Ruginė – kvietinė duona su sėklomis ypatinga tuom, kad praturtinta įvairiomis sėklomis, sėlenomis ir avižiniais dribsniais.
Ruginė – kvietinė duona su sėklomis:
- 0,5 kg rupių ruginių miltų
- 0,5 kg kvietinių miltų
- 100 g avižinių dribsnių
- 100 g kvietinių sėlenų
- 180 g cukraus
- 2 šaukštelių druskos
- 100 g saulėgrąžų
- 100 g linų sėmenų
- 2 saujelės kmynų
- apie 50 g sezamo sėklų (pabarstyti skardą ir duonos paviršių)
- 1 litro šilto vandens
- 0,25 l raugo
Gaminimo eiga:
Sumaišykite sausus produktus, supilkite vandenį, raugą ir gerai išmaišykite. Atsidėkite maždaug stiklinę tešlos raugui.
Tešlą dėkite į riebalais pateptą ir sezamu pabarstytą skardą, uždenkite ir palikite rūgti 6-8 valandas arba kol pakils dvigubai ir pakankamai išrūgs.
Kepkite iki 200C įkaitintoje orkaitėje kol gražiai apskrus, paskui temperatūrą sumažinkite iki 180C ir kepkite, kol pabeldus, kažkas paklaus: „Kas ten?” arba kol pasigirs duslus garsas.
Atsidėtą raugą šaldytuve (uždengę maistine plėvele ir prabadę joje skylutes) laikykite kiek tik norite, tik nepamirškite, kad ir jis valgyti nori (aš šeriu maždaug kas 5 dienas).
Receptas iš čia 😉
Daugiau duonos receptų.
7 Comments
Dalia, Septyni virtieniai
2011-04-13 at 11:13Šaunuolė!
Duona atrodo labai teisingai.
jei mums su Rima kokiu nors netikėtu būdu nusigabalytų raugas, ieškotume pas tave konsultacijos, kaip pasidaryti.
(O ką, jei mes abi turim bendrą pusseserę?)
Laura
2011-04-13 at 19:38Aha, būtinai pakonsultuočiau 😉
Kas dėl pusseserių…maniškė studentė, tai jai turbūt dar studentavimas, o ne duonos kepimas galvoj 😀
inga
2011-07-26 at 19:41darau šią duoną, ir kuo toliau, tuo labiau kyla klausimas „kiek duonų iš recepte surašyto kiekio išeina”? Pas mane jau į bliudą netelpa 🙂
Laura
2011-07-27 at 15:42Tai plėsk bliūdą 😀
inga
2011-08-12 at 06:43Paaiškink paprastam žmogeliui, kiek laiko reikia kepti šią duoną, nes pabeldžiau, buvo duslus garsas, o prapjovus pasimatė, kad neiškepus. Kepiau 1 val.
inga
2011-08-12 at 08:09Su dideliu lūdesiu pranešu, kad po 2 val. kepimo ištraukiau duoną, bet ji taip ir liko viduje pliurza 🙁 Esmė ne recepte, esmė kepėjuje. Jaučiu per ilgai mirkiau mikomus ingridientus ir jie prisigėrė per daug vandens. Jei jau nesiseka virtuvėje, tai gal ir nereiktų kišti nosies kur nereikia 🙂
Laura
2011-08-12 at 08:38Nu sese Inga, žinok kol man VISADA pradėjo gautis ruginė duona, aš irgi išmečiau ne vieną kepalą….atvažiuosiu, pabandysiu atlikt ekspertizę 😛