Silkės receptai. Tradiciniai ir šiuolaikiniai patiekalai – viskas viename įraše 🙂
Atlanto silkės į istoriją įėjo kaip vargšų žuvys. Pramoninės Europos epochos pradžioje, ypač Anglijoje, Airijoje ir Vokietijoje, nepasiturinčių žmonių racione didelę dalį užėmė sūdytos silkės, kurios su ironija buvo vadinamos siuvėjų karpiais arba batsiuvių upėtakiais.
Nors žmonės buvo nepasiturintys, silkės receptai buvo išradingi. Pavyzdžiui apie Eichsfeldo gyventojus buvo kalbama, kad viena silkės nosimi sugeba pagardinti devynias skirtingas sriubas.
Turtinguose sluoksniuose silkės užėmė kitokią svarbią vietą. Marinuotas, rūgščias silkes mėgta valgyti pagirioms. Šviežias žalias silkes mėgdavo patiekti ir kasdienai su šviežiomis bulvėmis.
Labiausiai silkės pagerbiamos Šv.Kalėdų ir Naujų metų išvakarėse, kuomet ant stalo puikuojasi silkės su įvairiais daržovių, grybų garnyrais, marinuotos su svogūnais ir apelsinais, mėgstama derinti su jomis įvaisius džiovintus vaisius, sluoksniuoti su daržovėmis, kiaušiniais ir majonezu (silkė pataluose).
Šiaurinėse šalyse ir dabar silkė užima garbingą vietą ir mėgaujamasi ištisus metus. Jų garbei rengiamos šventės su mugėmis, kuriose susirenka silkės gerbėjai ir ragauja įvairių gamintojų siūlomais silkių patiekalais.
Pasitelkus fantaziją arba prisiminus tradicinius patiekalus – silkės receptai niekada nebus nuobodūs. Ar žinote, kad silkę galima užkepti su bulvių koše arba iš jos kaulų išvirti gardžią raugintų kopūstų sriubą ir kad pieniai su ikrais gali būti tikras delikatesas? 🙂
No Comments