Lydyti taukai senais laikais buvę populiarūs, paskui pamiršti dėl į madą atėjusių aliejų, dabar vėl grįžta. Nors aš tiesa pasakius niekada nesivaikiau madų ir taukų visada būdavo ir yra šaldytuve. Kartais pirkdavau pati, kartais pasilydydavau.
Su taukais keptos bulvės ir bulviniai blynai man žymiai skanesni. Taukus taip pat naudoju kiaulienai, jautienai, daržovėms, miltiniams gaminiams kepti. Žinote tokį prancūzišką kepimo būdą Confit – kai mėsa ilgai ir lėtai kepama panardinta į riebalus? Tam puikiausiai tinka taukai! Juk ne visur galima gauti ančių ar žąsų taukų (ko prancūziški receptai prašo), o ir kaina nesikandžioja. Beje prancūzai turi tokį patiekalą Rillons, kai kiaulienos šoninė ilgai ir lėtai verdama būtent taukuose kol karamelizuojasi ir tampa minkštutė. Bet nereikia čia vien girti tų prancūzų, nes mes turime analogišką patiekalą vadinamą spirgais 🙂 Paruoštus spirgus gaspadinės laikydavo užpiltus taukais kamarose per žiemą ir jau reikalui esant naudodavo.
Taukai dedami į konditerijos, miltinius gaminius visame pasaulyje. Duonų tešlose, nesaldžiuose pyraguose mielai sviestą arba aliejų keičiu taukais. Iškepęs gaminys būna puresnis, elastingesnis, ilgiau laikosi šviežias, mažiau džiūna.
Austrijoje restorane esu valgiusi duoną su taukų užtepu. Taukus išplakite kaip sviestą, pagardinkite druska, žolelėmis ar prieskoniais ir va jums gardus, nebrangus ir originalus užtepas 🙂
Lydyti taukai:
Lydymui pirkite aukščiausios kokybės riebalus. Lydant taukai turi skaniai, riešutiškai kvepėti, o ne skleisti bjaurius kvapus.
Lydymui tinka kiaulienos žali lašiniai, riebi papilvė, taukinė. Lydyti galima susipjausčius kubeliais arba maltus. Pjaustant kubeliais turėsite didesnius spirgučius (spirgučius galima vadinti šalutinių taukų lydymo produktu), malant – smulkesnius. Pjaustyti teks patiems, o maltus galite nusipirkti pas mėsininką.
Sudėkite maltus arba pjaustytus riebalus į puodą, užkaiskite ant minimalios kaitros ir kaitinkite retkarčiais pamaišydami. Lydymo metu nusemkite atsiradusius skystus taukus. Žemiau nuotraukoje matysite kaip tai darau. Įdedu į puodą sietelį, spusteliu ir su samčiu išsemiu jame įsisunkusius taukus. Taukus pilu į stiklainį. Toliau vėl lydau retkarčiais pamaišydama kol vėl susidaro skystų taukų sluoksnis. Kai jau išsilydžiusius taukus sunku nusemt, gaminu spirgučius.
Taukus atvėsinu ir dedu į šaldytuvą. Jei prisilydau daugiau, laikau šaldiklyje. Vėliau atšildžius jų kokybė nepasikeičia.
Spirgučių gaminimas:
Spirgučiams pagaminti padidinu kaitrą iki vidutinės ir maišydama kepu kol taps gražios auksinės spalvos. Spirgučius sudedu į indelius, atvėsinu ir laikau šaldytuve arba šaldiklyje. Turėkite omeny, kad jei norėsite laikyti šaldytuve ilgesnį laiką, spirgučių paviršių turi dengti taukų sluoksnelis. Tokius spirgučius labai patogu naudoti padažams kugeliui, cepelinams, kitiems lietuviškiems patiekalams. Jei mėgstate rūkytų lašinių padažus, galite šių spirgučių tiesiog papildomai įmaišyti kaip sakau dėl masės 🙂
Spirgučius galite pasisūdyti, kad geriau stovėtų, bet turėkite tai omeny prieš gamindami padažą.
O gal norite pasigaminti spirgučių užtepo? 🙂 Esu net parašius atskirą spirgučių užtepo receptą. Tiesiog kai spirgučiais įgaus gražią auksinę spalvą, sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, prieskonius ir kaitinkite maišydami kol svogūnai taps minkšti. Užtepkite spirgučių užtepo ant juodos duonos, pagardinkite keptais miško grybais ir išskrisite į kosmosą. Nereiks net skafandro.
Taukų nauda:
Kiaulienos taukuose yra vadinamų gerųjų riebalų, vadinamų mononesočiaisiais, kurių taip pat daug alyvuogių aliejuje, avokaduose. Šie gerieji riebalai naudingi širdžiai, gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį, pasižymi antioksidaciniu poveikiu, mažina uždegiminius procesus.
Norėdami sužinoti daugiau apie mane ir mano gaminamą maistą apsilankykite bulviukose.lt Instagram puslapyje.
Komentarų nėra