio koncentraciją. 100 g smidrų turi tik 20 – 22 kcal.

Kaip paruošti:

Apskuskite skustuku smidrų apatinę dalį (maždaug 1/4 smidro). Nupjaukite sumedėjusį kotelio galą. Smidrus paruošti galima ir kitaip – viena ranka paimkite už smidro vidurio, kita už kotelio galo ir laužkite. Sumedėjusi smidro dalis nulūš ir liks valgoma dalis. Turėkite omeny, kad laužiant išsimeta didesnė smidro dalis nei apskutant, bet mažiau darbo. Jei mėgstate tausoti produktus. Iš nulaužtų smidrų kotelių ir lupenų galite išsivirti trintą sriubą. Tik nepamirškite sutrynę sriubą perkošti.

Smidrų – šparagų receptai. Kaip ir ką gaminti:

Paruoštus smidrus galite valgyti termiškai neapdorotus, kaip agurkėlius. Pavyzdžiui gaminti su jais salotas arba patiekti su sūrio padažais. Taip pat smidrai gali būti kepami keptuvėje su sviestu arba aliejumi, verdami vandenyje arba garuose, kepami griliuje, orkaitėje. Visais atvejais smidrų terminis paruošimas turi būti trumpas, vos kelios minutės (orkaitėje 10 – 12 min.), nes šios daržovės gležnos, o skaniausios kai lieka viduje traškios. Man smidrai skaniausi trumpai apkepti aliejuje, pagardinti jūros druska, pipirais ir šlakeliu citrinos sulčių 🙂

Smidrus galite naudoti visur! Dėti į salotas, troškinius, užkandžius, naudoti kaip garnyrą, užkandį. Tik turėkite omeny, kad jų trumpas terminio apdorojimo laikas, tad jei dėsite į troškinius, dėkite prieš pat baigiant troškintis. Šparagai dera su įvairia mėsa, šonine, sūriais, kiaušiniais, žuvimi, jūros gėrybėmis, riešutais.

Smidrų – šparagų receptai:

Salotos su bobausiais, smidrais (šparagais) ir ožkos sūriu

Pavasarinės ir gaivios, su pirmaisiais grybavimo sezono grybais. Receptą rasite čia
Salotos su bobausiais, smidrais (šparagais) ir ožkos sūriu

Jautienos kepsniai su kraujine dešra ir smidrais (šparagais)

Pikantiškas ir labai skanus patiekalas. Receptą rasite čia
Jautienos kepsniai su kraujine dešra ir smidrais (šparagais)

Kiaušinienė su keptais smidrais (šparagais) ir sūriu

Pavasarinis, lengvas patiekalas labai tinkantis pusryčiams. Receptą rasite čia
Kiaušinienė su keptais smidrais (šparagais) ir sūriu

Smidrų salotos su feta

Gardintos kalamata alyvuogėmis ir kepta saldžia paprika, pagardintos skaniu, saldžiarūgščiu balzamiko padažu – puikus vasariškas užkandis. Gali būti naudojamas kaip garnyras. Ypač skanu su grilio patiekalais. Receptą rasite čia Smidrų užkandis su feta sūriu

Salotos su smidrais (šparagais) ir ožkos sūriu

Lengvos pavasario sezono užkandis gardintas jaunais ridikėliais ir aguonomis. Receptą rasite čia
Salotos su smidrais (šparagais) ir ožkos sūriu

Stirnienos kepsniai su bulvių koše, smidrais ir bruknių padažu

Puikus subalansuotas, restoraninis patiekalas namuose. Receptą rasite čia
Stirnienos kepsniai su bulvių koše, smidrais ir bruknių padažu

Smidrai (šparagai) užkepti sūrio padažu

Lengvas ir sotus užkandis. Pabandykite eksperimentuoti su sūriais ir kiekvieną kartą turėsite naują receptą 🙂 Receptą rasite čia
Smidrai (šparagai) užkepti sūrio padažu

Smidrai (šparagai su Hollandaise padažu

Tikra klasika. Aksominis trynys, riebus sviestinis padažas puikiai susijungia su traškiais, salstelėjusiais smidrais. Receptą rasite čia
Smidrai (šparagai) su Hollandaise padažu

Jautienos antrekotas su smidrais (šparagais)

Sultingas jautienos kepsnys, daug daržovių ir prieskoninis sviestas – tobula vakarienė. Receptą rasite čia
Jautienos antrekotas su smidrais (šparagais)

Smidrai (šparagai) su prancūzišku pagardu ir kumpiu

Puikus lengvas ir gaivus šventinis užkandis. Receptą rasite čia
Smidrai (šparagai) su prancūzišku pagardu ir kumpiu

Smidrų užkandis su sardinėmis

Puikus pavasarinis receptas. Atrodo lengvutis patiekalas dėl vos kelių ingriedientų, bet riebios ir sočios sardinės užpildys jūsų pilvus. Receptą rasite čia
Smidrų šparagų užkandisSmidrus rekomenduojama suvartoti per 48 valandas, bet jei reikia išlaikyti ilgiau, įvyniokite į drėgną rankšluostinį popierių, įdėkite į maišelį arba dėžutę ir laikykite šaldytuve. Taip supakuoti smidrai gali stovėti savaitę laiko.

Žmonės, kurie yra alergiški svogūnams, gali būti alergiški ir smidrams. 

Smidrų – šparagų receptai. Kaip gaminti ir paruošti. Sekite bulviukose.lt Youtube kanale

 

Komentarų nėra

Palikite komentarą

REKOMENDUOJAMI VIDEO

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI