Įdaryta lydeka – elegantiškas ir puošnus užkandis iš lietuviškos žuvies, kurio patiekimas parodo tikrąją jį ruošusios šeimininkės patirtį ir kūrybiškumą. Jums taip pat gali būti įdomus kiti receptai ir patiekalai iš lydekos.
Įdaryta lydeka:
- 1,5 kg lydekos
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 1 morkos
- Gabaliuko saliero
- Aliejaus ir sviesto kepimui
- 60 g kiaulienos lašinių
- 2 riekelių batono (be odelės)
- 150 ml grietinėlės
- 2 kiaušinių
- Druskos, šviežiai maltų juodųjų ir žaliųjų pipirų
- Žiupsnelio malto muškato riešuto
- Žiupsnelio maltų kalendros grūdelių
- Žiupsnelio malto žagrenio
- Žiupsnelio džiovinto čiobrelio
- Gabaliuko sviesto
Padažui:
- 4 šaukštų 30 % grietinės
- 6 šaukštų 35 % grietinėlės
- 2 šaukštaų smulkintų kaparėlių
- Šlakelio kaparėlių marinato
- 1 skiltelės česnako (spaustos)
- 3 šaukštų smulkintų petražolių
- 2 smulkintų saulėje džiovintų pomidorų
- Šviežiai maltų juodųjų ir žaliųjų pipirų
Gaminimo eiga:
Lydeką nuskuskite, išvalykite per pilvą. Nukirpkite nugaros ir pilvo pelekus. Išimkite akis, žiaunas. Paguldykite ant nugaros, praskėskite pilvą ir žirklėmis prie stuburo nukirpkite iš jo išeinančius šonkaulius. Išpjaukite peiliu stuburą, atskirkite nuo mėsos šonkaulius. Nupjaukite mėsą, palikdami prie odos nestorą jos sluoksnelį. Stenkitės nepažeisti odos.
Nupjaustytą mėsą sumalkite kartu su kiaulienos lašiniais ir grietinėlėje išmirkytu batonu.
Svogūną, morką ir salierą supjaustykite kubeliais. Svogūną kepinkite aliejaus ir sviesto mišinyje, baigiant kepti sudėkite smulkintą česnaką. Morką kepinkite kartu su salieru aliejaus ir sviesto mišinyje, kol suminkštės.
Maltą lydekos mėsą sumaišykite su daržovėmis, kiaušiniais ir prieskoniais. Jei masė atrodys per kieta ar nevientisa, įpilkite dar grietinėlės.
Įdarykite lydeką, užsiūkite pilvą. Neprikimškite labai daug, nes kepant lydeka trauksis. Jeigu masės liks, nepergyvenkite, tai normalu. Galėsite išsikepti maltinukų 😉
Kepkite iki 130° C įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą 40 minučių. Kepant patepkite tirpintu sviestu.
Puošimui pasitelkite savo fantaziją. 😉 Aš puošimui naudojau lydekos sultinį su želatina, kiaušinio baltymus, porus, keptas paprikas, citriną ir petražoles.
Padažui sumaišykite visus išvardintus produktus.
Patiekite įdaryta (farširuotą) lydeką plaukiojančią ežere tarp lelijų su padažu ir mėgaukitės svečių komplimentais!
6 Comments
Odeta
2013-12-16 at 19:06Čia tai jau aukštasis pilotažas:)
Laura
2013-12-16 at 21:35Odeta dėkui. Bijojau vis tiek, kad neplyštų kepdama 😉
Jolanta
2013-12-22 at 20:25Koks grožis! Žaviuosi Jūsų receptais. Tiesiog viskas tobula.
Laura
2013-12-22 at 20:43Jolanta, oj kaip ačiū! 🙂
Jovita
2013-12-29 at 21:30Labai geras receptas, tik ant galo reikėjo temperatūra padidinti kad gražiai apskrustu!
Laura
2013-12-30 at 22:17Jovita, dėkui! O jau apskrudimo lygis tai čia skonio reikalas 😉