Daržovės

Smidrų – šparagų receptai. Kaip paruošti.

Smidrų šparagų receptai. Kaip paruošti

Smidrų – šparagų receptai. Kaip paruošti ir naudoti patiekalams.

Istorija:

Smidrai paplitę Eurazijoje ir Afrikoje, o prieš 2000 metų senovės romėnai juos valgė kaip delikatesus. Ir pas mus nuo seno darželiuose prie namų buvo auginami smidrai, tik labiau dėl dekoratyvinių priežasčių. Lietuvoje smidrus ūkininkai pradėjo auginti prieš gerą dešimtmetį ir dabar smidrų sezono metu galime nusipirkti ne vieną jų rūšį, renkantis ne tik pagal spalvą, bet ir veislę.

Nauda:

Smidrai labai naudingi sveikatai. Turi antioksidacinių, priešuždegiminių, priešvėžinių, antidiabetinių savybių. Stiprina imuninę sistemą, kepenis, saugo nuo neurodegeneracinių ligų. Skatina žarnyno peristaltiką, mažina cholesterolio koncentraciją. 100 g smidrų turi tik 20 – 22 kcal.

Kaip paruošti:

Apskuskite skustuku smidrų apatinę dalį (maždaug 1/4 smidro). Nupjaukite sumedėjusį kotelio galą. Smidrus paruošti galima ir kitaip – viena ranka paimkite už smidro vidurio, kita už kotelio galo ir laužkite. Sumedėjusi smidro dalis nulūš ir liks valgoma dalis. Turėkite omeny, kad laužiant išsimeta didesnė smidro dalis nei apskutant, bet mažiau darbo. Jei mėgstate tausoti produktus. Iš nulaužtų smidrų kotelių ir lupenų galite išsivirti trintą sriubą. Tik nepamirškite sutrynę sriubą perkošti.

Kaip ir ką gaminti iš smidrų:

Paruoštus smidrus galite valgyti termiškai neapdorotus, kaip agurkėlius. Pavyzdžiui gaminti su jais salotas arba patiekti su sūrio padažais. Taip pat smidrai gali būti kepami keptuvėje su sviestu arba aliejumi, verdami vandenyje arba garuose, kepami griliuje, orkaitėje. Visais atvejais smidrų terminis paruošimas turi būti trumpas, vos kelios minutės (orkaitėje 10 – 12 min.), nes šios daržovės gležnos, o skaniausios kai lieka viduje traškios. Man smidrai skaniausi trumpai apkepti aliejuje, pagardinti jūros druska, pipirais ir šlakeliu citrinos sulčių 🙂

Smidrus galite naudoti visur! Dėti į salotas, troškinius, užkandžius, naudoti kaip garnyrą, užkandį. Tik turėkite omeny, kad jų trumpas terminio apdorojimo laikas, tad jei dėsite į troškinius, dėkite prieš pat baigiant troškintis. Šparagai dera su įvairia mėsa, šonine, sūriais, kiaušiniais, žuvimi, jūros gėrybėmis, riešutais.

Smidrų – šparagų receptai:

1. Salotos su bobausiais, smidrais (šparagais) ir ožkos sūriu
2. Jautienos kepsniai su kraujine dešra ir smidrais (šparagais)
3. Kiaušinienė su keptais smidrais (šparagais) ir sūriu
4. Smidrai (šparagai) su lašišos ikrais ir kiaušiniu
5. Salotos su smidrais (šparagais) ir ožkos sūriu
6. Stirnienos kepsniai su bulvių koše, smidrais ir bruknių padažu
7. Smidrai (šparagai) užkepti sūrio padažu
8. Smidrai (šparagai) su Hollandaise padažu
9. Jautienos antrekotas su smidrais (šparagais)
10. Smidrai (šparagai) su prancūzišku pagardu ir kumpiu

Smidrus rekomenduojama suvartoti per 48 valandas, bet jei reikia išlaikyti ilgiau, įvyniokite į drėgną rankšluostinį popierių, įdėkite į maišelį arba dėžutę ir laikykite šaldytuve. Taip supakuoti smidrai gali stovėti savaitę laiko.

Žmonės, kurie yra alergiški svogūnams, gali būti alergiški ir smidrams. 

Smidrų – šparagų receptai. Kaip gaminti ir paruošti.

Jums taip pat gali patikti

No Comments

Leave a Reply