Aukso fondas/ Mėsa

Kiaulienos šoninės Rillons – prancūziška klasika

Kiaulienos šoninės Rillons

Rillons – mėsingos kiaulienos šoninės gabalėliai lėtai ir ilgai kepti taukuose tol kol karamelizuojasi. Iškeptus Rillons užpylus riebalais galima šaldytuve išlaikyti iki kelių mėnesių. Valgomi ir šalti, ir pašildyti. Rillons gaminau perskaičiusi tris receptus iš savo knygų ir suplakusi į vieną 🙂
Tos nuostabios knygos tai:
“Pate, Confit, Rillette” – Brian Polcyn ir Michael Ruhlman. Dabar ji mano mėgiamiausia!
“Odd bits” – parašyta mano mylimos Jennifer Mclagan (ji Rillons siūlo kepti orkaitėje)
“Pork and sons” – Stéphane Reynaud – klasikiniai kaimiški prancūzų ūkininkų receptai.
Rillons valgykite užgerdami taure vyno arba alaus. Kartu galite patiekti salotas arba marinuotas ir raugintas daržoves. Manau patiekti su lietuviškais raugintais troškintais kopūstais irgi būtų labai puiku!

Reikės:

  • 1 kg mėsingos kiaulienos šoninės be odos
  • 30 g druskos
  • 2 šaukštelių “Quatre epices” prieskonių mišinio. Kaip pasigaminti rasite paspaudę ant pavadinimo
  • 200 g kiaulienos taukų
  • Gero šlako balto sauso vyno galite dar ir brendžio šliūkštelėti. “Pork and sons” autorius labai mėgsta į praktiškai visus kiaulienos gaminius alkoholį pilti 🙂
  • Gero šlako vandens
  • 2 rozmarino šakelių (arba čiobrelio)
  • 4 česnako skiltelių
  • 2 šaukštų cukraus. Vieni jį deda, kiti ne.

Gaminimo eiga:

Kiaulienos šoninę supjaustykite minimum 5×5 cm, maksimum 8×8 cm gabalėliais. Skirtingos knygos, skirtingi dydžiai 🙂 Įtrinkite druska, prieskonių mišiniu ir palikite pasimarinuoti per naktį.

Kitą dieną, keptuvėje ištirpinkite taukus, sudėkite apvalytus nuo drėgmės kiaulienos šoninės gabalėlius ir kepkite ant vidutinės kaitros vartydami kol iš visų pusių gražiai apskrus.

Sumažinkite kaitrą iki minumumo, supilkite vyną, vandenį (atsargiai, gali taškytis!), sudėkite rozmariną, česnako skilteles, uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite vis pavartydami 1,5 – 2 valandas.

Nuimkite dangtį, suberkite cukrų, padidinkite kaitrą ir kepkite vartydami kol gražiai karamelizuosis. Šoninę išimkite iš keptuvės ir galite valgyti iš karto, galite atvėsinę dėti į šaldytuvą kitiems kartams arba užkonservuoti su taukais ir laikyti kaip atsargas.

Kiaulienos Rillons - prancūziška klasikaKiaulienos šoninės Rillons receptasLėtai kepta šoninė

Jums taip pat gali patikti

7 Comments

  • Reply
    Daiva
    2020-10-12 at 16:48

    Laba diena.
    O kaip užkonservuoti su taukais?
    Tai yra išlydyti naujus taukus ir apipilti 🙄
    Ačiū

  • Reply
    Laura
    2020-10-12 at 16:54

    Laba diena, Daiva 🙂 Būtent taip kaip parašėt, užpilti tirpintų taukų, kad visiškai apsemtų 🙂

  • Reply
    Lolita
    2020-10-12 at 17:49

    O kur jūs mėsą perkat?

  • Reply
    Laura
    2020-10-12 at 18:29

    Lolita, prieš gerus metus pirkau visą paršą iš ūkininko, ilgam užteko 🙂 O prieš tai kiaulieną pirkdavau iš prekybos centro “Šilas”. Jautieną iš ten pat. Vištieną iš ūkininkės 🙂 Avieną, veršieną ir subproduktus iš Urmo bazės “Centrinio turgaus”

  • Reply
    Lolita
    2020-10-13 at 11:26

    Ačiū!

  • Reply
    Jūratė N.
    2020-11-17 at 17:17

    Laba diena. Išbandžiau šį receptą. Skanu. Išsisaugosiu receptą ateičiai. Ačiū.

  • Reply
    Laura
    2020-11-17 at 21:25

    Jūrate, prašom! 🙂

  • Leave a Reply