Daržovės/ Aukso fondas

Morkos keptos ant kavos pupelių

Jautienos kepsnio receptas

Morkos keptos ant kavos pupelių ypatingos – saldžios, dūmiško ir žemiško skonio. Šis neįprastas garnyras pasižymi visais lėto gaminimo pranašumais: kavos garai pamažu įsilieja į pieštuko plonumo morkų lazdeles, kurie valgant sukuria skrudintų patiekalų pojūtį. 

Prie kavos skonio morkų priderinau jautienos kepsnį. Amerikoje kava marinuojama jautiena, gaminami iš jos padažai.

Kepimui pasirinkau Kavos draugas Brazilijos ir Indijos kavų mišinį “Caprissimo Espresso” iš 60 % arabikos ir 40 % robustos. Šios pupelės atskleidžia kepintų riešutų ir juodo šokokalo natas, todėl idealiai tiko morkų kepimui.

Morkoms reikės:

  • 4 vidutinių morkų
  • 1 šaukšto tirpinto lydyto sviesto (arba aliejaus)
  • 1 trintos česnako skiltelės
  • Druskos, šviežiai maltų pipirų
  • 1 stiklinės kavos pupelių 

Kepsniams reikės:

  • 2 jautienos išpjovos kepsnių (arba nugarinės)
  • Druskos, šviežiai maltų pipirų
  • Lydyto sviesto kepimui
  • Gabalėlio paprasto sviesto

Padažui reikės:

  • 1/2 stiklinės stipraus jautienos sultinio
  • Šlako viskio
  • Druskos
  • Gabalėlio sviesto 

Taip pat reikės:

  • Saujelės svogūnų laiškų
  • Lydyto sviesto kepimui
  • 100 g bolivinės balandos krupopų
  • 1 šaukštelio paprasto sviesto

Gaminimo eiga:

Morkos keptos ant kavos pupelių. Morkas supjaustykite pieštuko storio lazdelėmis. Sumaišykite su sviestu, česnaku, druska ir pipirais. Pakaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies 5 minutes. Nuimkite nuo kaitros, sudėkite kavos pupeles ir maišydami palaikykite 3 minutes, kol pupelės išskleis kvapą ir taps šiek tiek aliejingos. Supilkite pupeles į kepimo formelę, ant jų sudėkite morkas, uždenkite folija. Kepkite iki 120 C įkaitintoje orkaitėje 3 valandas arba kol suminkštės. Jei mėgstate traškias, kepkite trumpiau.

Bolivinės balandos kruopas pakepinkite sausame puode, kuriame virsite. Kaip pasklis malonus riešutų kvapas ir balandos pradės spraginėti, užpilkite verdančiu vandeniu, pagardinkite druska ir virkite kol kruopos suminkštės. Prieš patiekiant įmaišykite šaukštelį sviesto.

Kepsnius (jie turi būti kambario temperatūros) dėkite  į stipriai įkaitintą storadugnę keptuvę su lydytu sviestu.  Vieną pusę kepkite 2 minutes. Pabarstykite druska, pipirais. Apverskite ir kepkite dar 2 minutes. Vėl pabarstykite druska, pipirais. Jei norite labiau iškepusių kepsnių, pakartokite abiejų pusių kepimą dar po 1-2 minutes. Baigiant kept sudėkite paprastą sviestą. Iškepusius kepsnius padėkite šiltai arba suvyniokite į foliją ir palikite kelioms minutėms pailsėti. 

Jautienos sultinį virkite, kol jo kiekis stipriai sumažės ir jis taps tirštas. Įpilkite šlakelį viskio, įberkite druskos, pavirkite dar kelias minutes. Baigiant virt, nukelkite nuo kaitros ir įmaišykite sviestą. Daugiau neužvirkite. Sviestas sutirštins padažą ir padarys jį aksominiu. Jei norite išmokti virti sultinio padažą kaip restoranuose, paspauskite nuorodą.

Svogūnų laiškus trumpai apkepkite su lydytu sviestu.

Morkos keptos ant kavos pupelių patiekiamos su jautienos kepsniu, bolivine balanda ir padažu.
Recepto šaltinis

Morkos keptos ant kavos pupelių

Jums taip pat gali patikti

2 Comments

  • Reply
    Odeta
    2015-09-08 at 18:00

    Laura, as dabar praktiskai tiek mesa, tiek zuvi visada kepu zemoje temperaturoje. Man tai dabar yra topu topas:)

  • Reply
    Laura
    2015-09-08 at 18:16

    Matau 🙂 Man deja tam dažnai pritrūksta laiko… Planuose yra pirkti jautienos kumpį ir kepti pagal taviškį receptą 🙂

  • Leave a Reply