Mieliniai blynai Lietuvoje atsirado kartu su kitais mielinės tešlos gaminiais, kai buvo pradėta naudoti mielės – tai greičiausiai įvyko XIX amžiuje, kai mielės tapo prieinamesnės platesnei visuomenės daliai. Iki tol tešla buvo rauginta natūraliai, naudojant raugą ir tai užimdavo daugiau laiko.
Mieliniai blynai ypač išpopuliarėjo kaimo vietovėse, kur dažnai naudota naminė produkcija, tokia kaip kvietiniai ar ruginių kviečių miltai, naminiai kiaušiniai ir šviežias pienas. Jie dažniausiai buvo kepami per šventes ar savaitgaliais, nes reikalavo daugiau laiko dėl kildinimo proceso.
Tradicinėse lietuvių virtuvėse mieliniai blynai buvo patiekiami su grietine, uogiene ar medumi, o kartais ir su sūresniais priedais, priklausomai nuo regiono tradicijų. Šie blynai išliko mėgstami iki šių dienų, kaip dalis kulinarinio paveldo ir jaukumo simbolis.
Mieliniai blynai. Reikės:
- 500 ml šilto pieno
- 7 g sausų mielių (arba 20 g šviežių mielių)
- 3 kiaušinių
- 3 šaukštų cukraus
- 1 žiupsnelio druskos
- 50 g tirpinto sviesto
- Apie 500 g kvietinių miltų
- Aliejaus kepimui arba kitokių mėgiamų riebalų
Gaminimo eiga:
Pieną pašildykite, kad jis būtų maloniai šiltas (pirštas turėtų jausti šilumą). Į maždaug 50 ml šilto pieno sudėkite mieles ir maišykite, kol jos ištirps. Palikite pastovėti (apie 20 minučių), kol mielės pradės burbuliuoti ir ant paviršiaus atsiras putų. Tuomet mielių mišinį supilkite į likusį šiltą pieną ir gerai išmaišykite.
Kitame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir druska. Įplakite tirpintą sviestą (jis turi būti šiltas, nekarštas). Į kiaušinių masę supilkite pieną ir gerai išmaišykite.
Supilkite į pieno ir kiaušinių mišinį miltus ir gerai išmaišykite. Dabar dėl miltų kiekio – aš dėjau 550 g miltų ir blynai gavosi vidutinio storumo. Jei norite, kad blynai primintų bandeles, miltų dėkite daugiau, kad tešla vos maišytųsi. Dar turėkite omenyje, kad iškilusi tešla paskystės.
Dubenį uždenkite švariu rankšluosčiu arba maistine plėvele ir padėkite šiltai kilti. Jei kambaryje vėsu, galite kildinti orkaitėje nustatę 28 C temperatūrą. Tokia temperatūrą yra optimaliausia mielinės tešlos killimui. Jei neturite jautrios temperatūrai orkaitės, pastatykite dubenį su tešla ant šildomų grindų ar šalia radijatoriaus. Taip pat galite įpilti į didesnį dubenį šilto vandens ir į jį įstatyti dubenį su tešla. Tik turėkit omeny, kad vanduo vės, tad reiks vis pakaitalioti į šiltą. Kildinkite tešlą kol ji pakils dvigubai.
Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite truputį aliejaus. Šaukštu dėkite tešlą į keptuvę ir kepkite blynus ant vidutinės kaitros, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių. Kepant svarbu neskubėti, kad blynai spėtų pakilti ir iškeptų vienodai.
Patarimai:
-
Į tešlą galite įmaišyti mirkytų razinų, aguonų ar smulkintų obuolių, kad blynai būtų dar įdomesni ir gardesni.
-
Mielinius blynus galite patiekti su uogiene, klevų sulos sirupu, skystu medumi, šviežiais vaisiais ar uogomis, plakta grietinėle, cukraus ir cinamono mišiniu, kondensuotu pienu, šokoladiniu ar karamelės padažais, saldžiu varškės kremu.
-
Nesaldus variantas – su grietine ikrais arba sūdyta lašiša ir krapais, su kremine varške, rūkyta lašiša ir avokadais, su grybų padažu, kepta šonine ir trupučiu klevų sulos sirupo, hummus, pesto, įvairiomis nesaldžiomis užtepėlėmis.
Komentarų nėra