Keptas šamas su šakninėmis daržovėmis ir briuselio kopūstais pagardintais sojos padažu ir skrudintomis sezamų sėklomis.
Reikės:
- 1,2 kg išvalyto šamo be galvos
- 5 skiltelių česnako
- 3 šaukštų smulkintų petražolių
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- Druskos, šviežiai maltų pipirų
Garnyrui:
- 3 morkų
- 3 pastarnokų
- Šlakelio alyvuogių aliejaus
- Druskos su žolelėmis, šviežiai maltų pipirų
- 3 saujų Briuselio kopūstų
- Lydyto sviesto
Padažui:
- 4 šaukštų sojos padažo
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1 laimo sulčių
Taip pat reikės:
- 2 šaukštų pakepintų sezamo sėklų
Gaminimo eiga:
Šamo odą įpjaukite kas 2 centimetrus per visą jo ilgį. Česnako skilteles susmulkinkite, sumaišykite su petražolėmis, aliejumi ir pipirais. Įtrinkite šamą šiuo mišiniu ir palikite šaldytuve per naktį marinuotis. Prieš kepimą įtrinkite šamą druska. Kepkite iki 150 °C įkaitintoje orkaitėje valandą laiko. Ar šamas iškepęs, galite patikrinti mediniu pagaliuku, įsmeigę jį į storiausią šamo vietą. Pagaliukas turi lengvai įlįsti.
Morkas ir pastarnokus nuvalykite, supjaustykite stambiais gabalėliais, sumaišykite su aliejumi, druska, pipirais ir kepkite kartu su šamu.
Nuo briuselio kopūstų nuimkite pažeistus lapelius. Sudėkite juos į verdantį pasūdytą vandenį ir pavirkite nuo užvirimo pusę minutes. Nukoškite, užpilkite kopūstėlius šaltu vandeniu ir palikite, kad atvėstų. Prieš patiekiant, apkepinkite juos keptuvėje su sviestu. Paskaninkite druska, pipirais.
Padažui sumaišykite išvardintus produktus. Palaistykite padažu iškepusį šamą. Apibarstykite šamą ir daržoves sezamų sėklomis.
Keptas šamas su daržovėmis gali būti puikus šventinis patiekalas.
Jums taip pat gali patikti šamo kepsniai su alaus – sūrio pdažu.
Komentarų nėra