Trupininis pyragas vaikystėje buvo mano vienas mėgiamiausių ir dabar primena vasaras kaime. Tai buvo vienas iš tų desertų, kurį močiutė kepdavo retai, nes virto kondensuoto pieno tais laikais nebuvo taip lengva gauti. Iš tikrųjų net nežinau ar jo būdavo pirkti, gal ji pati virdavo, šitas momentas man neužsifiksavęs. Kiek prisimenu, tai kiekvienas to pyrago kąsnis būdavo ypatingas, ypač patikdavo kai močiutė trupinukus labiau paskrudindavo 🙂
Šis pyragas dar fainas tuo, kad įpakuotas į dailią dėžutę ar suvyniotas į pergamento popierių ir apjuostas šventine juostele, tampa tobula valgoma dovana 🙂 Taip pat puikiai tinka kelionėms, gamtos iškyloms ar šventiniam stalui.
Trupininis pyragas:
- 200 g 82 % sviesto
- 200 g 30g % grietinės
- 2 kiaušinių
- 1 šaukštelio sodos
- 0,5 šaukštelio vanilinio cukraus
- Miltų. Kaip močiutė sakytų iš akies arba pagal reikalą
- 1 indelio virto kondensuoto pieno „Rududu”
Gaminimo eiga:
Sviestą supjaustykite gabaliukais sudėkite į puodą. Puodą dėkite ant kaitlentės, įjunkite nedidelę kaitrą ir ištirpinkite. Labai ilgai nekaitinkite, sviestas turi tik ištirpti. Jei sviestas karštas, atvėsinkite.
Grietinę sumaišykite su soda.
Į grietinę sudėkite paplaktus kiaušinius, atvėsintą sviestą ir išmaišykite iki vientisos masės. Sudėkite vanilinį cukrų, miltus ir užminkykite kietoką tešlą. Tokio kietumo, kad būtų nesunku tarkuoti burokine tarka. Beje, kad nereiktų vargt su tarkavimu ir dar lengviau tarkuotųsi, labai rekomenduoju tešlą kelias valandas pašaldyti šaldytuve. Geriausia pasidaryti tešlą iš vakaro ir per naktį palaikyti šaldytuve. Jei tarkuojant tešla pradės veltis, pamirkykite vis ją į miltus.
Tešlą sutarkuokite per burokinę tarką arba sumalkite mašinėle, per stambų sietelį. Tešlos trupinius paskleiskite ant skardos (skardą išklojau kepimo popieriumi). Jeigu trupiniai limpa į gumulą, užberkite šiek tiek miltų ir patrinkite tarp pirštų, kad jie atsiskirtų.
Maišant iškepkite trupinius orkaitėje įkaitintoje iki 200 C. Pradėkite maišyti kai tešla pradės skrusti, stambesnius sulipusius gabaliukus šauktu pasmulkinkite. Toliau kepkite, po kelių minučių vėl pamaišykite ir taip maišant kepkite kol trupiniai gražiai apskrus.
Iškeptus trupinius atvėsinkite.
Kai atvės trupiniai, sumaišykite juos su virtu kondensuotu pienu, sudėkite į formą, paspauskite delnu, arba puodelio dugnu, kad neliktų oro tarpų. Uždenkite maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
Dėl formos. Kad lengviau išsiimtų pyragas, iškloju ją keliais sluoksniais maistinės plėvelės.
Jums taip pat gali patikti trupiniuočių receptai su uogomis.
3 Comments
inga
2012-11-30 at 18:17As irgi tokio noriu!!!
Aušra
2012-12-10 at 18:17Senas ir labai puikus receptas!
Laura
2012-12-12 at 09:52Aušrai, aha 😉 Svajoju išsikepti dar vieną vaikystės pyragą….močiutė jį vadindavo „kankuoliniu” 😉