Sūdyta skumbrė naujas atrastas skumbrės paruošimo būdas. Kur naudojate silkę, ten pat galite ir naudoti skumbrę. Su bulvėmis, kepintomis daržovėmis ar salotomis gaminti skumbrę patale ir taip toliau.
Sūdyta skumbrė:
- 2 skumbrių
- 500 ml vandens
- 50 g druskos
- 1 šaukštelio cukraus
- 10 žirnelių juodų pipirų
- 2 lauro lapų
- 1 skiltelės česnako
Sumuštiniui reikės:
- 1 vnt. sūdytos skumbrės filė
- 2 riekių kvietinio raugo duonos (galite keisti mėgiama balta duona)
- Gabaliuko sviesto
- Trintų kalamata alyvuogių (galima keisti pesto padažu)
- 0,5 didelio mėlynojo svogūno ir jo marinavimui: šlakelio aliejaus, druskos, cukraus, acto.
- 2 didelių pomidorų
- Po žiupsnį smulkintų krapų ir svogūnų laiškų
- Druskos, šviežiai maltų pipirų
- 2 kiaušinių
Gaminimo eiga:
Iš vakaro išsivirkite sūrymą. Į vandenį sudėkite druską, cukrų, pipirus, lauro lapus, patraiškytą česnako skiltelę. Retkarčiais pamaišydami užvirkite. Ir palikite atvėsti per naktį.
Jei pabos šis klasikinis sūrymo variantas, galite paeksperimentuoti su prieskoniais. Pavyzdžiui vietoje juodųjų pipirų įdėti sičuano pipirų, imbiero gabalėlį, citrinžolės stiebelį ir štai jums bus azijietiškas sūrymas 🙂
Skumbres išvalykite, nupjaukite galvas. Į sūrymą galite merkti supjausčius skumbres griežinėliais (maždaug 2 pirštų storio) arba filė. Aš dedu filė ir dar nulupu odą, kad ištraukus iš sūrymo galima būtų iš karto patogiai valgyti 🙂
Sudėkite paruoštas skumbres (filė arba griežinėlius) į sūrymą, dėkite indą su skumbrėmis į šaldytuvą. Sūdykite 8 valandas. Jei sūryme laikysite filė, užteks ir 5 valandų.
Prieš valgymą, skumbres ištraukite iš sūrymo, gerai nusausinkite. Patiekite su virtomis bulvėmis ir salotomis. Labai tinka marinuoti svogūnai, virti, kepti kiaušiniai, marinuoti grybai. Arba tiesiog apšlakstykite aromatingu aliejumi ir valgykite su duona ir raugintomis ar marinuotomis daržovėmis. Pirmą kartą valgėme su bulvėmis ir salotomis. Antrą kartą dariau tokius va sumuštinius 🙂
Sumuštiniui su sūdyta skumbre pakepinkite su sviestu duonos riekes iš abiejų pusių. Atvėsinkite.
Svogūną supjaustykite pusžiedžiais arba plunksnelėmis, įpilkite po šlakelį aliejaus ir acto, įberkite po žiupsnelį druskos ir cukraus. Pagniaužykite. Paragaukite, turi būti ir saldu, ir sūru ir rūgštu.
Pomidorus ir skumbrės filė supjaustykite griežinėliais.
Krapus ir svogūnų laiškus susmulkinkite.
Kiaušinius iškepkite su sviestu. Pagardinkite druska, pipirais.
Suformuokite sumuštinius. Ant paskrudintos duonos užtepkite trintų alyvuogių, sudėkite pomidorų griežinėlius, pagardinkite juos druska, pipirais, svogūnų laiškais. Ant pomidorų sudėkite skumbrę, pagardinkite krapais. Ant skumbrės sudėkite marinuotus svogūnus ir ant viršaus patupdykite po keptą kiaušinį. Papuoškite kiaušinius likusiais svogūnų laiškais.
Komentarų nėra