Mėsa/ Miltiniai nesaldūs patiekalai

Pyragas su ėriena ir bulvėmis – Sa Panada

Pyragas su ėriena ir bulvėmis

Pyragas su ėriena ir bulvėmis Sa Panada minimas tiek romėnų, tiek italų laikais. Paruošimas ir ingredientai kaip įprasta priklausomai nuo vietovės gali skirtis, ėrieną pakeisti aviena, kiauliena, sūris. Taip pat gaminami nedideli porcijiniai pyragėliai. Dažniausiai būdavo ruošiami per festivalius ir šventes.

Dabar panados dažniausiai gaminamos su ėriena ir daržovėmis – žirniais, artišokais ir pupelėmis. Skonio pagerinimui dedami džiovinti pomidorai, bulvės, česnakai, petražolės ir kt.

Įdarui reikės:

  • 750 g ėrienos sprandinės arba mentės
  • 12 saulėje džiovintų pomidorų puselių
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Pluoštelio petražolių
  • 5 česnako skiltelių
  • 10 šafrano siūlelių
  • 750 g skustų bulvių
  • 1 kiaušinio aptepimui
  • Druskos

Tešlai reikės:

  • 50 g kiaulienos taukų
  • 50 g ančių taukų (jei neturite galite keisti kiaulienos)
  • 100 g sviesto
  • 250 ml vandens
  • 600 g miltų
  • Žiupsnelio druskos
  • 2 kiaušinių

Gaminimo eiga:

Ėrieną supjaustykite 1 cm gabaliukais. Saulėje džiovintus pomidorus, česnakus, ir petražoles susmulkinkite. Dubenyje sumaišykite ėrieną su smulkintais džiovintais pomidorais, česnakais, petražolėmis, šafranu, aliejumi. Dubenį uždenkite ir įdėkite nakčiai į šaldytuvą.

Tešlą taip pat galite pasigaminti iš vakaro. Į nedidelį puodą supilkite vandenį, sudėkite sviestą, taukus, druską ir užvirkite. Miltus sudėkite į kombaino indą. Ten pat įkulkite kiaušinius. Uždėkite tešlos maišymo antgalį ir sukite kol masė taps trupiniuota. Įdėkite tešlos minkymo kablį, įjunkite kombainą ir maišykite miltus pamažu pildami karštą vandenį su riebalais. Maišykite iki vientisos masės. Tešla iš pradžių gali pasirodyti per skysta, bet atvėsusi ji sutvirtės. Tešlą atvėsinkite ir įdėkite į šaldytuvą per naktį. Jei gaminsite tą pačią dieną, įdėkite į šaldytuvą bent 30 minučių.

Pyrago kepimo dieną bulves supjaustykite. Padalinu kiekvieną išilgai į ketvirčius ir supjaustau ne labai plonais griežinėliais. Bulves sumaišykite su ėriena ir 1 šaukštų druskos (su vidutiniu kaupeliu).

Paimkite 23 – 26 cm diametro formą atsegamais kraštais. Iškočiokite 3/4 tešlos ir įklokite į kepimo formą taip, kad liktų bent 1 cm laisvi kraštai. Sudėkite įdarą, lengvai paspauskite. Iškočiokite tešlos dangtį, uždenkite, gražiai užspauskite kraštelius. Iš tešlos likučių galite išspausti su formelėmis papuošimų. Aptepkite tešlos dangtį kiaušiniu išplaktu su trupučiu druskos. Ant aptepto dangčio sudėkite papuošimus, juos taip pat aptepkite. Tešlos dangčio viduryje padarykite skylutę įdaro garams išeiti. Aš panaudojau britišką keramikinį kaminėlį.

Kepkite pyragą žemesnėje nei vidurinė lentynoje 180 C temperatūroje 30 minučių. Sumažinkite kaitrą iki 160 C ir kepkite dar valandą laiko.

Prieš valgant rekomenduojama pyragą pabrandinti iki valandos laiko. Pjaunant pyragą gali išbėgti kepimo sultis. Pyragas su ėriena ir bulvėmis skanus šiltas ir šaltas 🙂 Tinka įvairūs padažai – garstyčių, majoneziniai, remuladiniai, jogurtiniai, salsa verde, pesto.

Mėsos pyragasPyragas su ėrienaPyragas su mėsa ir bulvėmisNesaldus pyragasRecepto šaltinis čia

Jums taip pat gali patikti

No Comments

Leave a Reply