Kiaulienos smegenų majonezas – labai netradicinis, švelnus ir pikantiškas. Recepto autorius Chris Cosentino ši majonezą vadina „Brainaise” (nuo žodžio Hollandaise). Aš pavadinau sulietuvintai – smegonezu. Tikrai labai skanu! Kadangi smegenys turi daugiau nei 50% riebalų jomis labai tinka paskaninti šaltus majonezinius padažus. Smegenų majonezas tinka su virta mėsa, subproduktų patiekalais, vyniotiniais ir t.t.
Kiaulienos smegenų majonezas:
- 1 skiltelės česnako
- Druskos
- 1 didelio kiaušino trynio
- 0,5 šaukštelio Dijon garstyčių
- 0,5 stiklinės neutralaus skonio aliejaus
- 85 g virtų kiaulienos smegenų
- Šviežiai maltų pipirų
- Šlakelio citrinos sulčių
Gaminimo eiga:
Kiaulių smegenis perplaukite šaltu vandeniu, užmerkite ir laikykite šaldytuve kelias valandas. Išmirkusias dar kartą perplaukite. Patikrinkite ar neliko kaulų skeveldrų.
Į puodą su vandeniu įdėkite po gabaliuką svogūno, poro, saliero stiebo, citrinos žievelės, česnako skiltelę, čiobrelio šakelę, lauro lapą, žiupsnelį pankolio sėklų, kelis juodųjų pipirų grūdelius, įpilkite šlakelį balto sauso vyno, įberkite druskos. Sultinį užvirkite, pavirkite 10 minučių. Sudėkite smegenis ir virkite ant silpniausios kaitros, kad vos virsnotu apie 10 minučių. Smegenis išimkite ir atvėsinkite. Virtas smegenis galima užsišaldyti.
Į maisto smulkintuvą S formos peiliuku sudėkite garstyčias, trynį, česnakų spaudykle išspaustą česnako skiltelę. Įjunkite smulkintuvą ir sukite kol masė taps vientisa.
Neišjungus smulkintuvo pamažu sudėkite smegenis.
Kai masė taps vientisa, lašas po lašo pradėkite lašinti aliejų. Kai pamatysite, kad darosi emulsija, galite aliejų pradėti pilti plona srovele.
Supylus aliejų, pagardinkite majonezą druska, pipirais ir citrinos sultimis.
Jei gaminsite rankomis. Grūstuvėje sutrinkite pasmulkintą česnaką su druska, sudėkite trynį, garstyčias ir trinkite kol taps vientisa masė. Pamažu, maišant grūstuvu, lašas po lašo sulašinkite 2 šaukštus aliejaus. Tada sudėkite smegenis. Kai masė taps vientisa ir emulsinė, pamažu supilkite likusį aliejų. Pagardinkite druska, pipirais, citrinų sultimis.
Kiaulienos smegenų majonezas tinkamas vartoti 2 paras. Pagamintą laikykite šaldytuve.
Sekite bulviukose.lt Instagrame.
2 Comments
Luka
2022-09-02 at 17:21Sveiki, kur gaunate subproduktų? Lietuvoje labai sunku tai surasti!
Laura
2022-09-02 at 19:23Sveiki, esu iš Kauno tad visada randu Girstupio turguje. Taip pat Urmo Bazės centriniame turguje būna, PC Šilas didesnėse parduotuvėse. Jei esate iš kito miesto ieškokite turguose ir reikalaukite arba užsisakykite pas turgaus mėsos pardavėjus 🙂