Pyragas su kriaušėmis ir migdolais – tikra pagunda. Ypač tinka su kava ir dovanoms. Pavyzdžiui mamos dienai 🙂
Tešlai reikės:
- 1 ir ¼ stiklinės miltų
- ¼ stiklinės cukraus pudros
- 90 g sviesto
- 1 kiaušinio trynio
- 1-2 šaukštų šalto vandens
Įdarui:
- 2 didelių kriaušių
- 300 ml apelsinų sulčių
- 100 ml balto sauso vyno
- Žiupsnelio kario
- 50 g sviesto
- ¼ stiklinės cukraus pudros
- 1 truputį paplakto kiaušinio
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
- 2 šaukštelių miltų
- 50 g maltų migdolų
- 1 kiaušinio plakinio
- 2 šaukštų pašildytos ir pertrintos abrikosų uogienės (naudojau moliūgų)
Gaminimo eiga:
Miltus ir cukrų suberkite į dubenį, sudėkite sviestą ir trinkite pirštais, kol pasidarys vientisa masė. Įleiskite kiaušinio trynį, įpilkite vandens su suminkykite tešlą.
Skardą ištepkite lydytu sviestu arba aliejumi. Iškočiokite tešlą ir įklokite į skardą taip, kad ji uždengtų dugną ir sieneles. Aplyginkite kraštus, uždenkite plėvele ir 20 minučių šaldykite.
Kriaušes nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklalizdžius.
Į puodą supilkite apelsinų sultis, vyną ir kaitinkite kol užvirs. Įberkite kario tiek, kad būtų graži geltona spalva. Sudėkite kriaušių puseles ir nuo užvirimo virkite 1 minutę. Nukelkite nuo ugnies ir atidengę puodą atvėsinkite.
Migdolus nuplikykite karštu vandeniu, nulupkite, paskrudinkite ant sausos keptuvės ir sumalkite.
Įkaitinkite orkaitę iki 180C temperatūros. Įdėkite tešlos padą ir kepkite kol gražiai pagels. Išimkite ir atvėsinkite.
Sviestą su cukrumi sukite tol, kol masė pabals. Po truputį pilkite kiaušinio plakinį ir sukite kol visą supilsite. Sudėkite vanilinį cukrų, maltus migdolus, miltus ir gerai išmaišykite.
Ant atvėsusio pyrago pado užtepkite sviestinį-migdolinį kremą. Ant viršaus gražiai išdėliokite griežinėliais pjaustytas kriaušes. Papuoškite pyragą tešlos ornamentais ir aptepkite juos kiaušinio plakiniu. (P.S. Norint pyragą papuošti, tešlos reikia pasidaryti truputį daugiau).
Kepkite iki 180C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagels.
Kol pyragas dar šiltas, aptepkite kriaušes abrikosų ar kitokia gelsva uogiene.
(Pyragas su kriaušėmis ir migdolais iš nuostabios knygos „Didžioji kulinarijos enciklopedija”)
Sekite bulviukose.lt Instagrame.
Daugiau pyragų receptų.
4 Comments
Reda
2011-04-15 at 19:35Wauw kaip gražiai atrodo, nuostabiai ir dekoras pyrago aj aj, liuks:) tokius gražuolius ir norisi išbandyti:)
Laura
2011-04-15 at 20:18Išbandyk, nenusivilsi…lengvas, kvapnus ir gaivus 😉
Ruta
2015-10-27 at 14:09sveiki,
taigi, dariau pyraga su siokiais tokiais pakeitimais, vietoj apelsinu sulciu naudojau kriausiu sultis
ir nedejau riesutu (suprantu, kad jie cia rimta vaidmeni vaidina), idejau daugiau vaniles i krema. ir naudojau svarainiu uogiene ant virsaus.
tobula 🙂 aciu:)
Laura
2015-10-28 at 09:11Super 😉