Aukso fondas/ Mėsa/ Padažai

Kiaulienos smegenų majonezas – smegonezas

Majonezas su kiaulės smegenimis

Recepto autorius Chris Cosentino ši majonezą vadina “Brainaise” (nuo žodžio Hollandaise). Aš pavadinau sulietuvintai – smegonezu. Tikrai labai skanu! Kadangi smegenys turi daugiau nei 50% riebalų jomis labai tinka paskaninti šaltus majonezinius padažus. Smegenų majonezas tinka su virta mėsa, subproduktų patiekalais, vyniotiniais ir t.t.

Reikės:

  • 1 skiltelės česnako
  • Druskos
  • 1 didelio kiaušino trynio
  • 0,5 šaukštelio Dijon garstyčių
  • 0,5 stiklinės neutralaus skonio aliejaus
  • 85 g virtų kiaulienos smegenų
  • Šviežiai maltų pipirų
  • Šlakelio citrinos sulčių

Gaminimo eiga:

Kiaulių smegenis perplaukite šaltu vandeniu, užmerkite ir laikykite šaldytuve kelias valandas. Išmirkusias dar kartą perplaukite. Patikrinkite ar neliko kaulų skeveldrų.

Į puodą su vandeniu įdėkite po gabaliuką svogūno, poro, saliero stiebo, citrinos žievelės, česnako skiltelę, čiobrelio šakelę, lauro lapą, žiupsnelį pankolio sėklų, kelis juodųjų pipirų grūdelius, įpilkite šlakelį balto sauso vyno, įberkite druskos. Sultinį užvirkite, pavirkite 10 minučių. Sudėkite smegenis ir virkite ant silpniausios kaitros, kad vos virsnotu ape 10 minučių. Smegenis išimkite ir atvėsinkite. Virtas smegenis galima užsišaldyti.

Į maisto smulkintuva S formos peiliuku sudėkite garstyčias, trynį, česnakų spaudykle išspaustą česnako skiltelę. Įjunkite smulkintuva ir sukite kol masė taps vientisa.

Neišjungus smulkinuvo pamažu sudėkite smegenis.

Kai masė taps vientisa, lašas po lašo pradėkite lašinti aliejų. Kai pamatysite, kad darosi emulsija, galite aliejų pradėti pilti plona srovele.

Supylus aliejų, pagardinkite majonezą druska, pipirais ir citrinos sultimis.

Jei gaminsite rankomis. Grūstuvėje sutrinkite pasmulkintą česnaką su druska, sudėkite trynį, garstyčias ir trinkite kol taps vientisa masė. Pamažu, maišant grūstuvu,  lašas po lašo sulašinkite 2 šaukštus aliejaus. Tada sudėkite smegenis. Kai masė taps vientisa ir emulsinė, pamažu supilkite likusį aliejų. Pagardinkite druska, pipirais, citrinų sultimis.

Smegenų majonezas tinkamas vartoti 2 paras. Pagamintą laikykite šaldytuve.
Smegenų majonezas

Kiaulės smegenys

Majonezas su kiaulienos smegenimis

Jums taip pat gali patikti

No Comments

Leave a Reply