Silkės receptai viename įraše 🙂
Šiek tiek istorijos apie silkę:
Atlanto silkės į istoriją įėjo kaip vargšų žuvys. Pramoninės Europos epochos pradžioje, ypač Anglijoje, Airijoje ir Vokietijoje, nepasiturinčių žmonių racione didelę dalį užėmė sūdytos silkės, kurios su ironija buvo vadinamos siuvėjų karpiais arba batsiuvių upėtakiais.
Nors žmonės buvo nepasiturintys, silkės receptai buvo išradingi. Pavyzdžiui apie Eichsfeldo gyventojus buvo kalbama, kad viena silkės nosimi sugeba pagardinti devynias skirtingas sriubas.
Turtinguose sluoksniuose silkės užėmė kitokią svarbią vietą. Marinuotas, rūgščias silkes mėgta valgyti pagirioms. Šviežias žalias silkes mėgdavo patiekti ir kasdienai su šviežiomis bulvėmis.
Kada ir su kuom valgoma silkė:
Labiausiai silkės pagerbiamos Šv.Kalėdų ir Naujų metų išvakarėse, kuomet ant stalo puikuojasi silkės su įvairiais daržovių, grybų garnyrais, marinuotos su svogūnais ir apelsinais, mėgstama derinti su jomis įvaisius džiovintus vaisius, sluoksniuoti su daržovėmis, kiaušiniais ir majonezu (silkė pataluose).
Šiaurinėse šalyse ir dabar silkė užima garbingą vietą ir mėgaujamasi ištisus metus. Jų garbei rengiamos šventės su mugėmis, kuriose susirenka silkės gerbėjai ir ragauja įvairių gamintojų siūlomais silkių patiekalais.
Pasitelkus fantaziją arba prisiminus tradicinius patiekalus – silkės receptai niekada nebus nuobodūs. Ar žinote, kad silkę galima užkepti su bulvių koše arba iš jos kaulų išvirti gardžią raugintų kopūstų sriubą ir kad pieniai su ikrais gali būti tikras delikatesas? 🙂
Jei valgyti silkę pasidarys nuobodu, ją galite keisti artima giminaite skumbre, kurią galima ne tik kepti ar rūkyti, bet ir sūdyti. Skumbrės receptų rasite šioje nuorodoje.
Įrašo gale rasite video kaip filiuoti silkę.
Beje gaminu pagal užsakymus sumuštinių tortus ir vienas iš jų asortimente yra su silke. Daugiau informacijos rasite nuorodoje.
Silkės receptai:
Sumuštinis su silke – Smørrebrød
Skanus ir maistingas užkandis arba lengva vakarienė. Kepta riebi silkė suteikia sumuštiniams nepakartojamą skonį, o kimči ir majonezo derinys – pikantiškumo ir gaivumo. Šis receptas – puiki proga išbandyti kažką naujo ir nustebinti savo šeimą bei draugus. Receptą rasite čia.
Kepta silkė
Sultinga ir minkšta, o jos skonis subtilus ir malonus. Kepimo procesas suteikia silkei dūminio skonio, kuris puikiai dera su kitais patiekalo ingredientais. Aš patiekiau su paprikų, baklažanų garnyru ir jogurtiniu padažu. Tai palyginti nebrangus patiekalas, kurį galima pagaminti iš nebrangių ingredientų, kuriuos lengvai rasite bet kurioje parduotuvėje. Silkę perku šaldytą iš žuvies tiekėjų, kurių dabar Lietuvoje yra tikrai nemažai. Receptą rasite čia.
Silkė su džiovintomis žvynabudėmis, porais ir morkomis
Nesudėtingas receptas ir spalvingas patiekalas Kūčių stalui ir kasdienei vakarienei. Žvynabudes galite keisti kitais turimais džiovintai grybais. Receptą rasite čia.
Grybų, svogūnų, žirnių sriuba su silkiniu skrebučiu
Tobula sriuba Kūčių stalui. Receptą rasite čia.
Kiaušiniai su bulvių koše ir silke
Senoviškas patiekalas patiektas naujoviškai. Receptą rasite čia.
Naminės sausai sūdytos silkės receptas
Mano mėgiamiausias silkės sūdymo receptas. Receptą rasite čia.
Kopūstų sriuba su silke
Tvarus būdas sunaudoti silkę iki kauliukų. Tinka pasninkui, vegetarams ir Kūčių vakarienei. Receptą rasite čia.
Cibulynė
Žemaitiškas senoviškas pasninko valgis, puikiai tinkantis Kūčių stalui. Receptą rasite čia.
Silkė marinuota juodųjų serbentų acte
Įraše rasite kaip pasigaminti juodųjų serbentų actą ir užmarinuoti silkę. Receptą rasite čia.
Silkė marinuota dūminio alaus acto marinate
Receptas skirtas mėgstantiems gaminti iš akies ar pagal skonį 😉 Alaus acto kažin ar rasite pas mus nusipirkti, tačiau pasigaminti visada galite namuose, juo labiau, kad labai paprasta. Jei trumpai tai, palikite alų kambaryje, jis surūgs ir gausis actas. Išsamiau aprašyta nuorodoje. Kokį alų naudosite, tokį ir gausite actą. Šį kartą eksperimentavau su dūminiu alumi 🙂 Acto ir vandens santykį nustatykite pagal skonį, nes namuose pagamintas actas gali turėti skirtingą rūgštingumą. Receptą rasite čia.
Silkė su apelsinais ir pankoliais
Silkė su apelsinais ir pankoliais antrą kartą gaminams silkė su apelsinais. Pirmoji turėjo didelį pasisekimą. Antrosios, tikiuosi, laukia toks pat likimas 🙂 Receptą pasiskolinau iš Aušros, tik recepto originale naudojamą sūdytą menkę pakeičiau silke. Receptą rasite čia.
Silkė su kepintomis daržovėmis ir slyvomis
Tradicinis patiekalas galintis papuošti užkandžių stalą. Receptą rasite čia.
Silkė su apelsinais
Skamba neįtikėtinai, bet tai labai gardus ir spalvingas užkandis. Patiks net skeptikams. Papuoš Kūčių ar bet kokį šventinį stalą. Receptą rasite čia.
Silkė su kepintomis daržovėmis
Spalvingas ir daržovingas patiekalas, tinkantis šventiniam ir Kūčių stalui. Receptą rasite čia.
Silkė su pankoliais, svogūnais ir saulėgrąžomis
Pankolis atgaivins riebią silkę, o saulėgrąžų sėklos suteiks žaismingo traškumo. Receptą rasite čia.
Silkės su pieniais ir svogūnais
Ar žinojote, kad gali būti valgomi ne tik silkių ikrai, bet ir pieniai. Dalinuosi paprastų, neįmantriu, bet skaniu užkandžiu. Receptą rasite čia.
Silkė su svogūnais, salierais ir pievagrybiais
Sudaro subtilų jūros ir žemės skonių derinį. Kvapnūs svogūnai, sodrūs salierai ir minkšti pievagrybiai praturtina šį patiekalą, sukurdami sotų ir skaniai subalansuotą užkandį. Receptą rasite čia.
Žemaitiškas šmakalas
Autentiškas žemaitiškas patiekalas gaminamas iš rūgpienio ir silkės. Receptą rasite čia.
Silkės tortas arba silkė pataluose
Silkė pataluose išpopuliarėjo 20 amžiaus 7 dešimtmetyje Rusijoje ir kitose tuomet TSRS sudėtyje buvusiose valstybėse ir buvo neatsiejamas naujametinio stalo patiekalas. Silkė pataluose mano šeimoje išdidžiai vadinama silkės tortu. Vaikystėje atsimenu kaip mama su tėčiu gamindavo silkę pataluose, pasidėję priešais receptą atspausdintą kompiuteriu, kuris tuomet buvo dydžio sulig spinta. Receptą rasite čia.
Komentarų nėra