Daržovės/ Aukso fondas/ Mėsa

Balandėlių tortas su kalakutiena

Balandėlių receptas

Balandėlių tortas su kalakutiena vertas šimto komplimentų. Receptą radau Sezoninė virtuvė tinklalapyje. Renata kepė itališką kopūstų pyragą su savojos kopūstų ir pavadino Kopūstų lazanija. Mečiau sau iššūkį iškepti pyragą su lietuviškų žieminiu kopūstų ir pavadinau jį  Balandėlių tortu. Pažadu, kad balandėlių faną tokiu tortu dar ir kaip nustebinsit! 🙂 O jei sugalvosite iškepti šventei, jis labai papuoš stalą 🙂

Reikės:

  • 1 didesnio baltagūžio kopūsto
  • 800 g maltos kalakutienos krūtinėlės
  • 1 stiklinės virtų ryžių
  • 2 svogūnų
  • 1 morkos
  • 2 saliero kotų
  • 6 skiltelių česnako
  • 2 skardinių smulkintų konservuotų pomidorų
  • 1 šaukšto pomidorų pastos
  • 1 šaukšto paprikų pastos (nebūtina)
  • 2 kiaušinių
  • Aliejaus kepimui
  • Saujelės šviežių bazilikų ir petražolių (tinka džiovinti)
  • 0,5 stiklinės tarkuoto kietojo sūrio
  • Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • Žiupsnio cukraus

Taip pat reikės:

  • Patiekimui saujos kietojo tarkuoto sūrio
  • Naminio pomidorų padažo
  • Baziliko lapelių papuošimui

Gaminimo eiga:

Kopūstus paruoškite taip pat, kaip ir balandėlių gaminimui. Iš kopūsto išpjaukite kotą. Dideliame puode užvirkite vandenį. Vandens turi būti mažiau nei pusę puodo. Kopūstą atsargiai įdėkite į verdantį vandenį, virkite kelias minutes, kopūstą apverskite, virkite vėl kelias minutes. Viršutiniai kopūsto lapai apvirs ir atsipalaiduos, nuimkite juos ir atidėkite. Toliau virkite kopūstą vartydami po kelias minutes ir nuiminėkite apvirtus lapus. Nuiminėju kol lieka vyriško kumščio dydžio kopūstas. paskui jį galima sunaudoti sriuboms, troškinimas, pyragėlių įdarams.

Apvirtus kopūstų lapus atvėsinkite, apipjaustykite (išploninkite) per kopūsto lapo vidurį einančią storąją gyslą.

Įdarui keptuvėje su aliejumi pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus. Baigiant kept sudėkite smulkintas česnako skilteles. Kepkite dar kelias minutes. Suberkite kubeliais pjaustytas morkas ir saliero stiebus. Kepkite maišydami kol daržovės suminkštės. Sudėkite kalakutieną. Kepkite maišydami kol mėsą iškeps ir taps biri. Sudėkite pomidorų ir paprikos pastas, pasmulkintus konservuotos pomidorus, pagardinkite druska, pipirais, cukrumi. Troškinkite apie 15 minučių. Baigiant troškintis sudėkite žoleles. Įdarą atvėsinkite, sumaišykite su plaktais kiaušiniais, virtais ryžiais ir sūriu.

Pyrago kepimo formą (kepiau apvalioj formoj atsegamais šonais) ištepkite aliejumi. Į formos dugną klokite gražiausią kopūsto lapą, iš kraštų apdėliokite kitais kopūsto lapais, taip kad jie gerokai užsilenktų per kepimo formos kraštus. Pagardinkite lapus druska. Dėkite pirmąjį įdaro sluoksnį, ant viršaus klokite 2 – 3 kopūstų lapus, kad jie pilnai uždengtų įdarą, ant viršaus vėl – įdaro sluoksnį, o ant jo – kopūstus.

Taip sluoksniuokite, kol pabaigsite įdarą ir kepimo forma bus pilna. Kiekvieną kopūstų lapų sluoksnį pagardinkite druska. Turėtų gautis 4 – 5 sluoksniai. Ant viršutinio įdaro sluoksnio uždėkite kopūsto lapus ir užlenkite iš šonų atlikusius lapus nuo pirmojo sluoksnio, kad pyrago įdaras būtų kuo geriau supakuotas kepimo formoje. Viršutinius kopūsto lapus aptepkite aliejumi, taip pat pagardinkite druska.

Kepimas:

Torto viršų uždenkite folija ir kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje 1,5 valandos. Nuimkite foliją, kepkite dar 15-20 minučių arba kol gražiai apkeps.

Tortą išimkite iš orkaitės, ant kepimo formos uždėkite didelę lėkštę ir greitu judesiu apverskite ant lėkštės. Ant balandėlių torto viršaus užpilkite pašildyto naminio pomidorų padažo, apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu. Papuoškite bazilikų lapeliais.

Išlepusio balandėlių torto kopūsto lapai lieka traškūs, jei norite minkštų, ilgiau pavirkite kopūstą arba darykite pagal Renatos receptą savojos kopūstu.

Balandėlių tortas skanu su pomidorų padažu ir grietine. Jei norėsite sočiau patiekite šalia bulvių košės. Ypač tiks pagardinti ją trumų aliejumi 🙂Balandėlių tortas
Balandėlių tortas su kalakutienaBalandėlių torto receptasBalandėlių pyragas

Jums taip pat gali patikti

No Comments

Leave a Reply