Aukso fondas/ Tradiciniai patiekalai/ Kruopos, grūdai/ Mėsa

Škotiškas subproduktų pudingas – Hagis

Škotiškas Hagis

Hagis “Haggis” – nacionalinis Škotijos patiekalas. Tai avies subroduktų, svogūnų ir kruopų mišinys prikimštas į avies skrandį ir ilgai verdamas vandenyje. Tradiciškai Hagis patiekiamas su bulvių koše, ropių tyre ir žinome taurele viskio 🙂

Pagaminau nei visiškai tikrą Hagį, nei vėdarus 😀 Įdarą kimšau ne į avies skrandį kaip turi būti iš tikrųjų, o į kiaulės storąją žarną ir naudojau ne avižines, bet miežines kruopas. Gamybos technologija buvo kaip Hagio, tad taip ir pavadinau 🙂 Nerealus gavosi!

Reikės:

  • 1 avies (ėriuko) plaučių, liežuvio, kepenų ir širdies
  • 500 g jautienos
  • 200 g taukinės riebalų (čia tie riebalai, kurie būna aplink inkstus, naudojau kiaulienos)
  • 1 didelio svogūno
  • 300 g skaldytų miežinių kruopų (arba avižinių)
  • 1 šaukšto druskos
  • 0,5 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 0,5 šaukštelio baltų maltųjų pipirų
  • 0,5 šaukštelio malto muskato riešuto
  • 0,5 šaukštelio maltos kalendros
  • 0,5 šaukštelio džiovinto čiobrelio (arba 0,5 šaukšto šviežio)
  • 0,5 šaukštelio džiovinto šalavijo (arba 0,5 šaukšto šviežio)
  • 1 pakuotės sūdytų kiaulės storųjų žarnų (arba avies skrandžio)

Gaminimo eiga:

Avies inkstus, plaučius, kepenis, širdį perplaukite. Inkstus perpjaukite išilgai pusiau, išpjaukite arba žirklėmis iškirpkite baltą jungiamąjį audinį. Iš kepenų, plaučių, širdies išpjaukite aortas, visus jungiamuosius audinius.

Subproduktus pasmulkinkite maždaug panašaus dydžio gabalais, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite mirkti kelias valandas, šaldytuve. Galite užmerkti vakare ir palikti per naktį.

Išmirkusius subproduktus ir pasmulkintą jautieną užpilkite šaltu vandeniu, užvirkite, nupilkite vandenį, perplaukite, vėl užpilkite šaltu vandeniu ir virkite ant lėtos kaitros nugraibydami susidariusias putas 2 valandas. Patariu verdamus subproduktus prispausti mažesniu negu puodas dangčiu arba lėkšte, nes plaučiai mėgsta plūduriuoti paviršiuje. Išvirusius subproduktus ir mėsą išimkite iš sultinio, atvėsinkite. Sultinį toliau virkite – garinkite kol liks iš jo 1 litras. Išvirusį perkoškite. Vėliau panaudosite jį įdarui.

Miežines kruopas pakepinkite sausoje keptuvėje. Bus aromatingesnės.

Atvėsusius subproduktųs ir jautieną sumalkite mėsmale per stambiausią sietelį kartu su svogūnu ir taukine.

Į sumaltą masę įmaišykite kruopas, druską, prieskonius, supilkite 1 litrą nugarinto sultinio. Viską labai gerai išmaišykite. Paragaukite ar netrūksta druskos.

Kiaulės žarnas gerai perplaukite po tekančiu vandeniu ir gerai nuvarvinę prikimškite įdaro. Nekimškite kietai, nes žarnos verdant trauksis, įdaras plėsis. Galus stipriai užriškite virvute. Prieš dėdami į puodą subadykite storesne adata.

Dėkite įdarytus hagius į šaltą vandenį ir virkite 82C temperatūroje 3 valandas. jei neturi termometro, stebėkite, kad vanduo vos virsnotų.

Prieš patiekiant išimkite iš vandens, prapjaukite ir išimkite įdarą.

Patiekiau Hagius su bulviu koše, moliūgų tyre ir stipriu nugarintu jautienos sultiniu 🙂
Kiaulės žarnos įdarytos ėrienos subproduktais
Išviręs Hagis:
Haggis receptas
Verda puode:
Hagio receptas
Įdaryti, subadyti adata ir paruošti virimui:
Įdarytos kiaulės storosios žarnos

Jums taip pat gali patikti

No Comments

Leave a Reply