Daržovės/ Žuvis ir jūros gėrybės

Smidrų užkandis su sardinėmis

Smidrų ir sardinių užkandis

Smidrų užkandis su sardinėmis – puikus pavasarinis receptas. Atrodo lengvutis patiekalas dėl vos kelių ingriedientų, bet riebios ir sočios sardinės užpildys jūsų pilvus 😉

Šiam patiekalui naudojau Kusliškės ūkelio smidrus. Ūkelis augina trijų spalvų smidrus: tradicinius tamsiai žalius, šviesiai žalius ir violetinius. Skonis jų mažai skiriasi, tačiau daug žalių atspalvių lėkštėje daro patiekalą puošnų ir spalvingą.

Kusliškės ūkelio istorija  –  vilniečiai  prieš 7 metus nusipirko daugiau nei prieš šimtmetį suręstą apleistą  bakužę su žemės sklypeliu vaizdingoje vietoje miško pakraštyje Švenčionių rajone  ir sugalvojo ką nors auginti. Taip atsirado smidrų  laukelis. Tik neįvertino vilniečiai, kad jų sklypelis yra šalčiausiame Lietuvos pakraštyje, upelio slėnyje vyrauja atšiaurūs šiaurės – vakarų  vėjai ir nuolat grūmoja pavasarinės šalnos.  Dėl to jų puoselėjami  smidrai auginami su dar didesniu rūpesčiu ir meile: saugomi ir dangstomi nuo šalnų, auginami natūraliai,  ravimi nuo piktžolių, rankomis pjaunami, plaunami, rūšiuojami, fasuojami. Toks ir yra šio mažo ūkelio tikslas – smidrai vartotoją turi pasiekti per kuo trumpesnį laiką, kad šiuos pirmuosius pavasario, vertingų maistinių medžiagų pilnus ūglius atrastų ir jais mėgautųsi kuo daugiau žmonių.

Ūkelio šeimininkai siūlo smidrus graužti žalius, dėti į salotas, pyragus, užkepėles, virti, kepti, grilinti. Panaudojimo galimybės beribės. Užsisakyti smidrų paprasta: susisiekite su ūkeliu per FB http://facebook.com/Kusukelis, el. paštu kusukelis@nullgmail.com arba tel. 8-640-33312. Smidrus pristato per kurjerių ar paštomatų tarnybas. Su vilniečiais suderina perdavimo vietą ir laiką, arba, užsakius didesnį kiekį, pristato į vietą. 

Smidrų užkandis:

  • Smidrų
  • Sardinių (sardine galite keisti strimėlėmis arba skumbre)
  • Kukurūzų miltų
  • Alyvuogių aliejaus kepimui
  • Kelių česnako skiltelių
  • Druskos, šviežiai maltų pipirų
  • Citrinos

Gaminimo eiga:

Sardines nuskuskite. Tą padaryti bus lengva, nes turi nedaug žvynų. Nupjaukite galvas. Įpjaukite pilvelius ir išimkite vidurius. Išplaukite. Pirštu užkabinkite stuburo kaulą ir palengva ištraukite. Sardinės riebios kaip ir silkės, tad stuburas su šonkauliais lengvai išsitrauks. Nupjaustykite pilvo ir nugaros pelekus. Filiukus pasūdykite.

Apskuskite smidrų apatinę dalį (maždaug 1/4 smidro). Nupjaukite sumedėjusį kotelio galą.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sardinių file pamirkykite kukurūzų miltuose, nukratykite miltų perteklių. Dėkite odele žemyn į aliejų ir kepkite kol gražiai apskrus, apverskite ir pabaikite kept. Apvertę kepkite labai trumpai, nes perkepusi taps sausa ir sprangi.

Smidrus taip pat sudėkite į įkaitintą aliejų ir kepkite kelias minutes vartydami kol šiek tiek apskrus. Smidrai turi likti traškūs. Kepimo metu pagardinkite druska, pipirais. Baigiant kept sudėkite griežinėliais pjaustytą česnaką. Jei įdėsite pradžioj – gali sudegti.

Smidrų ir sardinių užkandį prieš patiekiant apšlakstykite citrinos sultimis.

Jei su smidrais ir sardinėmis patieksite jogurtu arba citrinos žievele ir krapais gardintą bulvių košę, turėsite puikų ir sotų karštą patiekalą.
Smidrų šparagų užkandis
Smidrai šparagai su sardinėmis
Sekite bulviukose.lt Instagrame
Daugiau receptų su smidrais

Jums taip pat gali patikti

No Comments

Leave a Reply