Sraigės su česnakiniu sviestu ir krapais. Klasikinis sraigių patiekalas, nuo kurio rekomenduoti pradėti valgyti šias žemės gėrybes.
Sraigės su česnakiniu sviestu:
- Saujelės virtų sraigų
- 50 g sviesto
- 2 didelių skiltelių česnako
- 1 šaukšto smulkintų krapų
- Druskos
Gaminimo eiga:
Kaip gaminti sraiges. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, sudėkite į jį smulkintą česnaką, truputį pakepinkite, sudėkite sraiges, krapus, įberkite druskos, išmaišykite ir šiek tiek pakaitinkite. Valgykite su šviežiu prancūzišku batonu ar kitokia balta duona.
Kaip paruošti sraiges.
Sraiges galima rinkti nuo gegužės 1 dienos iki liepos 1 dienos. Rezervatuose ir zoologiniuose draustiniuose jas rinkti draudžiama. Sraiges rinkite ne mažesnes, kaip 3 cm kriauklelės skersmens.
Surinktas sraiges patalpinkite ventiliuojamoje dėžutėje. Jų kiekis negali viršyti trečdalio dėžutės tūrio. Sraiges laikykite 1-2 paras sausoje vėsioje vietoje, kad jos išsituštinų. Po 1-2 parų sraiges nuplaukite po tekančiu vandeniu ir dėkite į verdantį vandenį. Jei kyla įtarimų, kad sraigė yra negyva, užbarstykite ant jos šiek tiek druskos. Jei ji gyva – -sujudės. Vandens kiekis turi mažiausiai 2 kartus viršyti sraigių kiekį. Virkite 5 minutes nuo užvirimo. Išgriebkite ir atvėsinkite.
Mažomis žirklutėmis suimkite sraigės kojelę, šiek tiek ištraukite iš krauklelės ir nutraukite nuo vidinių organų.
Dėmesio – galima valgymui naudoti TIK sraigės kojelę, tuomet ją nukirpkite žirklutėmis ir viskas. Beje jei valgome tik sraigės kojelę, tuomet nereikia jų kelias paras laikyti dėžėje, kad išsituštintų, nes valgomas tik raumuo, kuriuo sraigė šliaužia. Privalumas – prisirinkus galima iš karto virti, minusas – mažiau taip vadinamos „mėsos”.
Ant virtos sraigės bus gleivių, kurias pašalinti galima jas trinant tarp pirštų ir vis perplaunant tekančiu vandeniu. Patogiausia yra įsistatyti į kriauklę indą su skylutėmis ant dugno ir trinant tarp pirštų sraiges vis perplauti jas vandeniu. Taip išmasažuotų sraigių mėsa tampa minkštesnė.
Toliau sraigės verdamos. Iš pradžių 1 valandą verdamos vandenyje. Vanduo nupilamas, užpilamas naujas ir verdama dar 2 valandas ant silpnos ugnies. Į vandenį, kuriame virs sraigių mėsa galima įpilti vyno, įdėti prieskoninių daržovių (morkų, svogūnų, porų, petražolių, salierų), prieskoninių žolelių.
Daugiau istorijos apie sraiges, virimo būdus ir receptus rasite greitai pasirodysiančioje knygoje.
Jums taip pat gali patikti vištų krūtinėlės įdarytos sraigėmis.
15 Comments
Odeta
2012-05-13 at 18:07Laukiu nesulaukiu Tavosios knygos apie sraiges:))) Kaip norėčiau paragauti………..seilės iki kelių netįso:)
Jurga
2012-05-13 at 17:21ačiū už receptą!
bandysiu, tik reik pirmiausia pasirankiot sraigučių 🙂
o ar galima aliejum keist sviestą (suprantama, skonis nukentės)? jei teisingai supratau, pagal receptą būtina sraiges apvirti prieš tai? ar galima tik „žalias” apkepti/patroškinti?
geras, aš nnet nenumaniau, kad taip ilgai turi būti nuverdamos 🙂
Mindaugas
2012-05-13 at 19:33O pas mane po balkonu nebūna sraigių ;p Dar nesu ragavęs sraigių, taip norėčiau, bet tingiu jų ieškoti, Laura, gal pas tave būtų galima jų įsigyti? 🙂
Evelina
2012-05-14 at 06:43Kaip tik vakar braidėm su pintine po mišką prie Vilnelės ir „grybavom”. Įtariai, labai įtariai į mus žiūrėjo pavasarinės saulutės gaudytojai… 😀 Užtat turim virš 60 vynuoginių sraigių dėžėje pasninkaujančių. Kitur rašo, kad reikia 4-5 dienas laikyt, todėl kitam savaitgaliui jau prisikvietėm draugų degustacijai. Galvoju, kokį čia patiekalą pirmam kartui parinkus?
Va trūksta knygos, trūksta… Tokios patikimos, kur receptai išbandyti, patikrinti…
Evelina
2012-05-14 at 07:14Norėčiau paklausti…
Kitur rašo, kad sraiges reikia užpilti druska prieš apverdant, mat tada jos išleidžia gleives, išsivalo ir pasimato, jei yra negyvų (nesulenda į kriauklę). Jūs, kiek suprantu, šį punktą praleidžiate, išplaunate paprastai apvirtas kojeles. Dar radau literatūroje, kad sraiges reikia virti nesūdytame vandenyje/sultinyje, nes sūrymas jų mėsą kietina. O ką sako patirtis???
Laura
2012-05-14 at 10:28Jurga, taip sraiges reikia nuvirti 😉 Pataisiau recepte.
Odeta aš ir pati labai jos laukiu 🙂
Laura
2012-05-14 at 10:45Evelina, sraigės visiškai išsituština per 48 valandas, todėl jų 4-5 dienas tikrai laikyti nereikia, juo labiau jei naudosi tik kojeles, tai užteks palaikyti ir parą laiko, ką aš ir darau. Na bet jei ir užsibus kelias dienas ilgiau, nieko neatsitiks, pati būna dėl laiko stokos tiek pralaikau.
Pirmam patiekalui puikiausiai tiks šis receptas su česnakiniu sviestu ir krapais. Nenusivilsi. Nuo šio recepto aš ir susižavėjau sraigėmis. Svarbu turėti skanų prancūzišką batoną, su kuriuo galėtum vaglyti taip paruoštas sraiges 😉
Ant sraigių druskos nepilu prieš verdant, nes man čia atrodo jų kankinimas. Kad pasitikslinčiau ar gyva, užberiu mažyti trupinėlį druskos ir to jai pakanka, kad sureaguotų, jei yra tikrai gyva. Kai išverdu kojeles, jos tikrai būna šiek tiek gleivėtos, todėl plaunu stipriai gniaužydama. Taip gleivės nusitrina ir kojelės išsimasažuoja, tampa minkštos.
Sraiges esu bandžiusi virti visaip. Kadangi jos jau dedamos į vandenį virimui minkštos, jų niekaip nepaveikia nei druska, nei ilgas virimo laikas. Pvz.: kiauliena irgi nesukietėja verdant. Jeigu vistiek bjiai, dėk druską bebaigiant virt, kiek gi joms ten mažoms kojelėms tereikia, greit sugertų 😉
Evelina
2012-05-14 at 12:57Ačiū, nuo šio recepto tuomet ir pradėsime. 🙂
Dar vienas klausimukas iškilo. Savaitgalį bandysim laukines vynuogines sraiges, bet sode turim ir kitokių, „naminių” 🙂 nežinau pavadinimo, bet sodininkai jas tikrai žino: jos maženės, liesesnės, rainu kiautu. Įdomu, ar valgomos?
Laura
2012-05-14 at 13:52Evelina, žinau apie kokias sraiges kalbi, bet dėl jų valgymo nieko nesu girdėjus 😉
Evelina
2012-05-16 at 06:29O kaip laikai apdirbtas sraiges? Galbūt verta užkonservuot sultinyje, kuriame virė, ar geriau išgriebt, susausint ir užšaldyt?
Ačiū už patarimus. 🙂
Laura
2012-05-16 at 07:56Išgriebiu, nusausinu ir suvyniojusi porcijomis į maistinę plėvelę užšaldau 😉
Evelina
2012-05-17 at 08:03Niu va, vakar sraiges išdarinėjom ir išvirėm… Vajė, kiek mažai liko tos mėsytės… Šiandien įsidrąsinom vieną paragauti… Nu nieko, minkšta, tik, turbūt į sultinį priskonių padauginau, saliero ir petražolės šaknies aromatas dominuoja. 🙁 Turbūt nešaldysiu, perpyliau į stilainiuką su visu sultiniu, pasūdžiau, sekmadienį su bičiuliais kepsim pagal šį receptą ir ragausim, žiūrėsim, ką jie pasakys… 🙂
Laura
2012-05-17 at 14:13Mažai, mažai tos mėsos gaunasi….manau česnakas ir krapai labai gerai papildys dominuojantį saliero ir petražolės skonį ir bus labai skanu 😉
Šiaip pabandyk kada tik vandenyje išvirti, be jokių prieskoninių daržovių….irgi labai gerai..,.bus pats gryniausias skonis 🙂
Evelina
2012-05-22 at 06:21Nu žiauriai patiko…. 🙂
Vargšės sraigės mūsų apylinkėse… 😀
Laura
2012-05-22 at 18:50Evelina….VALIO!! 🙂