Sūdyti kiaušinių tryniai – išskirtinis Azijos virtuvės ingredientas, suteikiantis sodraus skonio įvairiems patiekalams. Kaip bebūtų keista Azijoje sūdyti tryniai dažnai naudojami desertuose, jų švelnus sūrumas puikiai dera su saldumu, todėl jie tampa ypatingu akcentu Mėnulio pyraguose ar kituose kepiniuose. Sūdyti tryniai turi intensyvų skonį ir ryškią spalvą, kuri ne tik praturtina patiekalų skonį, bet ir suteikia estetinį grožį.
Kur dar galima naudoti sūdytus kiaušinių trynius:
Užarkuoti tarkute ant makaronų, salotų, risotto ar picų, keptų bulvių ar kitų bulvinių patiekalų, suteikiant umami skonio, panašaus į parmezaną.
Gali būti sutrupinti ir įmaišyti į salotas, suteikiant tekstūros ir pikantiškumo.
Taip pat tinka crostini, sumuštinių ar kitų užkandžių gamybai, derinant su sviestu ar užtepėlėmis. Pavyzdžiui užtarkuokite sūdytos trynio ant skrebučio su avokadu ar grybais.
Sūdyti tryniai puikiai tinka kaip dekoracija trintoms sriuboms, keptoms daržovėms, jūros gėrybių ar ryžių patiekalams.
Juos galima įmaišyti į padažus, ypač kreminius ar gaminamus aliejaus pagrindu, kad suteiktų intensyvesnį skonį.
Naudojami kiaušinių patiekaluose, jie suteikia sodrumo omletams, fritatoms ar keptiems kiaušiniams.
Sūdyti kiaušinių tryniai. Reikės:
- Daug smulkios druskos (maždaug 1 kg). Tinka standartinė akmens druska, tik nenaudokite jūros druskos dideliais kristalais, nes ji gali supjaustyti trynius.
- 6 kiaušinių trynių (gali būti vištų arba ančių). Bet labiau rekomenduočiau ančių. Jie didesni, sodresni, riebesni. Aš sūdžiau butelinių ančių (Indijos bėgikių) kiaušinių trynius.
Gaminimo eiga:
Paruoškite indą su maždaug 2 cm druskos sluoksniu.
Suformuokite mažas duobutes druskoje ir į jas atsargiai įdėkite trynius atskirtus nuo baltymų, stengdamiesi, kad jie nesiliestų tarpusavyje.
Apiberkite likusia druska, kad tryniai būtų visiškai uždengti. Indą uždenkite ir padėkite į šaldytuvą 5 paroms.
Po 5 parų tryniai turėtų tapti kietesni ir šiek tiek lipnūs. Pasisūdžiusius trynius nuvalykite nuo druskos, švelniai nuplaukite šaltu vandeniu ir palikite apdžiūti.
Įkaitinkite orkaitę iki 90°C. Trynius sudėkite ant aliejumi išteptų orkaitės grotelių, po apačia padėkite kepimo popieriumi išklotą skardą. Sudėkite trynius ant grotelių ir kepkite apie 90 minučių, kol jie taps sausi ir kieti. Leiskite tryniams visiškai atvėsti.
Trynius galite laikyti sandariame inde šaldytuve iki 3 mėnesių.
Patarimai ir idėjos:
Naudokite tik šviežius kiaušinius. Beje ančių kiaušiniai turi ryškesnį skonį, didesnį trynį nei vištų kiaušiniai. Tačiau vištų kiaušinius taip pat galite naudoti.
Sūdymo trukmė – ančių kiaušinių tryniai dažnai sūdomi ilgiau nei vištų. Jei norite švelnesnio skonio, galite sūdyti apie 12 valandų, tačiau dėl intensyvesnio sūrumo ir kad pats trynys būtų kietesnis, galite laikyti druskoje iki 5 dienų.
Eksperimentuokite – į druską galite pridėti aromatinių ingredientų, pvz., citrusų žievelių ar prieskonių.
Vidutinis reitingas 5 / 5. Balsų skaičius 8
Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.
Komentarų nėra