Kepeninė dešra – tikras rojus kepenėlių mėgėjams. Galite valgyti šaltą, pasišildyti keptuvėje ir patiekti su bulvių koše arba pasigaminti karštų sumuštinių vėlyviems pusryčiams.
Kepeninė dešra:
- ~1200 g kepenų (naudojau jautienos, galima ir kiaulės)
- 500 g žalių kiaulienos lašinių
- 400 g maltos kiaulienos
- 1 morkos
- 4 svogūnų
- Kelių lauro lapų, kelių kvapiųjų ir karčiųjų pipirų grūdeliais
- 3 riekelių pyrago
- Pieno pyrago riekelėms užmerkti
- 4 kiaušinių
- Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
- Malto muškato riešuto
- Mairūno
- Maltų lauro lapų
- Tiesiųjų kiaulės žarnų
Gaminimo eiga:
Kepenis supjaustykite smulkesniais gabaliukais, užpilkite vandeniu ir mirkykite kelias valandas keisdami vandeni, kol jis taps švarus.
Kiaulieną padalinkite į kelis gabaliukus ir išvirkite (mėsą dėkite į pasūdytą verdantį vandenį) su svogūnu ir morka. Baigiant virt įdėkite lauro lapų, pipirų grūdeliais. Atvėsinkite sultinyje, kuriame virė. Sultinio neišpilkite.
Kepenis dėkite į šaltą vandenį ir virkite 10-15 minučių nuo užvirimo. Graibykite putas. Ar išvirusios, galite patikrinti išėmus ir prapjovus.
Apie 200 g lašinių supjaustykite kubeliais ir šiek tiek pakepinkite keptuvėje. Sudėkite į juos 2 pusžiedžiais pjaustytus svogūnus ir kepkite kol jie taps skaidrūs.
Susidėkite viską ką reikia malti į vieną dubenį (taip patogiau): virtas kepenis, virtą kiaulieną, kepintų svogūnų masę, išmirkytas pyrago riekeles, vieną likusį žalią svogūną, virtą morką iš sultinio.
Maliau tris kartus. Du kartus per vidutinį sietelį. Vieną kartą per smulkiausią. Lašinius maliau vieną kartą per stambiausią sietelį.
Į masę sudėkite kiaušinius, prieskonius, jei per tiršta įpilkite sultinio. Masė turi gautis kaip maltinių…nei kieta nei labai skysta.
Viską labai labai gerai išminkykite – išmaišykite.
Kimšau į tiesiąsias kiaulės žarnas. Prieš tai kelias valandas jas mirkiau ir kelis kartus praploviau. Neišsigąskite dėl kvapo. Jo paskui praktiškai neliks. Kimškite nekietai norimo ilgio dešras. Galus užriškite.
Užkaiskite vandenį, pasūdykite. Dėkite lauro lapų, pipirų grūdeliais. Dėkite dešras ir virkite ant labai silpnos ugnies ~15 minučių. Išvirusias dešras paslėkite.
Čia tik dvi dešros….kitur slegiasi dar šešios 😉
7 Comments
Odeta
2012-08-08 at 17:24Vaaaauuuuuu…..nerealu……Tu pavarai…..noriu labai labai:)))
Odeta
2012-08-08 at 18:12Skaitau ir skaitau…negaliu atsižavėti. Aš kiaulienos nevalgau, o kaip galvoji, jeigu jautiena ir jautienos kepenys?
Laura
2012-08-08 at 17:28Čia žinok buvo mano didysis vasaros projektas 😀 Ačiū dievui pavyko 😉 Dar vyniotinius reik išmokt daryt…
Laura
2012-08-08 at 18:58Odeta, visiškai gerai apie tai galvoju 🙂 Aš pati dvejojau ar jautienos mėsą pirkt, ar kiaulienos, bet kažkodėl nusipirkau kiaulės….gal, kad kiaulės lašiniai…tiesiog tuo metu taip sušvietė 😉
raimonda cerneviciene
2012-08-09 at 11:55Labai skani kepeninė dešra ,AČIU.
virga
2013-01-22 at 12:04Laba diena,
Ar galima sias kepenines desras saldyti, nes ju is kart tiek nesuvalgysi
Laura
2013-01-23 at 08:57Virga, galima. Aš pati šaldžiau dar suvyniojusi į maistinę plėvelę. Kaip tik paskutinę dešrytę suvalgėm prieš kelias dienas 😉