Česnakų sriuba pirmas vaistas pajutus peršalimo simptomus.
O dabar apie knygas. Yra viena knyga, kurią, mano nuomone, privalo turėti kiekvienas gaminti mėgstantis ir lietuviška virtuve besidomintis žmogus. Tai Nijolės MarcČinkevičienės parengta knyga “Metai už stalo. Kalendorinių švenčių ir sezoniniai valgiai”.
Su dideliu džiaugsmu noriu jums pranešti, kad į kompaniją mano minėtąjai knygai, šiais metais, viena iš Lietuvos maisto tinklaraštininkių (sezoninėvirtuvė.lt) Renata Ničajienė, išleido fantastišką 200 receptų knygą “Sezoninė virtuvė”.
N. Marcinkevičienės knyga “Metai už stalo” yra grįžimas į praeitį, kuomet mūsų protėviai, seneliai, tėvai, gyvendami gamtos ritmu, valgydavo tai, ką patys užsiaugindavo. Renatos knyga “Sezoninė virtuvė” jums parodys ir įtikins, kad taip maitintis, beje labai išradingai, gardžiai ir žengiant koja į koja su dabartiniu laikmečiu galima ir mūsų dienomis. Knygoje rasite ne tik lietuviškai virtuvei būdingų daržovių, vaisių, uogų, prieskonių, bet ir po mažą kibirkštėlę iš įvairių pasaulio virtuvių – šafrano, ryžių acto, imbiero, sojų padažo…
Kodėl niekada nepagalvojau, kad rūgštynių sriuba gali būti trinta? Ar ne per mažai savo patiekaluose naudoju mūsų soduose augančių uogų – agrastų, serbentų, aviečių? O aguonas galima, pasirodo, ir ant salotų barstyti? Medaus drebučiai agurke!? Saldaus pieno sūris troškinyje? Bobausiai, dilgėlės?! Tiek daug nesudėtingų ir skanių desertų! Klausimų sau ir atradimų vartant šią knygą radau be galo daug ir jų visų neišvardinsiu ir tik todėl, kad Jūs, vartydami šią knygą, atrastumėt patys kuo daugiau malonių staigmenų.
Gaila, nėra nė vieno recepto su mūsų upine ar ežerine lydeka, bet įsivaizduoju kaip sunku vienai knygai atrinkti tam tikrą skaičių receptų, kurių yra tiek daug ir visi tokie geri! Šią sritį, tikiuosi, kada nors užpildysiu aš. 😉
Pirmas mano patiekalas iš knygos “Sezoninė virtuvė” – energijos suteikianti, sveikatinanti, labai skani sriuba.
Sriubai reikės:
- 1 l vištienos sultinio
- 3 česnako galvučių
- 2 lauro lapų
- Žiupsnelio šafrano
- Žiupsnelio džiovinto čiobrelio
- 2 kiaušinių trynių
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- Druskos, šviežiai maltų pipirų
Česnakiniam batonui:
- 1 prancūziško batono
- 100 g minkšto sviesto
- 8 česnako skiltelių
- 1 citrinos tarkuotos žievelės
- 1 šaukštelio džiovintų čiobrelių
Gaminimo eiga:
Į verdantį vištienos sultinį sudėkite nuvalytas česnako skilteles, šafraną, lauro lapus ir virkite ant silpnos ugnies 30 minučių. Kai išvirs, išimkite lauro lapus, sriubą sutrinkite smulkintuvu, dar kartą užvirkite. Kiaušinio trynius sumaišykite su aliejumi ir, maišydami sriubą, plona srovele juos supilkite. Daugiau sriubos užvirint nereikia. Prieš patiekiant sriubą pabarstykite pipirais.
Česnakiniam batonui sviestą sumaišykite su smulkintomis česnako skiltelėmis, citrinos žievele ir čiobreliais. Batoną supjaustykite riekelėmis, bet įpjaukite ne ligi galo. Į kiekvieną įpjovą įterpkite česnakinio sviesto. Likusį užtepkite ant viršaus. Batoną susukite į foliją ir kepkite iki 200° C įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Duoną prie sriubos patiekite karštą.
Prancūziško batono neturėjau, todėl ant baltos duonos riekelių užtepiau česnakinio sviesto ir paskrudinau orkaitėje.
Česnakų sriuba – česnakų fanams!
2 Comments
Rennie
2014-02-03 at 19:22Kaip smagu, kad jau išbandei ir knygą panaudojai pagal paskirtį 🙂 Lydeka į šią knygą nebetilpo 😉 dar tiek daug visko buvo suplanuota į ją sutalpinti, bet kad jau ir taip beveik 500 psl. gavosi 😉 Dėkui!
Laura
2014-02-03 at 19:23Rennie, nėra už ką Dėl lydekos, tai taip ir pagalvojau…netilpo 🙂