Aukso fondas/ Grybų receptai/ Lietuviški patiekalai/ Kruopų ir grūdų receptai/ Miltiniai nesaldūs patiekalai

Baravykų ir grikių pyragas pagal Ievą Šidlaitę

Pyrago su grikiais ir baravykais receptas

Baravykų ir grikių pyragas – fantastiškas lietuviškas nesaldus pyragas iš vietinių ingredientų! Receptą pamačiau pas Ievą Šidlaitę, „Natūralus rauginimas” ir „Ką kanda šalna” knygų autorę 🙂

Tešlai reikės:

  • 200 g kvietinių miltų
  • 50 g ruginių miltų
  • 100 g kiaulienos taukų
  • 100 ml vandens
  • 1 šaukštelio druskos

Įdarui reikės:

  • 1 l išvalytų ir supjaustytų baravykų (galite naudoti kitokius grybus)
  • 1 svogūno
  • Gabaliuko rūkytos šoninės
  • 1 stiklinės grikių
  • 0,5 stiklinės jautienos sultinio (galite naudoti vandenį)
  • Druskos, šviežiai maltų pipirų
  • Po žiupsnį smulkintų šviežių čiobrelių ir šalavijų

Gaminimo eiga:

Dubenyje sumaišykite miltus su druska. Į nedidelį puodą supilkite vandenį, sudėkite taukus ir užvirkite. Užpilkite verdančią taukų ir vandens masę ant miltų ir išmaišykite šaukštu. Rankomis pabaikite minkyti. Atvėsinkite ir padėkite tešlą į šaldytuvą pabręsti.

Šoninę pasmulkinkite ir pakepinkite keptuvėje. Kai šoninė apskrus, sudėkite smulkintą svogūną ir kepkite kol jis suminkštės. Ten pat sudėkite grybus, perplautas grikių kruopas ir maišydami troškinkite apie 10 – 15 minučių. Pagardinkite druska, pipirais, sudėkite žoleles, supilkite sultinį ir palikite įdarą atvėsti.

Padalinkite tešlą į dvi dalis: 2/3 ir 1/3. Didesnę dalį iškočiokite ir išklokite kepimo formą. Kraštai turi būti išlipę iš formos. Vėliau juos reikės nupjauti, o likučius galima bus panaudoti pyrago puošimui.

Supilkite ant tešlos įdarą. Iškočiokite mažesniąją tešlos dalį, pagal kepimo formos formą, uždenkite ja kaip dangčiu įdarą. Išlipusius kraštus, jei norite lygių, apipjaukite,  aptepkite kiaušinio plakiniu ir užlankstykite ant tešlos „dangčio”. Aptepkite visą viršų kiaušinio plakiniu.

Papuoškite. Padarykite 2 – 3 skylutes, į kurias įdėkite folijos kaminėlius, jie bus reikalingi, kad kepimo metu iš pyrago įdaro išeitų garai.

Kepkite iki 160 C įkaitintoje orkaitėje 2 valandas. Jei jūsų kepimo forma su nuimamais šonais, likus 15 minučių iki kepimo pabaigos, galite išimti pyragą iš orkaitės, nuimti formos šonus, įdėti pyragą atgal ir pakėlus temperatūrą iki 180 – 200 C gražiai apskrudinti.

Baravykų ir grikių pyragas skanus tiek šiltas, tiek šaltas.
Užsukite pas Ievą į svečius.
Pyragas su grikiais, grybais ir šoninePyragas su grikiais ir grybaisPyragas su grybais ir grikiaisPyragas su baravykais ir grikiaisPyragas su baravykais

Vidutinis reitingas 5 / 5. Balsų skaičius 1

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Komentarų nėra

Palikite komentarą

REKOMENDUOJAMI VIDEO

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI