Receptų idėjos/ Daržovių receptai/ Aukso fondas/ Lietuviški patiekalai

Kugelis arba bulvių plokštainis

Kugelis

Kugelis arba bulvių plokštainis – tradicinis lietuviškas patiekalas tikras virtuvės karalius. Šis sotus patiekalas skirtingų šeimininkių gaminamas vis kitaip – dedama kiaulienos, paukštienos, grybų, morkų ar varškės. Kaip sakydavo mano mano šefė, kai dirbau restorane – kepant kugelį yra svarbiausia operatyvumas, t.y. visas sudėtines dalis pasiruošti iš anksto, kad sutarkavus bulves, būtų galima viską greitai išmaišyti ir dėti kepti. Tada kugelis iškepa baltas, švelnus ir labai skanus 🙂

Tradicijos:

Kugelis yra vienas iš tradicinių lietuviškų patiekalų, dažnai siejamas su kaimo gyvenimu ir šeimos šventėmis. Tai bulvių plokštainis, kuris gaminamas iš tarkuotų bulvių, sumaišytų su kiaušiniais, pienu ar grietinėle, svogūnais ir dažnai su spirgučiais. Kugelio gaminimo būdai yra įvairiausi. Į jį gali būti dedama mėsa, pavydžiui parūkytos kiaulienos ausys, virti liežuviai arba kojos. Be mėsos dedami grybai, cukinijos. Lietuvoje labai populiarus kugelis su vištiena. Anksčiau kugelis buvo kepamas krosnyje, dabar kepamas orkaitėje arba keramikiniame grilyje.

Egzotikos mėgėjai į kugelį deda Brie ar mėlynojo pelėsio sūrio, džiovintų vaisių. Kas sakė, kad šis patiekalas netinka prabangiai vakarienei? Iškepkite porcijiniuose indeliuose ir patiekite su trumų padažu arba apšlakstykite trumų aliejumi.

Kugelio padažai:

Kugelį galima patiekti su įvairiais padažais, kurie puikiai papildo šį tradicinį lietuvišką patiekalą.

  • Klasikinis spirgučių padažas –  turbūt pats tradiciškiausias pasirinkimas. Spirgučius galima daryti iš karšto rūkymo, šalto rūkymo šoninės ar sūdytų lašinių. Spirgučiai patiekiami kartu su iš jų išsiskyrusiais taukais, kurie suteikia kugeliui sodraus skonio. Spirgučių padažą galima pagardinti krapais ar svogūnų laiškais.
  • Grietinė – paprasta, tačiau puikiai deranti prie kugelio. Grietinę galima sumaišyti su trupučiu druskos, pipirų ir, jei norite, smulkintais česnakais arba krapais.
  • Kastinys – tobulas pasirinkimas kai norisi kažko neįprasto, bet lietuviško ir be to nereikia gaminti, galima nusipirkti parduotuvėje ar turguje.
  • Grybų padažas -pakepinkite miško grybus, tokius kaip baravykai ar voveraitės, įpilkite grietinėlės ir turėsite prabangų padažą, suteikianti kugeliui naujų aromatų ir skonių.
  • Svogūnų ir grietinėlės padažas – šis švelnus padažas, pagamintas iš karamelizuotų svogūnų ir grietinėlės, gali puikiai papildyti kugelį, suteikiant švelnaus saldumo ir kreminės tekstūros.
  • Jogurto ir žolelių padažas – sumaišykite graikišką jogurtą su šviežiomis žolelėmis, kaip mėta, krapais ar petražolėmis, trintu česnaku jei norisi ir turėsite lengvą padažą prie pavyzdžiui kugelio su cukinijomis.
  • Kai kam gal neįprasta, bet yra mėgstančių kugelį valgyti su raugintomis ar marinuotomis daržovėmis, tokiomis kaip rauginti agurkai, kopūstai, kimči. Taip pat kopūtų ar šviežiomis salotomis ir net obuoliene.

Istorija:

Kugelis receptai Lietuvoje atsirado iš Rytų Europos žydų virtuvės, kur jis vadinamas „kugel.“ Nors žydų kugelis dažniausiai būdavo gaminamas su makaronais ar kitais ingredientais, Lietuvoje kugelis evoliucionavo į bulvių patiekalą, labiau pritaikytą vietiniams ingredientams.

Kugelio receptai yra populiarūs tiek kasdienėje virtuvėje, tiek per šventes. Dažnai jis kepamas didelėmis porcijomis, kad jo užtektų visai šeimai, o likučiai, pašildyti keptuvėje, dažnai skanaujami kitą dieną.

Kugelis arba bulvių plokštainis:

  • ~2,5 kg bulvių
  • 1 didelio svogūno
  • 350 ml pieno
  • 300 g 9% varškės
  • 2 kubeliais pjaustytų ir pakepintų nemažų svogūnų. Kepimui galite naudoti žemiau išvardintus taukus.
  • ~80 g anties arba žąsies taukų (jei neturite gali keisti kiaulienos taukais)
  • 3 kiaušinių
  • Druskos, šviežiai maltų pipirų
  • Žiupsnelio maltų lauro lapų (neprivaloma)
  • Žiupsnio džiovinto čiobrelio (taip pat tinka džiovintas peletrūnas, mairūnas)
  • Žiupsnelio malto muskato riešuto (neprivaloma)

Kaip pagaminti kugelį:

Bulves nuskuskite, sutarkuokite kartu su žaliais svogūnai. Į tarkuotas bulves sudėkite varškę ir išmaišykite.

Pieną užvirkite, supilkite į bulvių ir varškės masę – išmaišykite.

Į kugelio masę sudėkite pakepintus svogūnus, pašildytus ančių arba žąsų taukus (kai kepu žąsį ar antį, nuo kepimo likusių riebalų neišpilu, o perkošiu, atvėsinu ir dedu į šaldymo kamerą, va iš kur jų gaunu).

Sudėkite paplaktus kiaušinius, prieskonius, gerai išmaišykite ir supilkite į taukais pateptą kepimo formą.

Dėkite kugelį į iki 190° C įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 minučių, sumažinkite temperatūrą iki 160° C, kepkite kol gražiai apskrus. Šis kugelis arba bulvių plokštainis iškepa purus ir labai skanus, išbandykite 🙂
Kugelio receptai

Kugelio receptai:

Kiekviena šeima turi savo tradicinio kugelio receptą. Mano šeimoje kugelio profesionalas yra mama. Mano firminis – su kiaulių liežuviais, bet man patinka eksperimentuoti, todėl dalinuosi dar keliais įdomesniais kugelio receptais 🙂

Kugelio receptas su grybais

Skanus ir sotus tradicinės lietuviškos virtuvės patiekalas, kuris puikiai tiks ne tik šventiniam, bet ir kasdieniam stalui. Šis receptas leidžia išradingai panaudoti konservuotus ar šaldytus grybus, praturtindamas bulvių kugelį aromatingu miško skoniu. Receptą rasite čia.
Kugelio receptai

Kugelis su kiaulių liežuviais

Lietuviškas ir labai gurmaniškas patiekalas. Receptas dalyvavęs „Beatos virtuvė” laidoje, jau tapęs mano firminiu. Virti liežuviai sudėti į grietinėle pagardintą bulvių tarkę dar papildomai išsitroškina joje ir tampa minkšti kaip debesėliai.  Keiskite kiaulių liežuvius jaučių, veršio ar ėriukų ir turėsite vis kitokį patiekalą. Taigi kaip pasigaminti šį tobulą kugelį rasite nuorodoje. Receptą rasite čia.Kugelio receptai kugelis

Tarkuotų bulvių plokštainis su silke

Idealu kai norisi kažko kugeliško, bet greitai ir sveikesnio varianto. Šis plokštainis labai universalus, nes galima patiekti ne tik su silke, bet ir varškės – žolelių padažu, tzatziki, sūdyta arba rūkyta lašiša, ikrais, kaip garnyrą prie kepsnių, su skystai virtais ar keptais kiaušiniais ar šviežiomis salotomis. Receptą rasite čia.
Tarkuotų bulvių kugelis

Plokštainis su ančių skilveliais

Puikus būdas panaudoti maistingus ir nebrangius paukštienos subproduktus. Ančių skrandukus galite keisti vištų, vietoj jų naudoti širdeles (širdeles troškinkite vieną valandą). Receptą rasite čia.Kugelis

Kugelis su antiena

Minkšta, bulvių tarkyje išsitroškinusios antienos kulšelių mėsa įprastą kugelį pakels į naują ir prabangesnį lygį. Receptą rasite čia.
KugelisNorėdami sužinoti daugiau apie mane ir mano gaminamą maistą apsilankykite bulviukose.lt Instagram puslapyje.

Vidutinis reitingas 5 / 5. Balsų skaičius 8

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Komentarų nėra

Palikite komentarą

REKOMENDUOJAMI VIDEO

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI