Grybai konservuoti svieste tapo vienu mėgiamiausių baravykinių grybų konservavimo būdų.
Confit (prancūziškai) – konservavimo metodas, kurio metu produktai ilgai ir lėtai kepami apsemti riebalų. Iškepti produktai užpilami riebalais, kuriuose kepė ir taip užkonservuoti laikosi mėnesiais. Prieš naudojimą produktai ištraukiami iš riebalų, gali būti valgomi šalti arba dar kartą pašildomi, paskrudinami. Confit būdu konservuojama mėsa, žuvis, daržovės, grybai.
Bet nereikia labai aukštinti Prancūzijos virtuvės, pasakojant, kad jie sukūrė šį konservavimo būdą. Prancūzai viso labo moka garsiai girtis, o mes, lietuviai, tylėti ir nemokėti vertinti tai ką turime.
Grybų virimas svieste – senas lietuviškas konservavimo būdas. Taip konservuotus grybus galima pašildžius patiekti su mėsos patiekalais, košėmis, bulvėmis, atšildžius iki kambario temperatūros tepti ant duonos.
Grybai konservuoti svieste:
- 1 kg jaunų šviežių grybų (tinka visi baravykiniai grybai: baravykai, šilbaravykiai, raudonviršiai, makavykai ir t.t. Taip pat voveraitės. Pabandyčiau paeksperimentuoti ir su kitais grybais: rudmėsėmis, ūmėdėmis, gudukais)
- 700 g sviesto (gali prireikti ir daugiau). Taip pat sviestą galite keisit kiaulienos taukais.
- 20 g druskos
Gaminimo eiga:
Šviežius, ką tik surinktus grybus nuvalykite. Jei reikia nuplaukite, bet stenkitės laikyti vandenyje kuo trumpiau. Didesnius grybus galite perpjauti pusiau ar į 4 dalis. Jei norite galite visus pasmulkinti, supjaustyti griežinėliais ir pan., bus patogiau tepti ant duonos. Tik labai nenusmulkinkit!
Į puodą ar keptuvę aukštesniais kraštais sudėkite sviestą, ištirpinkite, sudėkite grybus, druską, uždenkite ir virkite ant silpnos kaitros, kol suminkštės ir sviestas taps skaidrus. Jei virsite pasmulkintus grybus gali užtekti virti 1,5 – 2 valandas. Šilbaravykių galvutes viriau 4 valandas.
Likus 30 minučių iki virimo pabaigos – nuimkite dangtį, kad išgaruotų svieste esanti drėgmė.
Į sterilius siklainėlius sudėkite grybus ir užpilkite sviestu. Atsidėkite šiek tiek sviesto. Kadangi supylus grybus su sviestu, grybai kils į viršų, negalėsite jų užpilti taip, kad nekyšotų. Kai grybai atvės ir sviestas sustings, supilkite likusį sviestą. Taip grybai bus visiškai apsemti. Užsukite steriliais dangteliais.
Grybai konservuoti svieste turi būti laikomi šaldytuve.
Vietoje sviesto galima naudoti kiaulienos, žąsų, ančių taukus, aliejų.
Nuotraukose kepsniai su šilbaravykių confit. Grybus su sviestu sudėjau baigiant kept kepsniams.
Norėdami sužinoti daugiau apie mane ir mano gaminamą maistą apsilankykite bulviukose.lt Instagram puslapyje.
Komentarų nėra