Kimči, Kimchi receptas tikrai nėra sudėtingas. Tai paprastas daržovių rauginimas tik su pikantiškesniais prieskoniais.
Kimči, Kimchi yra tradicinis Korėjos virtuvės fermentuotas patiekalas, pagamintas iš daržovių ir įvairių pagardų. Jis randamas daugelyje populiarių korėjiečių patiekalų sudėtyje, gali būti patiektas kaip užkandis.
Kimči – Kimchi receptas:
- 1 didžiulio pekino kopūsto arba dviejų mažesnių
- 2 – 3 agurkų (trumpavaisių luptų) arba 1 ilgavaisio
- 1 daikono ridiko (lupto)
- 0,5 stiklinės druskos
- 5 stiklinių vandens
- 1 svogūno
- 1 galvutės česnako (luptos)
- Gabaliuko tarkuoto imbiero
- 1 kriaušės ar obuolio (luptų)
- ¼ stiklinės žuvies padažo
- Saujos svogūnų laiškų
- 2 morkų
- 1 šaukšto cukraus
- ~ 0,5 stiklinės korėjietiškų čili pipirų dribsnių (jei neturite, dėkite kajeno miltelius)
- 1 šaukšto maltos saldžios paprikos miltelių
- 1 šaukšto sezamo
Gaminimo eiga:
Pekino lapus supjaustykite stambiais kvadratėliais. Šerdies nenaudokite. Galite pekiną pjaustyti kaip pjausto korėjiečiai. Perpjaukite išilgai į kelias dalis ir viskas. Šiuo atveju padažą reikės dėti tarp lapų.
Daikono ridiką supjaustykite griežinėliais.
Agurkus taip pat girežinėliais arba stambiais šiaudeliais.
Vandenį sumaišykite su druska, užpilkite ant kopūsto, daikono ir agurkų ir palaikykite minimum porą valandų (galima ir per naktį). Kol stovės, keletą kartu permaišykite. Druska pašalins iš daržovių perteklinį skystį..
Kol daržovės mirksta sūriame vandenyje, pasigaminkite padažą.
Svogūną, kriaušę ar obuolį supjaustykite mažesniais gabalėliais, sudėkite česnakus, imbierą, užpilkite žuvies padažu susmulkinkite smulkintuvu.
Morkas sutarkuokite šiaudeliais ir svogūnų laiškus supjaustykite lazdelėmis, sumaišykite su smulkintomis daržovėmis. Supilkite cukrų, suberkite čili dribsnius, maltą papriką, sezamą. Gerai išmaišykite.
Pekino kopūstą kartu su agurkais ir daikonu 3 kartus perplaukite šaltame vandenyje. Nuvarvinkite, gerai nuspauskite.
Kopūstų masę sumaišykite su daržovių mišiniu. Sudėkite į indą, paslėkite ir laikykite kambario temperatūroje 2 – 3 paras. Kimči turi būti nuolat apsemtas skysčiu. Jei jo trūks, nors neturėtų, užpilkite sūdyto vandens (santykiu 1 l vandens 30 g druskos). Paskui galite sudėti (nepridėkite pilnų, turi likti šiek tiek vietos, nes vykstant fermentacijos procesui, visa masė kyla į viršų) į mažesnius indelius ir laikykite šaldytuve.
(Kimči, kimchi receptas iš čia) Daugiau apie kimči ir receptai su juo.
12 Comments
Jurga
2011-08-08 at 12:46Dar pažiūrėk „Kimchi battle”. Ten vien apie kimchi rodo :))
Aš vis kažkodėl atidėlioju jo gaminimą 🙂
Laura
2011-08-08 at 15:08Pabandysiu 😉
Jei vis atidėlioji, vadinasi neatėjo tam laikas…bent aš taip visada taip save guodžiu, kai ko nors vis neprisiruošiu daryti 😉
Viktorija
2011-08-08 at 17:20Ir aš vis žiūriu į kimčį, žiūriu… Bet matyt dar nepribrendau 🙂
Forelle
2011-08-08 at 15:54Esam ragavę, patiko, yrui labiausiai, bet gaminti vis nedrįstu dėl … per didelio produktų sąrašo 🙂 niekad namie visko reikiamo neturiu, da manajam recepte lyg ir egzotikų daugiau, bet dar ateis laikas, ar po metų, ar po dviejų ir aš išbandysiu.
Asta
2012-02-23 at 13:22Noriu paklausti, o koks čia žuvies padažas naudojamas?
Laura
2012-02-23 at 13:55Asta, video, iš kurio nužiūrėjau šį kimchi, naudoja terminą „Fish sauce”, tai ir išverčiau pažodžiui…jo turėtų būti prekybos centruose sojų padažų arba azijietiškų prekių skyreliuose. Manau nebus didelio skirtumo, jei naudosi ir kokį „Oyster sauce” ar panašiai.
Viktoras
2012-07-08 at 16:43Ka tik sudejau i stiklaini, lauksiu dabar nekantriai diena ar dvi 🙂
Laura
2012-07-10 at 08:05Viktorai, tikiuosi patiks! Aš irgi vis noriu pasidaryt, bet šviežios daržovės iš mamos daržo man užgožia šį norą, palauksiu vėlaus rudenio 😉
Vytalka
2012-11-25 at 15:23Siuo metu esu Korejoje, labai skanus Kim chi. Abejojantiems rekomenduoju pasidaryti ir paragauti, nes jau dabar pats ieskau recepto 🙂
Laura
2012-11-26 at 22:07Manau, kad Korėjoje jis ir skaniausias 🙂
Jurgis
2013-02-10 at 15:57Kalbejaus su korejieciais. Jie rekomendavo laikyti minimum savaite. Ir dave ragauti triju metu islaikymo, o pasakojo apie mociutes darytus pries septynerius metus. Taigi, kantrybes delikatesui.
O tie, kas dar nepribrendo, pasidarykite dabar ir drauge breskite 🙂
Laura
2013-02-11 at 09:33Mielai paragaučiau 7 metų kimchi 🙂