Keptas bebras tikrai ne kasdieninis patiekalas. Praturtėjome dviem bebrais todėl išbandėm du kepimo variantus. Ačiū medžiotojui Tomui iš Plungės. 😉 Pirmas bebrą kepti pabandė sesės vyras. Marinavo acto marinate su daržovėmis, paskui kepė aluje, papildomai įdėjęs česnako ir čiobrelių. Aš pabandžiau marinuoti majonezu ir žolelėmis, paskui įdariau daržovėmis ir figomis. Daugiau receptų su bebriena rasite paspaudę ant aktyvios nuorodos.
Kuris skanesnis? Skonio reikalas… sesės vyro bebras gavosi stipresnio, vyriškesnio skonio, truputį su rūgštele. Maniškis švelnesnis, minkštesnis, priminė anties ir nutrijos miksą. Nerealiai derėjo figos.
Reikės:
- Bebro skerdienos 2,5 kg
Marinatui:
- 350 ml majonezo (naudojau majonezą su saulėje džiovintų pomidorų aliejumi)
- 2 šaukštai Vorčesterio padažo
- 1 šaukštas garstyčių
- 5 smulkintos skiltelės česnako
- Keli smulkinti lauro lapai
- Druskos, šviežiai grūstų pipirų (kvapiųjų, juodųjų ir žaliųjų)
- Žiupsnis džiovinto mairūno
- Žiupsnis džiovinto raudonėlio
- Žiupsnis džiovinto šalavijo
Marinatui skirtus produktus sumaišykite, įtrinkite mėsą. Marinuokite vėsioje vietoje kelias paras.
Įdarui:
- 3 morkos
- 3 mėlynieji svogūnai
- 8 džiovintos figos
- Aliejaus kepimui
- Prieskoninės druskos
Gaminimo eiga:
Morkas supjaustykite griežinėliais, svogūnus ketvirčiais. Daržoves apkepkite su alyvuogių aliejumi. Figas valandą pamirkykite vandenyje ir kiekvieną padalinkite į keturias dalis. Daržoves sumaišykite su figomis ir prieskonine druska. Įdarą sudėkite į bebro krūtinės ląstą ir ją užsiūkite.
Bebrą paguldykite į kepimo formą nugara į viršų. Aplinkui išdėliokite aliejumi apteptas ir prieskonine druska apibarstytas bulves.
Kepkite iki 180° C įkaitintoje orkaitėje, kol bebras iškeps. Įsmeigus pagaliuką į storiausią šlaunies vietą turi bėgti skaidrios sultys. Jei bebras didesnis, bulves sudėkite vėliau.
Mariaus keptas bebras aluje:
Reikės:
- Bebro skerdienos 3,5 kg
Marinatui:
- 2 % stiprumo (acto) marinato su smulkintais svogūnais, morkomis, česnaku, kvapiųjų ir juodųjų pipirų grūdeliais, lauro lapais.
- Žvėrienos prieskonių
- Druskos
Kepimui:
- 1 česnako galva
- 500 ml tamsaus alaus
- Kelios šakelės šviežio čiobrelio
Gaminimo eiga:
Bebrą įtrinkite prieskoniais, druska, įdėkite į marinatą ir laikykite parą laiko. Prieš kepant ištraukite bebrą iš marinato, dėkite į kepimo formą, supilkite alų, sudėkite česnako skilteles, čiobrelius ir kepkite uždengę folija iki 200° C įkaitintoje orkaitėje 2,5-3 valandas arba iki tol, kol įsmeigus į storiausią vietą pagaliuką bėgs skaidrios sultys. Kai iškeps, nuimkite foliją ir palikite 15 minučių orkaitėje, kad apskrustų.
2 Comments
Odeta
2014-01-12 at 15:07Nutrijos mėsa man nereali! Gal kada nors ir bebro paragausiu:) Atrodo gundančiai:)
Laura
2014-01-12 at 15:12Odeta, tau patiktų, ypač variantas saulėj džiovintų pomidorų majonezu 😉