Bobausių apkepas su mėlynojo pelėsio sūriu ir bulvėmis. Bobausiai gali būti derinami su įvairiausiais sūriais.
Reikės:
- Bobausių
- Sviesto
- Svogūno
- Kietai virtų kiaušinių
- Grietinės
- Smulkintų krapų, svogūnų laiškų, petražolių
- Druskos
- Bulvių
- Sūrio su mėlynuoju pelėsiu
Gaminimo eiga:
Bobausių paruošimas. Bobausius nuvalykite nuo žemių, smėlio, nuplaukite, dėkite į vandenį ir virkite nuo užvirimo 15 minučių. Nukoškite, perplaukite, vėl užpilkite vandeniu ir vėl virkite nuo užvirimo 15 minučių. Pakartokite tą patį ir trečią kartą. DĖMESIO, TAI LABAI SVARBU – patalpą, kurioje verdate bobausius gerai vėdinkite, nes jiems verdant garuoja nuodinga medžiaga giromitrinas. Vandens kiekis turi būti didelis, nes nuodai virimo metu iš grybo pereina į vandenį. Rekomenduojamas bobausių ir vandens santykis 1:6. Pirmą kartą ragaujantiems bobausius siūlyčiau paragauti tik gabalėlį ir stebėti organizmo reakciją. Greičiausiai viskas bus gerai, bet gal esate iš tų retų žmonių, kurie esate labai jautrūs giromitrinui.
Bulves supjaustykite storais griežinėliais ir išvirkite sūdytame vandenyje.
Į keptuvę sudėkite bobausius, įdėkite sviesto, smulkinto svogūno ir šutinkite uždengę 15 minučių. Sudėkite kubeliais pjaustytus kiaušinius, grietinės (nepagailėkite), druskos, smulkintų žolelių ir išmaišykite.
Formelę ištepkite sviestu, suguldykite bulves, užpilkite bobausiais ir kepkite iki 170 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje ~15 minučių. Užtrupinkite sūrį ir dar pakepkite kol jis išsilydys.
Bobausių apkepas iš knygos „Vegetariškoji virtuvė” 1936 m.
Sekite bulviukose.lt Instagrame
Jums taip pat gali patikti
4 Comments
Odeta
2012-04-24 at 18:15Na, Tu čia ir pavarei, dar tokių gėrybių gyvenime nesu bandžiusi, nors mane visi vadina „viską vartojanti”:) Dabar kokias 2 dienas studijuosiu….kas jie per grybai….
Laura
2012-04-25 at 09:08Jei viską vartoji, tai būtinai paragauk. Sezono metu jų būna ir pirkti, kaip turguj nežinau, bet pakelėse ties Prienais ir Dzūkijoje tikrai pardavinėja.
rennie
2012-04-26 at 12:39Skanumėlis 🙂 Aš dar šiemet bobausių paragauti nespėjau, bet šį savaitgalį trauksiu į Dzūkiją, reiks atsigriebti 🙂
Laura
2012-04-26 at 12:54Šis savaitgali turėtų būti pats bobausių pikas, nes praeitą dar nedidelius rinkom 😉